Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bespilotne letjelice
  • 01.12.2020. 15:25
  • Osječko-baranjska, Osijek

Zračna luka Osijek postaje cargo droneport, pošiljke će prevoziti bespilotne letjelice

Letjelica Black Swan tvrtke Dronamics koja je Osijek uvrstila u logističku mrežu, može prevesti 350 kg tereta na udaljenosti do 2.500 km uz 80% manje troškova od uobičajenih cargo zrakoplova.

Foto: osijek-airport.hr
  • 212
  • 10
  • 0

Svoje proizvode uskoro ćete moći poslati putem velikih cargo bespilotnih letjelica. Barem iz Osijeka jer je kompanija Dronamics uključila ovu zračnu luku u svoju next-generation logističku mrežu za prijevoz cargo pošiljki unutar njihove mreže aerodroma (droneports). 

Ona tako postaje regionalni logistički drone hub, a osim njega tu su još Liège (Belgija), Brescia (Italija), Skövdea (Švedska) i Seinäjokija (Finska). Mreža uključuje 35 zračnih luka u 11 europskih zemalja i povezuje 300 milijuna ljudi uslugom low-cost prijevoza tereta u jednome danu.

"Razgovori su u tajnosti započeli u ožujku ove godine. Htjeli smo nišu gdje ćemo biti prvi te gdje ćemo iskoristiti upravo nove tehnologije koje otvaraju velike mogućnosti. Ovo je prilika za naš grad u kojoj vidimo budućnost naše luke u okruženju velikih“, rekao je direktor Zračne luke Osijek Davor Forgić.

80% manje troškova s bespilotnom letjelicom Black Swan

Kako su pojasnili, Dronamics je developer i operater velikih cargo bespilotnih letjelica sa sjedištem u Londonu i Sofiji. Njihova letjelica Black Swan može prevesti 350 kg tereta na udaljenosti do 2.500 km uz 80% manje troškova od uobičajenih cargo zrakoplova.

Iz Osijeka put brojnih gradova (Foto: Zračna luka Osijek)

Operacije se izvode autonomno, nadziru se i upravljaju putem satelita, a cijeli sustav košta manje od cijene jednog sportskog automobila. Uštede zbog nepostojanja skupih pilota, jednostavnih operacija, lakše letjelice i manje potrošnje goriva su višestruke i prihvatljive kako s pozicije cijene, tako i s ekologije.

Operacije započinju 2022. godine 

Inače, planirani početak operacija bio je 2021., no zbog Covida-19 produžio se početak certificiranja kod EASA-e, pa će operacije započeti početkom 2022. godine.

Cijene prijevoza carga već su poznate. Za letove do 4 sata od Osijeka (primjerice do Berlina, Basela, Milana, Cataniua, Athene, Buchuresta i Varšave) je 2,89 €/kg te 3,79 €/kg te za destinacije do 8 sati leta (poput Barcelone, Osla, Helsinkija, Stockholma, Londona).


Tagovi

Kompanija Dronamics Bespilotne letjelice Zračna luka Osijek Teret Gorivo


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]