Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport životinja
  • 14.06.2020. 07:30

Životinje zbog stresnog transporta podložnije zarazama i bolestima?

Međunarodni dan za zabranu transporta živih životinja obilježava se danas, 14. lipnja. Udruge za zaštitu životinja traže od Europske komisije potpunu zabranu prijevoza životinja u državama članicama EU.

Foto: Prijatelji životinja
  • 414
  • 217
  • 0

Tijekom transporta, stoka u kamionima i brodovima, često proživljava pravi horor. Ugiba od žeđi, gladi, prenatrpanosti, natisnuta jedna na drugu, leži u svojim fekalijama. 

Posljednji takav primjer dogodio se u svibnju na brodu Neameh koji je isplovio iz Kolumbije s oko 4.000 grla stoke koja su trebala doći živa i zdrava u Egipat, važno središte za uvoz i izvoz životinja. 

S aparatima za disanje pretraživali brod

Plovili su 17 dana kada ih je prilikom upljovljavanja u Sredozemno more, zaustavila španjolska policija i carinski agenti u pratnji ratne mornarice optuživši posadu da krijumčari kokain. Da bi uopće pretražili brod, morali su koristiti aparate za disanje. 

Naime, uvjeti na brodu koji je plovio pod zastavom Paname bili su nepodnošljivi. Smrad se osjetio nekoliko desetaka metara od plovila. Stoka je bila nagurana u ekstremno malom prostoru. Mnoge životinje ležale su danima uginule na hrpama izmeta, trule hrane i urina. Njihove su se lešine raspadale, a stoka koja je preživjela, bila je, kako ovih dana piše britanski guardian, u boli i agoniji. 

"Bio je to pakao, životinje su jedva stajale na nogama" ispričao je novinarima jedan od očevidaca.

Sada se pojavljuju kritike na račun španjolske policije koja je, čini se, danima bezrazložno držala brod i životinje u ovim uvjetima, jer na kraju nikakav kokain nije pronađen. Navodno se njihova patnja mogla izbjeći, ili barem skratiti, da nije došlo do dugotrajne akcije koja je brod zaustavila na njegovu putovanju. 

Iscrpljene životinje podložnije zarazama i bolestima

Ovo je samo jedan od primjera koji otkriva u kakvom stanju budu životinje nakon dugotrajnih putovanja, po čemu je posebno poznata Rumunjska koja ovce prevozi i po najvećim žegama, a u studenom prošle godine brod koji je prevozio više od 14.000 ovaca prevrnuo se uz obalu te zemlje. 

Prevrnuo se brod Queen Hind - prevozio je 14.000 ovaca

Međunarodni dan za zabranu transporta živih životinja obilježava se danas, 14. lipnja, na što posebno upozoravaju aktivističke udruge.

"Sve što se događa u transportu živih životinja podsjeća na filmove strave i užasa – od grubog ukrcaja korištenjem elektrošokera, intenzivne patnje prilikom transporta do rezanja vratova u klaonicama. Životinje tijekom transporta kamionima, brodovima i avionima iz jedne države u drugu trpe glad i žeđ te su izložene raznim vremenskim uvjetima i pretrpanosti", ističu ovim povodom u organizaciji Prijatelji životinja. 

Osim na okrutnost, upozoravaju kako su životinje nakon samo jednog dana provedenog u kamionu iscrpljene i podložnije zarazama i bolestima. 

Traže od EK potpunu zabranu prijevoza živih životinja

"Pri transportu zimi hladnoća i vjetrovi dovode do ozbiljnih prehlada, ozeblina i smrzavanja dijelova tijela, a tijekom ljeta sunce i nepodnošljiva vrućina, koja u kamionima iznosi i više od 40 °C, pridonose dehidraciji. Neke umiru prije dolaska na odredište ili dolaze sa slomljenim udovima i drugim povredama", ukazuju dodajući kako se svake godine iz Europske unije, morem ili kopnom, u Tursku, Sjevernu Afriku i na Bliski istok izveze se više od dva milijuna goveda i ovaca. 

Kao dio međunarodne organizacije Eurogroup for Animals, ova se udruga zalaže se da Europska komisija potpuno zabrani u državama članicama praksu prijevoza živih životinja.

Traže od Vučković zabranu prijevoza živih životinja koji traje duže od 8 sati

Ukazuju da su farme, klaonice, uzgajališta, tržnice, kamioni, avioni ili brodovi, dakle mjesta na kojima se okuplja, uzgaja i prevozi velik broj životinja, idealni za širenje zaraza i razvoj novih zaraznih bolesti uključujući Covid-19, SARS, MERS, kravlje ludilo, svinjsku i ptičju gripu te mnoge druge. "Diljem svijeta desetljećima traje borba za zaustavljanje mrcvarenja životinja prijevozom, a trenutačna pandemija daje dodatni razlog za donošenje jasne zakonske zabrane transporta živih životinja", upozoravaju Prijatelji životinja čije priopćenje u cijelosti možete pročitati u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Transport životinja Brod Kokain Fekalije Zabrana Žive životinje Mučenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]