Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slatki krumpir
  • 25.07.2021. 12:00

Batat ne čuvajte u blizini crvenog luka, promijenit će mu okus

Tijekom skladištenja u batatu se smanjuje sadržaj škroba, a povećava sadržaj šećera. No, ne čuvajte ga pored drugog povrća i voća.

Foto: Depositphotos/likephotoman
  • 517
  • 86
  • 0

Batat ili slatki krumpir ima manje kalorija u odnosu na onaj obični. Njegovi gomolji su izduženi, a mogu biti bijele, žute, ljubičaste, narančaste ili crvene boje. Vodi porijeklo iz Južne i Srednje Amerike, odakle se proširio svuda po svijetu.

Od jedne biljke može se dobiti tri kilograma gomolja. Njihova prosječna težina kada su spremne za vađenje je oko 150 grama. Odlična je namirnica za prehranu beba, dijabetičara, poboljšava metabolizam i olakšava reguliranje tjelesne težine.

Vađenje batata obavlja se od kolovoza do listopada, po sunčanom danu. Ovisno od sorte potrebno je između 100 i 130 dana od sadnje da budu spremni za vađenje. Nije preporučljivo da ostanu dugo u zemlji jer će ih napasti brojni štetnici i podložniji su propadanju od običnog krumpira.

Ne čuvajte batat u hladnjaku

Poslije vađenja, potrebno ih je očistiti od zemlje. Odvojite one oštećene. Njih je najbolje što prije upotrijebiti. Ostavite ih nekoliko dana na sjenovitom i prozračnom mjestu da se površina osuši i zacijele mehanička oštećenja nastale prilikom vađenja. Time ćemo spriječiti ubrzano propadanje, a poboljšat će im se i okus.

Sljedećih dana gomolji se rasporede u kutije i čuvaju na temperaturi od 26 do 29°C. Kutija se prekrije s vlažnom krpom kako bi se postiglo 80 postotna vlažnost zraka.

Batat se skladišti za zimu u prohladnom prostoru s temperaturom između 13 i 16°C.

Svježi gomolji imaju više škroba dok oni koje duže čuvamo postaju slađi. Tijekom skladištenja škrob se pretvara u šećer.

Nikada ih ne čuvajte na hladnom mjestu ili u hladnjaku. Kada su izloženi djelovanju niskih temperatura, dobivaju lošiji ukus, neugodan miris i postaju tvrdi.

Povremeno ih provjeravajte i uklanjajte one koji počnu trunuti. 

Slatki krumpir se, inače, tradicionalno čuvao u trapovima koji su bili ukopani u zemlju. Na dno trapa stavljao se sloj slame. Poredaju se gomolji i preko stave daske, slama i prekrije zemljom. Međutim, možemo ih čuvati i u pijesku. Slojevi batata polažu se u bačve i prekrivaju pijeskom.

Ne podnosi blizinu drugog povrća i voća

Vrtlari ih najbolje mogu čuvati u podrumu, prizemlju ili u garaži. Važno je da se radi o suhom i prohladnom mjestu s dobrom ventilacijom.

Veliki broj ljudi skladišti gomolje u papirnatim vrećama ili kartonskim kutijama. Na ovakav način oni se mogu čuvati između četiri i šest mjeseci.

Ne čuvajte ga pored drugog povrća i voća. Posebno ne smije crveni luk biti blizu. Osim što im mijenja okus, luk će ubrzati i njihovo klijanje. Isto važi za jabuke i banane.


Tagovi

Skladištenje batata Čuvanje batata Gomolji batata Slatki krumpir


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.