Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Movember
  • 16.11.2018. 08:00

Zdravlje muškaraca - na njega upozoravaju i proizvođači kumata, sočnog i čvrstog paradajza

Američka kompanija SUNSET®, koja se bavi stakleničkom proizvodnjom povrća i voća, četvrtu godinu zaredom podržava kampanju zaštite muškog zdravlja.

Foto: Bigstockphoto/Chireau  FB/Frank Hach
  • 160
  • 7
  • 0

Novembar, popularno nazvan movembar je muški mesec. Isto kao što je oktobar ženski. 

Poljoprivrednici u borbi protiv raka dojke

Naime, novembar je mesec muškog zdravlja, a naziv movember dolazi od spoja engleske reči moustache što znači brkovi i reči november. A kada govorimo o muškom zdravlju, poseban se naglasak stavlja na prevenciju raka prostate i raka testisa. Američka kompanija SUNSET®, koja se bavi stakleničkim uzgojem povrća i voća, 4. godinu zaredom podržava kampanju zaštite muškog zdravlja. Udružili su se sa fondacijom Movember da bi prikupili novac i podigli svest o zdravlju muškaraca. Ove godine podigli su donaciju sa 20.000 na 80.000 američkih dolara za "Movember" fondaciju. 

Kumato proglašen jednom od najzdravijih namirnica za muškarce 

"U 2014. godini naš kumato paradajz je časopis za muškarce "Men's Health" proglasio jednom od najzdravijih namirnica za muškarce. To nas je inspirisalo da se udružimo sa fondacijom "Movember" i podržimo njihovu viziju u kojoj podižu svest o zdravlju muškaraca", objasnio je Paul Mastronardi, vlasnik kompanije "Sunset" dodajući da njihova #MOKUMATO kampanja predstavlja platformu u komunikaciji na društvenim mrežama, sa svojim očevima, braćom, prijateljima i partnerima do kojih im je stalo. "To je zabavna kampanja koja podstiče ljude da ozbiljno shvate važna zdravstvena pitanja muškaraca", ističe Mastronardi. 

U okviru te kampanje tokom novembra, pozivaju korisnike društvenih medija da na Facebooku, Twitteru ili Instagramu dele fotografije muškaraca koji ih inspirišu uz #MoKumato i #Movember. Takođe, i njihova pakovanja kumato paradajza imaju oznaku u obliku brkova - simbola Movember kampanje. 

Paradajz nastao ukrštanjem divljeg i domaćeg paradajza

Međutim, vratimo se mi na zdravlje muškaraca i kumato paradajz. Reč je o paradajzu koga odlikuje visoki prinos, a nastao je kao rezultat višegodišnjeg rada uzgajivača ukrštanjem divljeg i domaćeg paradajza. Boja ploda kumata kreće se od tamnosmeđe, do potpuno crne i potiče od sadržaja antocijana. Antocijani pomažu imunološkom sistemu ljudskog organizma da se bore protiv infekcija, jačaju zidove krvnih sudova. Na boju ploda utiču mnogi faktori. Plodovi sadrže i veću količinu vitamina C, vitamin A, antioksidante, mineralne materije, likopen.

Rak prostate i rak testisa 

A zašto su muškarci dobili svoj mesec? Prema statistikama, od stotinu hiljada ljudi starijih od 65 godina, 25 ih umre od raka prostate. Ipak, mnogi muškarci ga imaju, a da to ni ne znaju, ali se celi život muče sa simptomima kao što je često mokrenje uz slab mlaz mokraće. Po učestalosti je drugi najčešći zloćudni tumor kod muškaraca u Srbiji. Svaki muškarac bi nakon 40. godine života trebao obaviti urološki pregled prostate. Tačan uzrok raka prostate nije utvrđen. Rizični faktori za karcinom prostate su poodmakla dob, genetika, uticaji hormona, kao i faktori iz okoline poput toksina, hemikalija i industrijskih proizvoda.

A kada govorimo o raku testisa, on češće pogađa mlađe muškarce. Učestalost raka testisa u muškoj populaciji je oko 1% i najčešći je oblik karcinoma kod muškaraca. Rana dijagnostika i samopregled mogu da rezultiraju manjim brojem oboljelih i većom stopom preživljavanja. Dakle, kao i kod samopregleda dojki, možete sami pregledati svoje testise. Prvi znak karcinoma testisa je promena na samome testisu, bilo da je on povećan, smanjen ili nepravilnog oblika.  Dakle, dragi muškarci, čuvajte svoje zdravlje zdravom ishranom, zdravim načinom života, ali i redovnim pregledima i samopregledima. 


Tagovi

Movember Kumato #MOKUMATO Zdravlje muškaraca Rak prostate Rak testisa Antocijani Samopregled


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.