Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 29.04.2016. 17:30

Županije pozivaju na prijavu šteta!

Mole se poljoprivrednici Zagrebačke županije da prijave nastale štete svojim općinama i gradovima!

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 2.219
  • 111
  • 0

Zbog niskih temperatura do minus 4 °C zabilježenih na području Zagrebačke županije u ponedjeljak i utorak, 25. i 26 travnja 2016. godine došlo je do smrzavanja poljoprivrednih kultura, osobito na višegodišnjim nasadima vinograda i voćnjaka.

Ovim putem mole se poljoprivrednici koji su pretrpjeli štete na svojim poljoprivrednim kulturama da prijave nastale štete svojim općinama i gradovima koji će zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode uputiti Zagrebačkoj županiji.

Štete prijaviti općinama i gradovima

Nakon Županove Odluke o proglašenju elementarne nepogode, općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna su u roku od osam dana od proglašenja elementarne nepogode izraditi izvješće s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će potom zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu.

Također, gradovi i općine dužni su od ukupno procijenjene štete u Registar šteta u poljoprivredi unijeti procijenjenu poljoprivrednu štetu.

Zagrebačka i Bjelovarsko-bilogorska županija proglasit će elementarnu nepogodu

25. i 26. travnja područje Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i veći dio Hrvatske pogodile su niske temperature koje su dosezale i do -7 Celzijevih stupnjeva na određenim područjima. Sve to zajedno izazvalo je smrzavanje i mraz, što je prouzročilo velike štete poljoprivrednim proizvođačima, ponajprije vinogradarima, voćarima, povrtlarima, ali i ratarima.

Bjelovarsko-bilogorska županija po nalogu župana Bajsa već je poduzela korake vezane uz proglašenje elementarne nepogode. Kontaktirani su gradovi i općine na području županije vezano uz procjene štete, a ovog trenutka zahtjeve za proglašenje elementarne nepogode sa svojim izvješćima u Županiju su dostavile Općine Šandrovac, Rovišće, Sirač, Kapela, Nova Rača, Konačanica, Berek, Veliko Trojstvo te Grad Daruvar.

S obzirom na činjenicu da se jednom odlukom treba pokriti ukupnost šteta koje je pruzročio jedan događaj, pričekat će se još jedno kraće vrijeme kako bi se idući tjedan stekli uvjeti za proglašenje elementarne nepogode za Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Pozivaju se svi oštećeni poljoprivredni proizvođači da se jave u svoje gradove i općine ukoliko to nisu učinili, a pretrpjeli su štete uzrokovane mrazom. Na taj način gradska i općinska Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda moći će pokriti ukupnost svojih stradalih područja i potom izvješća dostaviti županijskom Povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Foto: Vjekoslav Hudolin


Tagovi

Elementarne nepogode Zagrebačka županija Štete Nadoknade šteta


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?