Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 24.05.2019. 19:00

Zeleni klimatski fond o mogućnostima finansiranja projekata

Prema rečima Bogdana Igića, državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, najpovoljnija mogućnost za finansiranje aktivnosti oko smanjenja gasova sa efektom staklene bašte je zeleni klimatski fond. Ovo je takođe jedna od najpogodnijih mogućnosti smanjenja šteta i gubitaka nastalih usled vremenskih nepogoda.

Foto: Verica Matić
  • 109
  • 4
  • 0

Prema rečima Bogdana Igića, državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, najpovoljnija mogućnost za finansiranje aktivnosti oko smanjenja gasova sa efektom staklene bašte je zeleni klimatski fond. Ovo je takođe jedna od najpogodnijih mogućnosti smanjenja šteta i gubitaka nastalih usled vremenskih nepogoda.

Vlada Srbije vidi Zeleni klimatski fond kao odličnu priliku za transformaciju domaće privrede u efikasnu i inovativnu, zaključeno je na sastanku ministarstva sa zainteresovanim stranama u okviru projekta "Jačanje kapaciteta Republike Srbije za efikasno angažovanje sa Zelenim klimatskim fondom", piše Danas.rs.

Klimatske promene najveći su izazov našeg vremena, koji se može samo usporiti jedino kroz ublažavanje i adaptaciju na klimatske promene“, objasnio je v.d. stalnog koordinatora UN u Srbiji, Hans Šoder. On je još dodao da sektor UN za životnu sredinu, kao i nekoliko drugih sektora UN-a u Srbiji, podržavaju Vladu Srbije u nastojanjima da se adaptira na promene klime.

Fond kao alat za ograničenje prosečne globalne temperature

Zeleni klimatski fond (Green Climate Fund - GCF) međunarodni je fond, osnovan 2010. godine pod nadležnostima Okvirne konvencije UN o promeni klime (United Nations Framework Convention on Climate Change - UNFCCC). Fond finansira projekte i programe prilagođavanja na promenjene klimatske uslove. Ove programe pripremaju vlade, kao i javni i privatni sektor.

Fond je jedan od ključnih alata za ograničenje prosečne globalne temperature. Nakon usvajanja Sporazuma iz Pariza (koji je sastavni deo Konvencije UN o promeni klime), postaje takođe i ključni finansijski mehanizam za sprovođenje navedenog Sporazuma. 

Cilj Zelenog klimatskog fonda je da promoviše aktivnosti koje vode smanjenju emisija gasova staklene bašte, kao i da poveća otpornost na promenjene klimatske uslove u državama u razvoju. 

Sredstva za funkcionisanje obezbeđuju industrijski razvijene zemlje, iz zvaničnih državnih izvora, ali i iz drugih, privatnih izvora. 

Za efikasnu saradnju najvažnije su prave informacije, za početak

Na sastanku su prezentovane su i potencijalne mogućnosti finansiranja raznih aktivnosti i programa, u oblasti smanjenja emisije gasova staklene bašte, kao i adaptacije na aktuelne klimatske promene. 

Cilj sastanka je pružanje informacija svim potencijalnim učesnicima ovog projekta koji je finansiran od strane Fonda, kako bi saradnja bila što efikasnija i produktivnija. 

Kroz projekat nastoji se, koordinacijom svih uključenih strana (poput institucija vlade, lokalne samouprave, organizacije civilnog društva), identifikovati prioriteti za finasiranje. Potrebno je pripremiti tzv. Nacionalni program prioriteta za finansiranje iz Zelenog klimatskog fonda, navedeno je u saopštenju.


Izvori

Danas.rs


Tagovi

Zeleni klimatski fond Finansijski mehanizam Promene klime Bogdan Igić Hans Šoder Konvencija UN o promeni klime Nacionalni program prioriteta


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D