Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bamija
  • 16.04.2017. 17:00

Bamija, ljekovita povrtnica koju morate uzgojiti

Bamija je povrtnica koja potiče iz toplijih područja. Izuzetno je ljekovita kod problema sa želucem.

Foto: Pixabay.com
  • 14.841
  • 442
  • 0

Bamija Abelmoschus esculentus je u naše krajeve dospjela iz Afrike (Etiopije), a pripada porodici Malvaceae. U narodu je poznata pod nazivima okra i damini prsti. Ovu povrtnu vrstu odlikuje specifičan okus, a zbog njene ljekovitosti trebate je uvrstiti u svoj jelovnik. Može se koristiti u salatama, kao glavno jelo ili prilog. To je jednogodišnja kultura koja raste samo u toplijem dijelu godine i vrlo je osjetljiva na niske temperature.

Postoje različite sorte bamije koje se međusobno razlikuju prema visini biljke, krupnoći i boji plodova. Biljke dostižu visinu 0,4 do 2m. Stranooplodna je, a oplodnja cvjetova se obavlja pomoću pčela. Plod bamije je tobolac pun sjemenki. Plodovi se beru zeleni i koriste u ishrani ili narodnoj medicini. Osim ploda, koriste se sjemenke, listovi i stabljike bamije. Nakon prženja sjemenke bamije se samelju i služe kao zamjena za kavu.

Sjetva i njega bamije

Sjetva bamije na otvorenom polju se obavlja kada prođe opasnost od niskih temperatura i mraza. Ukoliko želimo imati duži period vegetacije možemo bamiju uzgajati iz rasada. Na ovaj način bamija će brže doći u rod. Sa sjetvom se započinje kada je temperatura zemljišta 15ºC, a optimalna temperatura sjetve je 20ºC.

Niče nakon dva tjedna. Za sjetvu izabrati lokaciju koja je osunčana. Dubina sjetve je 3 do 5cm. Međuredni razmak ovisi o sortnim karakteristikama i kreće se između 60 i 100cm, a razmak u redu je između 20 i 50cm. Za patuljaste sorte potreban je manji razmak.

Bamija poboljšava imunitet, poboljšava probavu hrane, jako pomaže kod probavnih problema, stabilizira razinu šećera u krvi.

Rasad bamije se proizvodi u saksijicama promjera 6 do 10cm. Temperatura proizvodnje rasada je 21ºC, a nakon nicanja temperatura može biti i niža. Kod visokih sorti možemo pincirati vrh (odstraniti) kada biljka dostigne visinu od 40cm kako bi se biljka bolje razgranala i dala više bočnih grana.

Nakon nicanja bamiju je potrebno njegovati, navodnjavati i pognojiti. U početnom periodu bamija raste vrlo usporeno i tada je osjetljiva na nedostatak vode. Nakon pojave drugog lista bamiju je potrebno pognojiti kako bi se razvila u snažnu biljku. Ne odgovaraju joj temperature iznad 30ºC. Za vrijeme vrelih ljetnih dana potrebno je navodnjavati. Vrlo dobro reagira na gnojenje kompostnim čajem.

Cvjetovi bamije su izuzetno dekorativni, traju jedan dan. Krajem svibnja i početkom lipnja bamija počinje plodonositi. Plodovi, ovisno o sorti, dostižu dužinu od 3 do 25cm. Boje su zelene, ljubičaste i bijele. Berba se obavlja svaka tri dana do kasne jeseni, do pojave niskih temperatura. Prerasli plodovi su drvenasti i nisu podesni za pripremu jela. Da je plod prerastao možete utvrditi po veličini ploda koja je karakteristična za sortu, ali i po boji sjemenki. Svijetle sjemenke su znak da je plod zelen, dok promjrna boje sjemenki u tamno znači da je plod ostario.

Biljka bamije je obrasla oštrim dlačicama koje žare i mogu izazvati alergijsku reakciju. Mlađe biljke su nježnije, ali kod berbe starijih biljaka poželjno je obući majice dugih rukava. Plod se bere odsjecanjem ili laganim zaokretanjem i otkidanjem. Prilikom berbe ostaviti kratku drškicu, jer plod bamije brzo gubi vodu. Plod bamije se treba brzo upotrijebiti. Može se skladištiti na temperaturi od 10ºC ili u hladnjaku 3 do 4 dana. Plodovi se mogu zamrzavati, konzervirati ili sušiti i na taj način se mogu sačuvati za duži vremenski period.

Upotreba bamije

Plodovi bamije sadže brojne minerale, vitamine, dijetetska vlakna. U procesu pripreme bamija oslobađa sluzave materije, ali ako tokom pripreme ne odstranite drškicu ili ne miješate jelo bamija neće ispustiti sluz i sva će sluz ostati u plodu. Treba je često konzumirati pripremljenu na različite načine, posebno za vrijeme ljetnog perioda kada je svježa i najljekovitija. Ona poboljšava imunitet, poboljšava probavu hrane, izuzetno pomaže kod probavnih problema, stabilizira razinu šećera u krvi. Vrlo često je koriste dijabetičari zato što djeluje poput inzulina na stabilizaciju vrijednosti šećera.

U gastronomiji bamija se koristi u pripremi salata, zapečena sa jajima, u pripremi variva, kao glavno jelo ili kao prilog.

Preporučuje se ljudima koji imaju čir, gastritis, probleme sa opstipacijom i oštećenjem sluznice probavnog sustava. Bamija je odlična prehrambena namirnica za trudnice zbog sadržaja minerala i vitamina. Potpomaže razvoj mozga i živčanog sustava fetusa.

Od listova i stabljike bamije se priprema čaj koji se koristi u terapiji želučanih problema, Helicobacter pylori. Osušeni plodovi se melju u prah koji se koristi u pripremi čaja i u terapiji. Ovaj čaj najčešće koriste dijabetičari i svi koji imaju stomačne tegobe. Od bamije se mogu pripremati različite ljekovite tinkture.

Upotreba bamije u medicinske svrhe treba biti pod nadzorom liječnika i dobro se informirajte o načinu upotrebe i namjeni kod proizvođača čaja i tinkture.

U gastronomiji bamija se koristi u pripremi salata, zapečena sa jajima, u pripremi variva, kao glavno jelo ili kao prilog. Može se koristtii svježa ili osušena. Da bi djelovala, treba je češće konzumirati.

Foto: Pixabay.com


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P