Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene u poljoprivredi
  • 28.12.2018. 13:30

Žene nositeljice poljoprivrednih gospodarstava - treba im povećati broj

Kao izvjestiteljica Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova u nacrtu mišljenja koji je ovaj Odbor podnio, Marijana Petir je istaknula da samo 30 % žena ima status vlasnica poljoprivrednih gospodarstava te je skrenula pažnju na činjenicu da je participacija žena u povlačenju sredstava iz programa ruralnog razvoja niska.

Foto: Bigstockphoto/Goodluz
  • 1.206
  • 247
  • 0

Na prijedlog nove Zajedničke poljoprivredne politike zastupnici u Europskom parlamentu podnijeli su u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj ukupno 7.000 amandmana, od čega je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir podnijela ukupno 100 amandmana. Petir se posebno u svojim amandmanima referirala na unaprjeđenje statusa mladih i žena, održivo upravljanje šumama i biomasom, potporama za pčelarski sektor, osiguranje financijskih sredstava za hrvatske poljoprivrednike i razminiranje Hrvatske, stoji u priopćenju njezina ureda. 

U uredu zastupnice podsjećaju kako je Petir amandmanom koji je predložila na budući višegodišnji financijski okvir, a koji je i usvojen na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj, tražila da se poštuju obveze Unije iz Ugovora o pristupanju Hrvatske Uniji, kao i važnost zadržavanja i 'zaštite' iznosa financijske omotnice za izravna plaćanja, ali i za tzv. minsku omotnicu što je Odbor prihvatio. Petir je tražila i podršku Komisije te je to pitanje uputila i povjereniku Hoganu koji je obećao da će se ugovor o pristupanju Hrvatske Uniji poštivati, a sada je amandmane u tom smislu uložila i na reformu ZPP-a.

Reforma ZPP će iziskivati odgodu početka primjene? 

"Prijedlog reforme donosi veliku promjenu u načinu funkcioniranja ZPP-a te će biti potrebno više vremena za izradu strateških planova, što će vjerojatno iziskivati odgodu početka primjene kako bi se izbjegao prekid u isplatama poljoprivrednika", rekla je Marijana Petir te istaknula kako ovako velik broj amandmana zastupnika koji se bitno razlikuju od prijedloga Komisije ukazuje da će pregovori oko konačnog izgleda reforme biti dugotrajni i mukotrpni.

U budućem ZPP-u više novaca za mlade, a uvodi se i gornji limit za sve?!

Na unaprjeđenju tri dokumenta koji čine reformu ZPP-a (Prijedlog Uredbe o utvrđivanju pravila o potpori za strateške planove, Prijedlog Uredbe o financiranju i nadzoru zajedničke poljoprivredne politike i Izmjena Uredbe o uspostavljanju zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda) radi se užurbano i u drugim odborima koji trebaju dati svoje mišljenje pa je tako najveća stranka u Europskom parlamentu, Europska pučka stranka imenovala Marijanu Petir izvjestiteljicom Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova (FEMM) vezano uz Uredbu o strateškim planovima u okviru nove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

Samo 30 % žena ima status vlasnica poljoprivrednih gospodarstava 

Kao izvjestiteljica Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova u nacrtu mišljenja koji je ovaj Odbor podnio, Petir je istaknula da samo 30 % žena ima status vlasnica poljoprivrednih gospodarstava te je skrenula pažnju na činjenicu da je participacija žena u povlačenju sredstava iz programa ruralnog razvoja niska te da niti jedna država članica nije do sada uspostavila tematski potprogram za žene u ruralnim prostorima predviđen Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj, a kakav primjerice postoji za mlade poljoprivrednike, stoji u priopćenju ureda Marijane Petir. 

Kao rješenje navedenog problema Petir je navela da je "potrebno povećati broj žena nositeljica poljoprivrednih gospodarstava i omogućiti državama članicama da mogu u svojim strateškim planovima u okviru Zajedničke poljoprivredne politike utvrditi posebne uvjete za financijske instrumente koji se odnose na poboljšanje položaja žena u ruralnim područjima i njihovih poslovnih mogućnosti". 

Također, Petir smatra da je za povećanje zaposlenosti žena nužno da države članice u Strateškim planovima promoviraju razvoj politika kojima je cilj postizanje ravnoteže između obiteljskog i poslovnog života, pri čemu značajnu ulogu igra razvoj usluga njege te izgradnja s time povezane infrastrukture. "Potpora ovim i sličnim mjerama može biti financirana u okviru potprograma za osnaživanje žena u ruralnim područjima te je u tu svrhu moguće sinergijsko korištenje programa InvestEU i ESF+", zaključila je Petir. 


Tagovi

Žene u poljoprivredi Marijana Petir Europski parlament ZPP Položaj žena Financijski instrumenti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]