Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grain Weevil
  • 21.06.2021. 07:30

Znate li kako izgleda rad robota za ravnomerno raspoređivanje žitarica u silosu?

"Grain Weevil" ima zadatak da izravna "brda" zrna u silosima, zahvaljujući čemu zrno ostaje boljeg kvaliteta jer na ravnoj površini nema problema sa protokom vazduha.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 295
  • 16
  • 0

Silosi za spremanje žitarica u Sjedinjenim Američkim Državama su mnogo većeg kapaciteta od naših, a procenjuje se da tamo svake godine bude 20-ak nesreća smrtnog ishoda tokom provere žitarica u njima. Kako bi to sprečili, nekoliko farmera je došlo na ideju da razviju robot koji smanjuje potrebe za ulazak u silos, piše farmer.pl.

Nakon dve godine stvoren je prvi prototip robota, nazvan "Grain Weevil", što na našem jeziku znači žitni žižak. Dakle, robot je dobio ime po štetočini. Težak je oko 30 kilograma, ima električni pogon i kreće se posebno dizajniranim bušilicama koje pokreću elektromotori.

Zadatak mu je da izravna "brda" zrna u silosima zahvaljujući čemu zrno ostaje boljeg kvalitete, jer na ravnoj površini nema problema sa protokom vazduha. U slučaju da se robot prekrije zrnevljem on lako "ispliva" na površinu i to sa dubine od oko 1,5 metara. Otporan je na vodu i prašinu, a njime se upravlja pomoću daljinskog upravljača.

Cena ne bi trebalo da premaši 4.000 USD

Iza konstrukcije ovog robota stoje otac i sin, Čad i Ben Džonson. Ideju im je dao Zak Hunikat, poljoprivrednik koji ih je pitao da li mogu da osmisle nešto što bi mu olakšalo rad u silosima.

Ben Džonson, u to vreme student elektrotehnike, konstruisao je robota sa svojim kolegom Zejnom Zentsom, studentom kompjuterskog konstruisanja. Njihov rad je trajao dve godine, a prva verzija prototipa završena je u martu prošle godine. Ispitivanja su prevedena na gazdinstva Benovog oca.

"Grain Weevil" još uvek nije komercijalno dostupan, ali su započela njegova napredna ispitivanja na još šest poljoprivrednih gazdinstva kako bi se proverilo da li je spreman za sigurnu upotrebu. Nije mu poznata cena, ali njegovi tvorci bi želeli da bude dostupan po ceni nižoj od 4.000 američkih dolara, što je oko 3.300 evra.

Pogledajte kako izgleda rad pomenutog robota:


Tagovi

Grain Weevil Robot Silosi Skladištenje žitarica


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.