Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hanija i Alija Kozarević
  • 20.03.2022. 09:00

Bez zagrijavanja plastenika nemoguće je proizvesti kvalitetnu rasadu

Proizvodnja rasade je zahtjevan posao, koji traži potpunu posvećenost, a u ovogodišnjim vremenskim uslovima, i zagrijan prostor, što stvara dodatne poteškoće. O tome svjedoče i Alija i Hanija koji deset godina proizvode presadnice

Foto: Naila Čaušević
  • 420
  • 83
  • 0

Proizvodnja rasade, čini se, nikad nije bila teža. Prethodnu i ovu godinu karakteriše kasno proljeće, te niske temperature što proizvođačima rasada pravi dodatne probleme. Pored silnih poskupljenja, potrebno je misliti i o zagrijavanju plastenika, jer presadnice ovakve minuse ne mogu podnijeti samo uz zaštitu od agro folije.

O tome svjedoče i supružnici Alija i Hanija Kozarević iz sela Gračanica kod Živinica. Već deset godina se profesionalno bave proizvodnjom rasada i to im jedini izvor prihoda. Dugi niz godina se bave poljoprivredom, a osim povrćarstva, u njihovom domaćinstvu zastupljeno je pčelarstvo i voćarstvo.

"Počeli smo od jednog malog plastenika, pa poslije radili kornišone. Onda smo došli na ideju da kupimo velike plastenike i u njima uzgajamo rasad. Trenutno imamo oko 800 kvadrata plastenik, od toga 500 kvadrata je pod grijanjem u kojem proizvodimo plasteničku hibridnu rasadu za prodaju", za Agroklub priča Hanija.

Teška godina 

Planiraju početi i s proizvodnjom jagode, ali im je za to neophodan jedan staklenik, s obzirom na to da ga je lakše zagrijati nego plastenik. Ove godine planiraju proizvesti 30 hiljada presadnica najkvalitetnijih hibridnih sorti povrća. Obično ih plasiraju na kućnom pragu, po ranijoj rezervaciji stalnih kupaca.

Samo u prvoj godini uložili 11.000 KM

Hanija kaže da je ova godina puno teža u odnosu ne prethodne zbog poskupljenja sjemena, supstrata, zaštitnih sredstava i đubriva. Samo u prvoj godini su uložili 11 hiljada KM, kako za grijane stalaže, radijatore i peći za centralno grijanje, tako i u repromaterijal potreban za proizvodnju rasada.

Smatrali su da je prvobitno ulaganje najveće, a sve kasnije će lakše, međutim, ove godine su samo do sada uložili 5.000 KM na sjemena, supstrat i materijal za zagrijavanje. A prema vremenskim prognozama, grijanje će biti potrebno barem još mjesec-dva. Iako su ulaganja velika, a dobit iz plastenika jedini izvor prihoda, 46-godišnja Hanija i 49-godišnji Alija ističu da im je upravo taj vid posla, odmor za dušu.

"Nikad se nismo pokajali, to nam dođe raj za oči, odmor za dušu. Da mi neko sad pokloni plastenik, ja bih opet uzela i proširila posao. Iskreno govoreći, osim posla, ima i zarade da jedna višečlana porodica može fino da živi, a nije težak posao. Nama je milina, mi se odmorimo u plastenicima", dodaje ova vrijedna domaćica.

Potrebna i dobra volja

Mladim poljoprivrednicima poručuje da u ovaj posao ne ulaze ako ga ne vole i ako nemaju volje za zemljoradnjom. Uz dobru volju, potrebno je i znanje, a oni su svoje stekli učeći na greškama. Tokom svih radova su radili bilješke, kada bi negdje pogriješili, bilježili su da te greške ne ponove, i malo pomalo se usavršavali i sticali znanje, na koje su danas ponosni.

Žive isključivo od prodaje rasadnica i povrća

Ono što posebno ističu je da je skoro nemoguće proizvesti kvalitetnu rasadu bez zagrijavanja plastenika, jedne godine se može desiti da sve prođe dobro, ali u ovakvim vremenskim uslovima to je gotovo nemoguće. Imaju i voćnjak površine 3,5 dunuma, u kojem proizvode šljive, koje zatim suše u električnoj sušari, i tako suhu prodaju. Osim povrća proizvode i cvijeće te presadnice cvijeća, a imaju i nešto ovaca i pčela.

Stogodišnja proizvodnja rasada i povrća na imanju Neškovića

"Uzdamo se u svoj rad i zadovoljni smo prinosima koje ostvarujemo. Danas je jako teško biti poljoprivrednik, ulaganja su velika, sve finansiramo iz ličnih sredstava, a od države nemamo ništa", dodaje Hanija.


Fotoprilog


Tagovi

Grčanica Hanija i Alija Kozarević Živinice Proizvodnja rasada Presadnice povrća Hibridne sorte Problemi u proizvodnji


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]