Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rajčice
  • 30.05.2021. 15:00

Bijela unutrašnjost ploda rajčice, zašto dolazi do ove pojave?

Plod rajčice može izgledati atraktivno, ali kada se prereže vidjet ćemo da je središnji dio bijele boje. Ovu pojavu mogu izazvati različiti faktori.

Foto: Depositphotos/Valentyn_Volkov
  • 1.581
  • 86
  • 0

Rajčica je najčešća vrsta povrća koju uzgajamo. Svatko želi veće plodove koji se odlikuju specifičnim okusom. Međutim, nova poljoprivredna godina nosi sa sobom i nove izazove. Jedan od njih je i pojava bijele unutrašnjosti srca rajčice.

Izvana može izgledati izuzetno privlačno, a tek kada je prerežemo vidimo da je unutra meso bijelo. Ova pojava povlači za sobom lošiji okus.

Postoji nekoliko razloga koji je uzrokuju. Neki od njih su izbor sorte ili hibrida jer postoje oni koji su skloni formirati takozvano "bijelo srce" pa bi na to trebalo obratiti pažnju. Suvremena selekcija forsira sorte čijii plodovi mogu podnijeti transport i imaju produžen rok trajanja. Međutim, upravo one imaju karakteristiku formirati navedenu boju u sredini ploda.

Izbjegavati sjenovita mjesta prilikom sadnje

Pored sortnih karakteristika, važan je i izbor mjesta sadnje. Postoje hibridi koji se uzgajaju u plasteniku, odnosno u zaštićenom prostoru, kao i oni namijenjeni proizvodnji na otvorenom polju. Pogrešnim odabirom možemo dobiti plodove s bijelim srcem kao odgovor na neprilagođenost. Također treba izbjegavati sjenovite ili podvodne terene.

I nedostatak svjetlosti izaziva ovu pojavu. Zbog toga biljke ne treba saditi u sjeni. Potrebno je uklanjati zaperke kako od usjeva ne bi dobili gust grm. Ovo je važno kod onih sorti s neograničenim rastom. Plodovi na zapuštenim biljkama su sitniji i slabije dozrijevaju. A i podložniji su pojavi bolesti i napadu štetnika.

Višak ili manjak hranjiva može uzrokovati pojavu bijelog središnjeg dijela ploda. Posebno višak dušika izaziva ovaj poremećaj. Osim što je centralni dio povrća bijel, javljaju se i promjene u strukturi pulpe. Sve navedeno rezultira lošijim okusom. Istovemeno, s viškom dušika javlja se i manjak kalija i kalcija.

Visoka temperatura i nedostatak vlage 

Mnogobrojni uzročnicii bolesti isto tako mogu dovesti do ove neželjene pojave. Aktivnosti virusa, bakterija, gljivica i fitoplazmoza izazivaju bijelu i tvrdu unutrašnjost rajčice. Povrće nema okusa i praktično je nejestivo. Biljke sa simptomima bolesti često se prepoznaju u fazi formiranja plodova. Njihovi listovi su manji, grublji i uvijaju se. Cvjetovi su također sitniji.

Od štetnika naročito su za lošiju kvalitetu navedene povrtne vrste odgovorne lisne uši, tripsi i cikade.

Visoke temperature iznad 30°C, blokiraju usvajanje kalija iz zemljišta, ali i drugih hraniva. Cvjetovi postaju sterilni, a plodovi se ne stvaraju. Ukoliko i dođe do njihovog formiranja u ovakvim uvjetima, nastaju promjene u strukturi tkiva i okusu. Visoka temperatura i nedostatak vlage spriječavaju sintezu likopena, pigmenta duženog za pojavu crvene boje.

Rajčicu treba zalijevati na četiri do pet dana i pritom svaku biljku zaliti sa tri do sedam litara vode ovisno od postojećih uvjeta.


Tagovi

Uzgoj rajčice Bijela unutrašnjost Nedostatak svjetlosti Podvodni tereni Sjenovita mjesta Sinteza likopena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.