Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitna sredstva
  • 15.03.2021. 16:30

Želite li produljiti iskaznicu za pesticide morate proći edukaciju

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je detaljne upute o produljenju roka valjanosti kartice za korištenje sredstava za zaštitu bilja i edukaciji o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida.

Foto: Depositphotos/maryviolet
  • 7.458
  • 731
  • 0

Kako smo nedavno i upozorili, želite li produljiti iskaznicu za pesticide, imate obvezu pohađanja dopunske izobrazbe. Potvrdilo je to dodatno i Ministarstvo poljoprivrede te objavilo detaljne upute o produljenju roka valjanosti kartice za korištenje sredstava za zaštitu bilja i edukaciji o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida.

Tako će, obavještavaju, unatoč pandemiji ovlaštene institucije održati edukacije, a u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite RH.

Osnovna i dopunska izobrazba

Podsjećaju, u Republici Hrvatskoj je Zakonom o održivoj uporabi pesticida (Narodne novine, br. 14/14, 115/18 i 32/20) između ostalog uređen sustav izobrazbe profesionalnih korisnika pesticida, distributera i savjetnika. Sukladno članku 5. istoga Zakona svi obveznici moraju imati primjerenu izobrazbu koja se sastoji od osnovnog i dopunskog modula za stjecanje i obnavljanje odgovarajućih znanja o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni SZB-a.

"Cilj je da se rizici, koje primjena SZB-a predstavlja za zdravlje ljudi, životinja, okoliš i bioraznolikost, svedu na najmanju moguću mjeru i da se kod korisnika razvije svijest o opasnostima koje primjena ovih sredstava i njihovi ostaci na i u hrani predstavljaju po sve nas“, pojašnjavaju. 

Sukladno članku 7. stavku 1. Zakona svi obveznici moraju imati identifikacijsku iskaznicu koja se izdaje na temelju potvrde o položenom ispitu. Navedenom potvrdom korisnici dokazuju svoje pravo na kupnju i uporabu pesticida dok čekaju na izdavanje iskaznice.

Izdaje se na pet godina

Iskaznica se izdaje na razdoblje od pet godina od datuma izdavanja potvrde o položenom ispitu iz osnovnog modula ili na razdoblje od pet godina od datuma isteka iskaznice u slučaju dopunske izobrazbe. Kandidat se može prijaviti na dopunsku izobrazbu najviše godinu dana prije isteka valjanosti iskaznice.

Duljina trajanja osnovnih modula iznosi najmanje 15 nastavnih sati, a duljina trajanja dopunskih modula iznosi najmanje pet nastavnih sati. Nastavni sat traje 45 minuta. Nakon provedene edukacije polaže se ispit.

"Kandidat se može prijaviti na dopunsku najviše godinu dana prije isteka valjanosti iskaznice", poručuju iz Ministarstva.

Podatke o mjestu, vremenu i ovlaštenoj instituciji za provedbu izobrazbe možete pronaći ovdje


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Sredstva za zaštitu Kartica Produljenje Osnovna izobrazba Dopunska izobrazba


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]