Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uspješan poduzetnik
  • 05.06.2022. 09:00
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Srebrenica

Bečka škola ili mudri trgovac - imanje napušta s buketom ruža, vraća se punih džepova

Osim proizvodnje svih vrsta povrća, supružnici Sandžić proizvode i ruže u plasteniku od 100 kvadrata

Foto: Sakib Smajlović
  • 1.054
  • 331
  • 0

Supružnici Fikreta i Avdo Sandžić iz Gostilja, naselja četiri kilometra udaljenog od Srebrenice, poznati su po proizvodnji organskog povrća. Na svom otvorenom imanju i plastenicima proizvode  paprike, paradajza, mrkve, patlidžana. Avdo je uspješan poduzetnik, izvrstan domaćin i mirotvorac, riječima i djelom. Ali ono po čemu je najprepoznatljiviji u svom gradu i šire, jesu crvene ruže koje uzgaja u jednom od svojih plastenika. Ljudi u Podrinju ga prepoznaju i vole, a često i svrate po bukete ruža i druge proizvode kod Sandžića.

"I prije devedesetih sam uzgajao ruže. Išao sam i kupovao razne vrste, volim to cvijeće i pčele najviše. Oko 300 ruža proizvodim u plasteniku, površine 100 kvadrata. Šta god da proizvedem, ja i prodam. Ma i kamen kad bih upakovao on bi se prodao", kroz šalu govori  Avdo. 

Bečka škola

Još niko nije odgonetnuo je li iz Avde progovara kavaljerstvo, "bečka škola", ili samo mudri prodavač, no svi znaju njegov reklamni slogan - "Ko ne voli ruže, ne voli ni žene", uzvikuje tri dana u sedmici noseći bukete cvijeća, srebreničkim i bratunačkim ulicama, dok se za njim se širi miris svježih ruža.

Najviše proda u institucijama i tokom vjerskih praznika

Često ima veću narudžbu, a najviše ih proda obilazeći općinske i druge institucije i kada su vjerski praznici. Naglašava da se kući vraća praznih ruku, ali s punim džepom, kojim poboljšava penzionerski budžet.

Mehanizacija i motika

Sandžići uzgajaju sve vrste povrća. Iako u poodmaklim godinama i narušenog zdravlja, sami obrađuju svoje imanje. Nešto s mehanizacijom, a ostatak kopaju motikom i drugim primitivnim ručnim alatom. Avdo je u Srebrenici i šire poznat i kao vrsan pčelar i lovac s dugogodišnjim iskustvom. Ranije je proizvodio med za tržište, a sada samo za svoje potrebe i prijatelje.

Kada je lovna sezona, ostvalja sve poslove i s rasnim kerovima odlazi u lov i druženje s kolegama, odakle se kući vraća sa čestim ulovom. A da je zaista dobar domaćin, svjedoči i činjenica da se kod njega stalno okupljaju komšije, prijatelji na ugodnom druženju i kafi. Kaže da svima  trebaju  pozitivnie priče, da treba razgovarati s ljudima i biti gostoljubiv.

"Dolaze meni iz raznih zemalja iz Italije, Njemačke, Hrvatske, nema odakle nema biciklista. Kod mene spavaju, jedu, kupaju se, piju, a sve besplatno jer sam ja takav čovjek. Najviše mi pomogne komšija Boško, kad god zatreba on dođe. Dolaze mi i kolege iz Lovačkog društva Javor", priča Avdo.

Od svojih proizvoda prave prirodne voćne sokove, džemove, ajvare i druge zimske salate i sve to prodaju na kućnom pragu. Fikreta kaže da kupci, osim paradajza, paprike, luka i mrkve, najviše traže sok od aronije, ajvar i med. Proizvode pravi po tradicionalnom receptu i, kako kaže, nema reklamacija na kvalitet i pakovanje. Raduje je što, osim kupaca iz Srebrenice, Bratunca i Federacije BiH, i inozemni turisti znaju za njihove proizvode i kupuju koliko mogu ponijeti. 


Fotoprilog


Tagovi

Ruže Organski uzgoj Uzgoj povrća Avdo Sandžić Fikreta Sandžić Srebrenica Bratunac


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]