Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fosfogedon
  • 14.03.2023. 15:00

Zloupotreba fosfora će dovesti do nestašice fosfatnih gnojiva i značajnog zagađenja?

Svake se godine u svijetu proda oko 50 milijuna tona fosfatnog gnojiva. Veća nalazišta fosfora nalaze se u samo nekoliko zemalja. A to nije jedini problem

Foto: Depositphotos/bugarskipavle3
  • 1.512
  • 118
  • 0

Tko u jesen nije bacio fosfor (i kalij), vrijeme je da to napravi sada, kažu iskusni ratari. No, znanstvenici upozoravaju na "fosfogedon" koji bi mogao pogoditi naš planet. Riječ je o zloupotrebi fosfora koja bi mogla rezultirati nestašicom fosfatnih gnojiva te poremetiti proizvodnju hrane na globalnoj razini. 

Pretjerana upotreba ovog elementa iscrpljuje njegove zalihe te doprinosi klimatskoj krizi, piše Guardian.  

Dosegnuli smo kritičnu točku

Ispiranje ovih gnojiva s polja, zajedno s otpadnim vodama, koje se zatim ulijevaju u rijeke, jezera i mora dovode do sve češćih cvjetanja algi, ali i stvaranja vodenih mrtvih zona koje ugrožavaju riblji fond. Također, raspadanje algi dovodi do emitiranja metana, što utječe na pojačano globalno zagrijavanje i sve veću klimatsku krizu, upozoravaju znanstvenici.

"Dosegnuli smo kritičnu točku. Možda bismo se i uspjeli vratiti na staro, no sada se doista moramo pribrati i na puno mudriji način početi koristiti fosfor. Ne napravimo li to, suočit ćemo se s katastrofom koju smo nazvali 'fosfogedonom'", rekao je profesor Phil Haygarth sa Sveučilišta Lancaster.

Sve veći pritisak na nalazišta

Svake se godine u svijetu proda oko 50 milijuna tona fosfatnog gnojiva. Veća nalazišta ovog elementa nalaze se u samo nekoliko zemalja. Najviše ga je u Maroku, Kini i Alžiru. Nasuprot tome, rezerve u SAD-u pale su na 1 posto prethodnih razina, dok se Britanija uvijek morala oslanjati na uvoz.

Proizvodnja gnojiva: Europa je ovisila o Rusiji - kome se sada okrenuti?

Sve veći pritisak na nalazišta bi mogao već za nekoliko godina dovesti do smanjenja njegovih zaliha. Brojni se analitičari boje da bi nekoliko kartela uskoro moglo kontrolirati većinu njih, a na skok cijena bi najviše pogodio zapad. Smatra se da bi rezultat bio sličan naftnoj krizi iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Đavolji element

Ovaj je element 1669. otkrio njemački znanstvenik Hennig Brandt, koji ga je izolirao iz urina. Pokazalo se da je neophodan za život. Kosti i zubi većinom su izgrađeni od minerala kalcijeva fosfata, spoja dobivenog iz njega, a ovaj element je prisutan u našem DNA i u staničnim membranama.

Kemičar i pisac znanstvene fantastike Isaac Asimov još je prije 40 godina izjavio da života na Zemlji može biti sve dok ne nestane sav fosfor, a tada dolazi do takvog zastoja kojega ništa neće moći spriječiti. "Možda bismo mogli zamijeniti ugljen nuklearnom energijom, drvo plastikom, meso kvascem, a prijateljska druženja izolacijom - ali za fosfor nema zamjene."

Treba napomenuti i da je ovaj mjesec u SAD-u objavljena i knjiga The Devil's Element: Phosphorus and a World Out of Balance (u slobodnom prijevodu: Đavolji element: fosfor i svijet u neravnoteži), čiji je autor Dan Egan, a problematizira upravo ovo na što upozoravaju znanstvenici. 


Tagovi

Fosfogedon Fosfor Nestašica Zalihe Gnojiva Klimatska kriza Dan Egan Hennig Brandt Isaac Asimov Nalazišta fosfora Cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo