Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijepljenje
  • 01.11.2021. 07:30

Brimato - biljka na kojoj rastu rajčice i patlidžani

Dobro podnosi sušu, a svaka biljka daje oko 2,3 kilograma rajčice i 2,64 kilograma patlidžana.

Foto: Facebook/ Indian Council of Agricultural Research
  • 575
  • 197
  • 0

Agronomi s indijskog Instituta za povrće u Varanasiju cijepljenjem su stvorili biljku nazvanu Brimato. Kako piše GaonConnection, svaka ta biljka daje oko 2,3 kilograma rajčice i 2,64 kilograma patlidžana, a istraživači imaju planove za njihov uzgoj i na većim površinama.

"Cijepljenje rajčica i patlidžana bilo je uspješno. Obje su kulture iz iste porodice iako imaju različite karakteristike", kazao je Ananth Bahadur, glavni znanstvenik ovog instituta koji je proveo istraživanje.

Prema njegovim riječima, znanstvenici su neko vrijeme radili na ovoj metodi, a stvaranje Brimato biljaka njihov je najveći uspjeh. Naime, i ranije su eksperimentirali s cijepljenjem povrća iz iste porodice, a budući da se pokazalo uspješnim, sada planiraju tu metodu primijeniti i na biljkama iz različitih porodica.

Nakon 60-ak dana počinje plodonošenje

"Brimato ima snažne odlike patlidžana i dobro podnosi prekomjernu količinu vode, ali i sušu", napomenuo je Bahadur. Kako je pojasnio, patlidžan i rajčica se cijepe kada je on star oko 25 do 30, a ona 22 do 25 dana.

Dodao je da se patlidžan koristi kao podloga zbog svoje izdržljivosti. "Nakon cijepljenja biljke se čuvaju u kontroliranom okruženju s pažljivo reguliranom temperaturom, vlagom i svjetlom", istaknuo je dodavši da se zatim sele u tamniji prostor na pet do sedam dana.

Kako on tvrdi, cijeli proces traje do 18 dana nakon čega je Brimato spreman za sadnju na otvoreno, odnosno u polje. Plodonošenje počinje nakon 60 do 70 dana od sadnje.

"Ova bi metoda bila savršena za uzgoj u vrtovima, na terasama i slično", kaže Bahadur, a kao glavni razlog navodi to što na jednoj biljci rastu dvije različite vrste plodova.

Trenutno ovi istraživači zajedno s poljoprivrednicima rade pokuse i istraživanja kako bi vidjeli može li se uzgoj ovih biljaka povećati. Naziv brimato dolazi od riječi brinjal kako se patlidžan zove u Indiji te engleske riječi tomato za rajčicu. Valja napomenuti da je ovaj institut uspješno cijepio i kombinaciju krumpira i rajčice, a nazvali su ju Pomato.


Tagovi

Brimato Cijepljenje Rajčice Patlidžani Indija Znanstvenici


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić