Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja presadnica
  • 11.03.2022. 18:00

Bolesti i štetnici na presadnicama povrća - kako ih izbjeći?

Paprika, rajčica, krastavac i patlidžan su povrtne vrste koje uzgajamo iz presadnica. Njihova proizvodnja ima svoje zahtjeve.

Foto: Lucija Bencaric/Arhiva AK
  • 585
  • 40
  • 0

Proizvodnja zdravih i kvalitetnih presadnica je osnova za visok urod. Greške u ovoj proizvodnji se teško mogu popraviti tijekom vegetacije. Gubici mogu biti potpuni, a ulaganja su velika.

Samo kvalitetne, dobro razvijene presadnice mogu imati visok rodni potencijal. Paprika, rajčica, krastavac i patlidžan su povrtne vrste koje uzgajamo iz presadnica. Njihova proizvodnja ima svoje zahtjeve, a mlade biljke je potrebno štititi od raznih bolesti i štetnika. 

Preventivne mjere

Najvažnija je prevencija kojom ćemo spriječiti pojavu raznih bolesti i smanjiti troškove proizvodnje. Posude za sjetvu, saksije i kontejneri, trebaju biti čisti i dezinficirani.

Supstrat treba biti kvalitetan, imati dobre vodno-zračne karakteristike, dovoljno hraniva za početni rast biljaka te biti dezinficiran. Za amatere i rasadničare koji tek počinju najbolje je da se odluče za kupovinu namjenskih supstrata za sjetvu presadnica. Oni iskusni u cilju smanjenja troškova proizvodnje sami ih pripremaju.

Potrebno je raspolagati odgovarajućim prostorom za uzgajanje. Zajedničko za sve tipove prostora je da trebaju osigurati dovoljno svjetlosti, odgovarajuću temperaturu i vlagu i ispoštovati higijenske zahtjeve.

Koristiti najkvalitetniji sjemenski materijal. Sjeme mora biti očišćeno od primjesa, kalibrirano, s visokom klijavošću i dezinficirano.

Naravno, važan je termin i dubina sjetve. Nije dobra previše rana kao i prekasna sjetva. Datum se računa na osnovu očekivanog datuma sadnje presadnica i optimalne starosti biljaka u tom trenutku. Za svaku povrtlarsku kulturu termini će se razlikovati i nisu isti za sorte jedne vrste. Previše rana sjetva daje stare presadnice, a kasna nerazvijene. To će utjecati na visinu prinosa.

Ne dopustite da sadne posude postanu premale (Foto: Depositphotos/surkovdimitri)

U slučaju kada smo prerano posadili sjeme, razvit će se biljke koje će morati čekati povoljne uvjete za sadnju na stalno mjesto. Sadne posude postaju premale za razvoj korijena starijih biljaka, one pate od nedostatka hraniva, vode, opada im imunitet i podložne su pojavi bolesti i napadu štetnika. Na starijim biljkama paprike se javlja plamenjača, a kod rajčice je karakteristično da ćete se kod starog rasada boriti s pjegavošću.

Uzgoj presadnica: Naklijavanjem sjemena paprike višestruko štedimo

Ne treba ih previše zalijevati jer će doći do razvoja brojnih gljivica koje dovode do polijeganja i propadanja. Često se kaže da se biljke "istope" ili nestanu za jedan dan. Ovu pojavu uzrokuju gljivice koje preferiraju vlažnu i toplu sredinu za svoj razvoj.

Provođenje zaštite

Zaštita se može obavljati sintetskim fungicidima i prirodnim sredstvima.

Kada se koriste fungicidi protiv polijeganja presadnice obično se tretman obavlja u tri navrata: odmah poslije sjetve, kada biljka dosegne visinu 10 cm ili poslije pikiranja i kada se rasađuje.

Ekološki preparati nisu toliko djelotvorni. Moramo ih češće upotrebljavati, a njihovo djelovanje je ponekad specifično. Tako otopina luka najbolje djeluje protiv pojave plamenjače. Također, otopina obranog mlijeka se dobro pokazala u preventivi protiv mozaičnosti. Soda bikarbona može biti zaštita od pojave crne noge. Dovoljno je otopiti jednu čajnu žličicu u 1l vode i time zalijevati umjesto čiste vode. Pepeo nam može pomoći tako što pospemo površinu oko biljke.

Kada su u pitanju štetočine, koriste se otopine duhana, češnjaka, vratića, pelina, hajdučke trave.

Otopina od češnjaka

Za pripremu ove otopine treba usitniti četiri do šest češnjeva češnjaka i preliti s pola litre vode, malo eko sapuna za pranje rublja i dvije žličice biljnog ulja. Sve se dobro promiješa i ostavi 24h. Kada se procijedi, uzimaju se dvije jušne žlice ove otopine i razblaži se sa 1l vode te je spremno za primjenu.

Otopina od ljekovitih biljaka

Uzme se 40g osušene biljne mase, prelije sa 5l vode i ostavi 24h, a zatim se prokuha u trajanju od 20 minuta. Ohlađena i procijeđena otopina se za primjenu mora razblažiti s vodom u omjeru 1:5.


Tagovi

Proizvodnja presadnica Zaštita Presadnice Flanci Otopina Zaštita


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]