Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Vrankić
  • 22.07.2013.

Znanje i rad u Lici plodonose

Dani polja uspješnih proizvođača u Ogulinskom kraju

  • 619
  • 53
  • 0

Na području Plaškog održani su Dani polja poljoprivrednog gospodarstva Vesne i Marinka Vrankić. Na njih se osvrćemo zbog toga što Vrankići imaju značajnu proizvodnju krumpira, kupusa, domaćeg graha, češnjaka, cikle i drugog povrća (120 ha) na suvremen i uspješan način u specifičnim ličkim ekološkim uvjetima, te zbog toga što nas je pozvala tvrtka Holcim, koja u okviru poljoprivrednog programa proizvodi preparat za kalcifikaciju i poboljšanje karakteristika tla koje Vrankići koriste i pozitivno ocjenjuju.

Holcim je inače zanimljiva svjetska korporacija za preradu kamenog agregata (uz devizu održivosti i smanjenja ugljika u okolišu), orjentirana na nove proizvode (ceste od valjanog betona itd), zapošljava 80 tisuća ljudi diljem svijeta, u Hrvatskoj 330 većinom stručnjaka i visokoobrazovanim menadžmentom. Gm Holcim Hrvatska je Alan Šišinački, svakako pogledajte stranicu na netu.

"Mi smo zapravo naturalizirani Ogulinci, a prema Plaškom smo išli za zemljom", rekao nam je Marinko Vrančić, "koji se drži zemlje i bilja, a organizaciju prepušta nositeljici gospodarstva", gospođi Vesni.

"Shvatili smo da suvremene i ekonomične proizvodnje nema bez znanosti i suvremenih sredstava i dostignuća. Tako surađujemo s renomiranim proizvođačima sjemena, prihrane, zaštite pa i poboljšanja tla. Primjerice u krškoj Lici mnogo je kiselog tla, kojem treba korigirati Ph, pa i poboljšati strukturu, kapacitet za vodu i sl.

Zbog toga formiramo pokusne parcele u suradnji s proizvođačima sredstava, pa egzaktni podaci do kojih dolazimo koriste i nama i drugim proizvođačima koji također dolaze na dane polja. Svoje proizvode, s težištem na ličko-ogulinskoj autohtonosti, prodajemo kroz neke velike lance i primjedba koju imamo odnosi se uglavnom na razliku između otkupne i maloprodajne cijene".

Moreno Baretić - Holcim: "PG Vrankic je veliki proizvođač krumpira i kupusa na ogulinskom području koji u proizvodnji koristi suvremenu mehanizaciji, opremu i tehnologiju, te surađuju s brojnim tvrtkama putem kojih svoje proizvode plasiraju na tržište."

Predstavljanju je prisustvovalio više od 30 poljoprivrednika iz Ličkog kraja, koji su imali priliku vidjeti dio rezultata kalcizaciju sa jednom, tri i pet tona Agrocala po hektaru površine na tri polja krumpira i jedno polje kupusa.

Predstavnici Holcima predstavili su AgrocalŸ kao prirodni izvor kalcija i magnezija za dugotrajnu i učinkovitu kalcizaciju i povećanje plodnosti kiselih tala. Ekološki potpuno prihvatljiv za konvencionalnu i organsku poljoprivredu.

Tom je prilikom i tvrtka Bejo predstavila različite hibride kupusa.

R.Polić fo Iva Belušić i Rajko Polić


Tagovi

Opg Vrankić Suvremena biljna proizvodnja Holcim


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs