Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji poljoprivrednicima
  • 23.12.2020. 13:40

ZDK: Podsticaji za stočare 330 KM po muznoj kravi, a za malinare 700 KM

Vlada Zeničko - dobojskog kantona usvojila je juče niz odluka, kojima se odobravaju potporna sredstva poljoprivrednim proizvođačima na području ovog kantona.

Foto: Depositphotos/MicEnin
  • 2.676
  • 584
  • 0

Vlada Zeničko - dobojskog kantona usvojila je juče niz odluka, kojima se odobravaju potporna sredstva poljoprivrednim proizvođačima na području ovog kantona, stoji u saopštenju Vlade ZDK.

Na ime podrške za konvencionalni uzgoj maline i kupine te jagode, proizvedene po principima organske proizvodnje, odobrena su sredstva u iznosu od 547.314 KM. Potporu je dobilo 19 pravnih subjekata ili obrta, te 1.378 fizičkih lica, koji su ostvarili vrijednost proizvodnje od ukupno 1.869.279 kilograma pomenutog voća.

Podsticaj Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, za poduzetnike i obrte iznosi 0,40 KM, a za fizička lica  0,29 KM po kilogramu proizvedene maline, kupine i jagode.

Povećani podsticaji malinarima na 700 KM

Prema riječima ministra poljoprivrede, šumarstva i vodprivrede ZDK i vršioca dužnosti premijera, Mirnesa Bašića, kanton želi zadržati vodeću poziciju kod uzgoja jagodičastog voća pa je pored novčane potpore, resorno ministarstvo za tekuću, 2020. godinu, povećalo iznos za podizanje novih zasada maline, sa postojećih 300 na 700 KM.

Malinari traže veće premije

"Cilj je da se proizvodnja maline vrati na nivo na kojem je bila prije tri godine. Tada je izvjestan broj poljoprivrednika odustalo od uzgoja jer je otkupna cijena bila niska. Putem direktnih potpora, nastojaćemo obnoviti malinjake i stabilizovati proizvodnju", naveo je Bašić.

Vlada je odobrila 705.940 KM registrovanim farmama goveda, a subvencije je dobio 161 stočar na teritoriji ovog kantona. Podsticaji iznose 330 KM po muznoj kravi, odnosno 100 KM po govedu za ona gazdinstva koja ne plasiraju mlijeko i mliječne prerađevine za otkup ili na tržište.

Obezbjeđena sredstva za zdravstvenu zaštitu peradi

Vlasnicima 96 pčelinaka i veterinarskim stanicama odobreno je 28.177 KM za provođenje kliničkog pregleda društava na zaraznu bolest Američka gnjiloća i izdavanje svjedodžbe o zdravstvenom stanju pčela.

Takođe su i proizvođači brojlera, ukupno 39 farmi, dobili potpore u iznosu od od 29.366 KM za mjeru provođenja zdravstveno - veterinarskog pregleda peradi, prije klanja i izdavanja potvrde o zdravstvenom stanju životinja.

Ptičija gripa se širi - šta činiti ako se pojavi i kod nas?

Vlada je usvojila i izmjene Programa utroška sredstava za podsticanje proljetne sjetve na području ZDK. Na ovaj način obavezala je gradove i općine koje nisu utrošile doznačene subvencije za ovu svrhu, u ukupnom iznosu od 339.610 KM, da izvrše povrat neutrošenih podsticaja u iznosu od 52.480 KM.

Odobreno je 8.753 KM za finansiranje troškova eutanazije i neškodljivog uklanjanja oboljelih životinja te 2.531 KM veterinarskim stanicama za finansiranje troškova dijagnostičkih ispitivanja živih životinja i službenih uzoraka po nalogu veterinarske inspekcije.


Tagovi

Podsticaji poljoprivrednicima Konvencionalni uzgoj Proizvodnja maline Jagodičasto voće Mirnes Bašić Farme goveda Pregled peradi Troškovi eutanazije


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.