Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Pavković
  • 02.10.2016. 12:00

20 tona/ha batata godišnje na OPG Pavković!

Batat je višegodišnja povrtna kultura koja se u Hrvatskoj u komercijalnom uzgoju rabi kao jednogodišnja. Obitelj Pavković iz Jakšića blizu Požege se oduvijek bavila poljoprivredom. Na oko 10 jutara zemlje uzgajaju narančasti, crveni i ljubičasti batat i kukuruz šećerac.

  • 9.800
  • 1.133
  • 0

Batat je višegodišnja povrtna kultura koja se u Hrvatskoj u komercijalnom uzgoju rabi kao jednogodišnja kultura. Obitelj Pavković iz Jakšića blizu Požege se oduvijek bavila poljoprivredom. Na oko 10 jutara zemlje uzgajaju narančasti, crveni i ljubičasti batat i kukuruz šećerac. Ima ih puno u svijetu, ali ovdje su najzastupljenije ove tri vrste.

Marko je nositelj gospodarstva, ali pomaže mu cijela šesteročlana obitelj. Prije osam godina se počeo baviti proizvodnjom batata, a OPG imaju od 2003. godine. Među prvima su krenuli u proizvodnju batata u vrijeme kada je to bila hit kultura. Kultura je bila još nepoznata i postepeno se povećala proizvodnja te su bila velika ulaganja od početka. Preduvjeti za bavljenje batatom su dobro skladište, navodnjavanje kap po kap, kvalitetna zemlja i dosta ljudskog rada te dovoljno vlage i topline jer je batat tropska biljka.

Presadnice u grijanim plastenicima

Sadnja traje ručno oko dva tjedna i nakon nje se odmah ide plijeviti oko presadnica zbog korova. "Ne špricamo ništa herbicidima. Proizvodnja presadnica počinje u 2. mjesecu i bude u grijanim plastenicima te traje dva i pol mjeseca i onda od 1.5. se sade u polje te sadnja traje oko tri tjedna. Batatu treba oko 120 dana da sazrije. Ove godine je olujno nevrijeme uništilo pola biljke.

Dosta je bila velika šteta zbog čega su smanjeni prinosi za 30 do 40% ove godine, a inače prinos varira ovisno o godini, vremenu, štetnicima i voluharicama. Po 1 ha je 15 do 20 tona batata godišnje. Usporen je bio rast zbog štete tako da su neki plodovi manji. Berba traje već mjesec dana cijeli 9. mjesec. Vrijeme je ove godine poslužilo za berbu. Prije berbe se folija ručno miče dio po dio. Berba se vrši uz pomoć prerađenih vadilica. Treba iskopat batat pomoću vadilica iz zemlje i onda ga se ručno skuplja. Tijekom sadnje i berbe svi pomažu" priča nam Pavković.

Štetnici koji napadaju batat

Ove godine prije sadnje je bio mraz krajem travnja koji je oštetio dio presadnica pa su morali stavljati nove. Ako se batat u rujnu ne izvadi na vrijeme bude problema pa može početi truliti, ako je prevlažno i brže propadne. Batat napadaju zemljišni štetnici žičnjaci i sovice pozemljuše.

"Od žičnjaka budu rupice. Ako ih ima previše batat je neupotrebljiv za prodaju, jer izbuše plod. Voluharice prave svake godine veliku štetu. Od njih se ne mogu obraniti. One izgrizu velike plodove i onda se plod mora baciti. Protiv bolesti nismo dosada špricali. Treba poštovati plodored da bi se izbjegle bolesti i nakupljanje zemljišnih štetnika", govori Marko.

Batat konzumiraju dijabetičari

Sadni materijal proizvode sami. Batat se prodaje na maloj tržnici u Slavonskom brodu, šalju pakete po cijeloj Hrvatskoj i na kućnom pragu. Kaže Marko, poljoprivredu moraš voljeti da bi se njome mogao baviti. Malo mladih se hoće odvažiti na bavljenje poljoprivredom jer ne žele riskirati novac i vrijeme.

Kupci dolaze sami, jer su prepoznali njihove proizvode kao kvalitetne. "Treba imati puno volje, strpljenja, radne snage i početnih ulaganja. Proizvode najviše kupuju mame s malim bebama djeci za kašice".

Prodaju i sadnice batata. Dijabetičari ga koriste za jelo, jer unatoč svojoj prirodnoj slatkoći ne podiže razinu šećera u krvi nakon konzumacije, za razliku od običnog krumpira.


Povezana biljna vrsta

Batat

Batat

Sinonim: Batato, slatki krumpir | Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Batat Kultura Prinosi


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs