Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski sabor
  • 11.03.2022. 14:00

Željko Lenart: Dozvolite ljudima da postave solare, proizvode struju i zarade

Rat u Ukrajini je pokazao sve što se u 30 godina vladanja Hrvatskom postiglo. Nemamo niti hrane niti energije, poručio je saborski zastupnik Željko Lenart (HSS).

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 2.626
  • 883
  • 1

"Uništili smo poljoprivredu, ali i upravljanje proizvodnjom, distribucijom i skladištenjem rezerva energije", izjavio je zastupnik Željko Lenart (HSS) tijekom rasprave u Saboru. Kazao je da je rat u Ukrajini pokazao sve što se u 30 godina vladanja Hrvatskom postiglo. "Nemamo niti hrane niti energije", poručio je.

Naime, ističe da nakon što je RH prodala najznačajniju energetsku tvrtku INA-u, ima još jednu takvu, a to je HEP.

"Jedan od najvećih apsurda je da ljudi, fizičke osobe, ali i investitori, poduzetnici koji žele investirati u proizvodnju električne energije i proizvodnju solarnih panela, nailaze na zid i prepreke od strane tvrtke koja bi trebala razmišljati o hrvatskim interesima", napomenuo je.

HEP koči proizvodnju struje?

Pojasnio je da svatko može biti investitor jer oni koji imaju kuću i oni koji žive u zgradi mogu na svoje krovove postaviti solarne panele, proizvoditi električnu energiju od onoga što nam svaki dan dolazi besplatno, a to je sunce.

"I onda kad se odlučite na jedan takav projekt dolazite do informacije da HEP dozvoljava da postavite kapacitet koji je sukladan onome što vi trošite. Drugim riječima, ne dozvoljava da vi zarađujete na proizvodnji električne energije od sunca", naglasio je.

Kaže kako bi svaka normalna država koja potiče proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije riješila ovaj problem u trenu. "Dozvolila bi da svatko tko ima kapacitet, recimo za 15 kilovata, proizvodi tih 15 pa makar će na njima i zaraditi jer proizvodi električnu energiju od besplatnog izvora. Naša država to ne dozvoljava", kazao je Lenart te pojasnio da ako netko ima račun struje 350 kuna, može instalirati 3,3 kilovata, iako ima kapacitet za 10 kilovata.

Prilika za zaradu

Napomenuo je da njegova ulica u Kutini ima sigurno preko 400 kuća, a ni na jednoj nema solarnih kolektora ni solarne elektrane. "I sad HEP kaže: Ne, vi ne možete postaviti jer mi nismo sigurni da naša mreža može izdržati to što vi možete vratiti u nju. Da sam ja predsjednik Vlade, prvo bih smijenio čelnog čovjeka elektroprivrede, a onda sve ostale. Želimo li mi to ili ne?", upitao je u Saboru.

Upozorio je i na to kako nećemo imati energije niti u jednom segmentu – ni električne energije, ni nafte, ni benzina.

"Već smo došli do toga da ne dobivamo ugljen za Plomin. Znači, past će nam proizvodnja električne energije koju ionako dostatno ne proizvodimo", upozorio je. Kako dodaje, ovo je jedan od najbržih načina da pokušamo supstituirati proizvodnju električne energije od obnovljivih izvora.

"Dajte dozvolite ljudima koji žele proizvoditi struju i na tome nešto zaraditi da to i učine", zaključio je.


Tagovi

Željko Lenart HSS Sabor HEP Proizvodnja struje Hrana Energija Hrvatska


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.