Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fluorirani pesticidi
  • 27.06.2022. 18:00

Znanstvenici upozoravaju na otrovne "trajne kemikalije"

Skoro 70 posto svih pesticida uvedenih na globalno tržište od 2015. do 2020. godine sadržavalo je trajne kemikalije ili srodne spojeve. Zašto su opasne?

Foto: Depositphoto/scalatore
  • 858
  • 87
  • 0

Desetljećima znanstvenici upozoravaju na "trajne kemikalije", tvari koje možemo pronaći svuda, od posuđa i odjeće, preko vode za piće do našeg krvotoka. Poznate su kao perfluoralkil i polifluoralkilne tvari ili PFAS.

Posebno naglašavaju problem s pesticidima koji se svakodnevno upotrebljavaju bez potpunog razumijevanja njihovog potencijalnog utjecaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi, a koji su izvor ovih tvari, navodi Scientific American. Njihova stabilnost se zasniva na jakim vezama karbon - fluor. Skoro 70 posto svih pesticida uvedenih na globalno tržište od 2015. do 2020. godine sadržavalo je trajne kemikalije ili srodne spojeve.

Nisu prepoznate kao opasne?

U različitim državama one nisu prepoznate kao PFAS ili nisu klasificirane, a predstavljaju opasnost kojoj su stanovnici svakodnevno izloženi.

Diogo Alexandrino, koautor studije i istraživač na Univerzitetu Porto u Portugalu, je istaknuo da trebamo biti svjesni da ove molekule mogu imati ogroman utjecaj na okoliš, bioraznolikost i zdravlje ljudi.

Fluorirane kemikalje se koriste od početka četrdesetih godina prošlog stoljeća, a znanstvenici su narednih desetljeća otkrili da opstaju u vodi za piće i ljudskom organizmu. Povezane su s rakom testisa i bubrega, reproduktivnim poremećajima, bolestima štitne žlijezde, visokim nivoom kolesterola, smanjenim imunološkim odgovorom, pa čak i povećanom osjetljivošću na COVID-19.

Američki Kongres je pred donošenjem zakona koji bi ograničio njihovu upotrebu u posudama za hranu i zahtjeva od Zdravstvene agencije EPA da poduzme sveobuhvatne mjere za sprječavanje zagađenja PFAS-om. To uključuje postavljanje nacionalnih ograničenja za razine u vodi za piće. EPA poduzima prve korake, ali se čine da su oni nedovoljni. Trenutno razmatraju razlike između vlastitih definicija i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj OECD-a kako bi utvrdili treba li usvojiti modifikacije kako bi obuhvatili dodatne supstance.

Osam američkih saveznih država je već usvojilo zakone o njihovoj zabrani u određenim proizvodima, posebno u ambalaži za hranu, ali ne i u pesticidima.

Dovode do degradacije životne sredine (Foto: Depositphotos/kocsis.sanyi78)

Industrija ima drugačije argumente. Naglašava da fluorirani pesticidi znače efikasnost i stabilnost u suzbijanju štetnika. Tvrde da im ovi spojevi omogućavaju da duže ostaju djelotvorni što znači i manji broj tretiranja nego što je to slučaj s nefluoriranom alternativom.

Klasifikacija, kamen spoticanja

Bifentrin je najčešće korišteni fluorirani pesticid. Djeluje na živčani sustav kukaca i glavni je sastojak u više od 600 formulacija. Poznato je sredstvo za tretiranje sjemena i kontrolu mrava, termita, a koristi se u voću, povrću, usjevima soje, kukuruza. Dužina njegovog djelovanja zavisi od tipa zemljišta i kreće se od 97 do 345 dana.

Njegov učinak na ljudsko zdravlje još nije poznat, ali postoje dokazi da je kronična izloženost povezana s neurotoksičnošću. EPA ga je klasificirala kao mogući kancerogen za ljude. Dodatni problem je što su količine pronađene u posljednjih nekoliko godina u breskvama, batatu, cherry paradajzu, špinatu, patlidžanu premašile razinu sigurnosti koju Agencija propisuje.

Prema najnovijoj definiciji OECD-a jedan je od više od 200 aktivnih sastojaka pesticida koji bi bili priznati kao PFAS i zabranjen je za većinu poljoprivrednih upotreba u Evropskoj uniji. To nije slučaj s EPA koja prema definicija pod PFAS-om podrazumijeva samo molekule s relativno dugim lancima koje imaju veze karbon-fluor.

Kritičari u fokus stavljaju da njeni istraživači nemaju mnogo saznanja i informacija o materijama, jer sve podatke o sigurnosti pesticida dobivaju od industrije. To znači da je osoblje pod velikim pritiskom da se određeni pesticidi odobre. EPA je odbila da komentira ovakve kritike od strane Kyle Bennett, direktorice neprofitne organizacije za zagovaranje zaštite životne sredine "Javni zaposlenici za ekološku odgovornost" (PEER), koja je više od desetljeća radila za Agenciju.

Postavlja se pitanje kako jedna tvar ne ispunjava EPA definiciju PFAS, a zadovoljava definiciju PFAS-a većeg dijela ostatka svijeta?

EPA je bifentrin klasificirala kao mogući kancerogen za ljude (Foto: Depositphotos/ikerby36.gmail.com)

Hoće li biti promjena?

Ostaje nejasno hoće li PFAS strateška mapa, koja se priprema, dovesti do akcije u vezi s fluoriranim pesticidima. Navodi se da se proces testiranja usavršava i da uče od svojih partnerstava širom zemlje, a njihove će definicije biti odraz informacija prikupljenih kroz ovaj proces.

Međutim, za neke ove riječi nisu ohrabrujuće. Ističu da će trebati nekoliko godina ili čak desetljeća da se shvati što će se dogoditi s svim novim fluoriranim pesticidima.

Kako je u Europskoj uniji?

U Europskoj uniji sve su glasniji zahtjevi da se potpuno zabrane. Tako se Evropska komisija obavezala da će ih postepeno zabraniti, dozvoljavajući njihovu upotrebu tamo gdje se pokaže da su nezamjenjivi. Izmjene Direktive o vodi za piće, koja je stupila na snagu od 12. siječnja 2021. godine, donijele su ograničenje od 0,5 µg/l za sve PFAS.

EU ipak smanjuje upotrebu pesticida? 100 milijardi eura za obnovu prirode

Korak više su napravile Njemačka, Nizozemska, Švedska, Danska i Norveška. One su ranije objavile da namjeravaju podnijeti prijedlog ograničenja Europskoj agenciji za kemikalije ECHA svih PFAS-ova u EU do 13. siječnja 2023. godine.

Odbori za procjenu rizika i socio-ekonomsku analizu podržavaju prijedlog Njemačke da se ograniči upotreba ovih i srodnih supstanci. Očekuje se da će potencijalno ograničenje smanjiti daljnju izloženost okoliša i ljudi ovim kemikalijama, što je uglavnom rezultat upotrebe u materijalima u kontaktu s hranom, tekstilu i pjenama za gašenje požara.


Tagovi

PFAS Perfluoralkil Polifluoralkilne mterije Pesticidi Zabranjene materije Evropska Unija Fluorirani pesticidi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije