Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonija u Bruxellesu
  • 16.05.2018. 16:30

Zlatna Slavonija zasjala i u srcu Europe, u Bruxellesu

U Europskom parlamentu u Bruxellesu Marijana Petir predstavila je bogatu kulturnu baštinu Slavonije kroz nastupe KUD-a Šokadija iz Strizivojne te KUD-a Seljačka sloga iz Šljivoševaca.

Foto: Marijana Petir
  • 244
  • 28
  • 0

U Europskom parlamentu u Bruxellesu u utorak, 15. svibnja hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir predstavila je bogatu kulturnu baštinu Slavonije kroz nastupe KUD-a Šokadija iz Strizivojne te KUD-a Seljačka sloga iz Šljivoševaca. Oni su pred velikim brojem zastupnika i gostiju u tradicionalnim nošnjama izveli "Običaj kraljica ljelja" (ples i pjesmu sa sabljama), pjesmu "Kad se slegnu vode na livade" te tradicionalne slavonske plesove uz pripadajuće napjeve, priopćeno je iz ureda europarlamentarke Petir.

Zastupnica Petir pozdravila je svoje goste kazavši kako joj se "u Europskoj godini kulturne baštine činilo da nema boljeg izbora nego predstaviti Hrvatsku upravo kroz Slavoniju, sa svom njezinom raskoši i ljepotom". Petir je napomenula da se "u Slavoniji ogleda simbol trajne povezanosti čovjeka, prirode i Boga, jedne izvanredne ravnoteže koju je nemoguće ne primijetiti". Osim toga, Slavonija zauzima posebno mjesto u njezinu srcu, i kako je kazala, ovo predstavljanje posvećuje svima koji su unatoč brojnim izazovima ostali u Slavoniji, zasukali rukave i rekli: "Ostajem na svojoj djedovini i očevini. Ovdje ću gledati kako moja djeca rastu. I ovdje ću dočekati svoju starost". Također ga posvećuje i onima koji su otišli iz Slavonije s pozivom da se vrate doma - u Hrvatsku, u Slavoniju.

Slavonija se ima čime dičiti

Na predstavljanju je sudjelovao i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Petar Lagator koji se osvrnuo na turističko-kulturno-gastronomske potencijale Osječko-baranjske županije smještene na krajnjem istoku RH, u bogatom multikulturnom prostoru kazavši kako Slavonija "ima potencijala i može ponuditi tržištu programe kontinentalnog turizma, uvažavajući prednosti ekološki održive poljoprivrede i očuvanog okoliša“. On je također rekao kako je "smještena na plodnom tlu Panonske nizine između rijeka Save, Drave i Dunava, čine je slikoviti ravničarski kraj, šume, blagi brežuljci, ribnjaci, vodeni tokovi i močvarna područja, daju toj regiji prepoznatljivu i privlačnu turističku sliku". 

Nakon nastupa KUD-ova, novinarka i fotoreporterka Maja Muškić predstavila je svoju izložbu Ljelja, koje se od 2009. godine nalaze na UNESCO-vom popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine čovječanstava. Ophode najznačajnijeg simbola Gorjana nedaleko od Đakova, Ljelja ili Slavonskih kraljica možemo kontinuirano pratiti od 1898. godine, iako se zna da su postojali i ranije, ali o prijašnjima nema pisanih tragova. One na blagdan Duhova u bogato urešenoj nošnji pjesmom obilaze selo, ulaze u pojedina dvorišta te pjevaju prigodnu pjesmu namijenjenu domaćinu, zatim izvode obrednu igru kada udaraju sabljama i kolo uz pratnju gajdaša ili drugih svirača.   

Osim bogate kulturne baštine, Slavonija se diči i dugom tradicijom uzgoja konja. Bogatstvo Državne ergele Đakovo, jedne od najstarijih u Europi predstavio je njezin ravnatelj Mirko Damjanović kazavši kako je ona nadaleko poznata po svojim lipicancima, čiju tradiciju uzgoja njeguje punih 212 godina, a Ministarstvo kulture proglasilo ju je kulturnom baštinom RH. Osim uzgoja i selekcije, Ergela se bavi i dresurom konja čija se kvaliteta  potvrđuje na brojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu, a velik značaj ima i turistička djelatnost jer su ergele Đakovo i Lipik zbog svoje atraktivnosti postale nezaobilazno odredište turističkih posjeta u Đakovo, Lipik, Slavoniju, ali i Hrvatsku.

Uživali u slavonskim delicijama i specijalitetima

U Europskom parlamentu svi su posjetitelji imali priliku uživati u slavonskim delicijama i specijalitetima koji dolaze izravno od lokalnih proizvođača zahvaljujući Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje koju je predstavljao direktor Stjepan Ribić. Tako su predstavljeni kravlji polutvrdi kuhani sir s OPG-a Božidara Glavaša, suhomesnati proizvodi OPG-a Petra Dobrovca te misna vina Đakovačko-osječke nadbiskupije. 

Uz članove KUD-ova te dožupana Osječko-baranjske županije na predstavljanju su sudjelovali i načelnik općine Strizivojna Josip Jakobović te predstavnice općina Satnica Đakovačka, Viškovci i Semeljci koje su udružile znanje kako bi zajednički radile na projektima za razvoj Slavonije i zastupnica Petir ih je nagradila putom u Bruxelles. U Bruxelles su stigle i profesorice iz Isusovačke klasične gimnazije iz Osijeka, jedne od 25 hrvatskih Škola ambasadora Europskoga parlamenta, kao i pobjednica natječaja Gospodarskog lista iz poznavanja EU i Zajedničke poljoprivredne politike, mlada Doroteja Požarić koju je zastupnica Petir ugostila u Europskom parlamentu. 

Dvodnevno predstavljanje slavonske baštine i gastronomije završava u srijedu nastupom KUD-ova u samom srcu Bruxellesa - na glavnom gradskom trgu Grand Placeu - gdje će izvesti dio iz svog bogatog kulturno-umjetničkog programa. 


Tagovi

Marijana Petir Bruxelles Slavonija OPG Osječko-baranjska županija KUD Šokadija KUD Seljačka sloga Konji


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]