Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje iz povrća
  • 03.07.2016. 13:30

Bučino ulje - kvalitetno, a zanemareno

Proizvodnja bučinog ulja u Hrvatskoj u stalnom je porastu, ali još uvijek kod potrošača ne dobiva pažnju koju zaslužuje hranjivim i ljekovitim svojstvima.

  • 2.947
  • 608
  • 0

U sjeni maslinovog ulja koje već godinama ubire pažnju i slavu, svoju pravu priliku za potpuni proboj na tržište još uvijek čeka bučino ulje.

Sve veće poljoprivredne površine pod bučom ili tikvom, medalje i priznanja s brojnih sajmova i izložbi ulja, kao i pozitivan stav stručnjaka prema nutritivnim i ljekovitim svojstvima bučinog ulja, proizvođačima ove vrijedne namirnice daju za pravo nadati se boljim danima.

Proizvodnja u porastu

Sve više površina je pod bučom

Proizvodnja i potrošnja bučinog ulja u Hrvatskoj je u stalnom porastu, što se posebno odnosi na sjeverozapadni dio Lijepe naše. Razlozi sve većeg zanimanja javnosti za bučino ulje leže u njegovim visokim prehrambenim vrijednostima, kao i blagotvornom djelovanju na ljudsko zdravlje. Bučino ulje naime, sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, minerale, esencijalne masne kiseline, vitamine grupe B, vitamin C te obiluje vitaminom E. Vrlo pozitivno djeluje na prostatu, regulira mokrenje i smanjuje bolove uz korištenje barem žličice ulja dnevno.

Nadalje, bučino ulje povoljno djeluje na crijevnu floru, na ten kod djece sklone ekcemima, i konačno, povoljno djeluje na plodnost kod odraslih. No, osim ljekovitih svojstava bučinog ulja, ono je vrlo ukusno i daje posebnu aromu te se ubraja u delikatesno ulje, koje se dobiva hladnim ili toplim cijeđenjem sjemenki bundeve, a često se kombinira i sa sjemenkama suncokreta.U nekim zemljama istočne Europe poput Bugarske, Rumunjske i Ukrajine, kao i u Turskoj, iznimno je mala stopa oboljenja od bolesti prostate, što se pripisuje upravo zdravoj navici redovite konzumacije bundevine sjemenke i bučinog ulja.

Proizvodnja ulja

Osim preventivnog i ljekovitog djelovanja na prostatu bučino ulje ima i druga pozitivna svojstva. Tako primjerice smanjuje kolesterol u krvi pa djeluje kao prevencija od arteroskleroze, poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid i raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju.

Zaštita bučinog ulja

Upravo zbog svih ovih karakteristika već neko vrijeme govori se o ideji pokušaja zaštite bučinog ulja te dobivanja oznake izvornosti, čime bi se povećao značaj ove namirnice na domaćem i stranom tržištu. Sve veći broj proizvođača ovim bi mjerama daleko lakše ostvarilo proboj na tržište zemalja Europske unije, ali bi i kod domaćih potrošača stvorili jasniju sliku o prednostima i kvaliteti bučinog ulja.

Jedna od prednosti bučinog ulja leži i u činjenici što se ono može dobivati tijekom cijele godine. Naime, osušene i primjereno skladištene sjemenke ne gube na kvaliteti, pa se svježe bučino ulje može proizvesti u bilo kojem godišnjem dobu.


Povezane biljne vrste

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tikva

Tikva

Sinonim: Tikvica | Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni... Više [+]

Tagovi

Bučino ulje Crno ulje Buča Tikva Bučine sjemenke Hladno prešanje Toplo prešanje Oznaka izvornosti Hladno cijeđenje Toplo cijeđenje Ljekovita svojstva Ljekovitost Nutritivne vrijednosti


Autor

Robert Peharda

Više [+]

Robert je novinar već 11 godina, a glavna su mu područja zanimanja upravo poljoprivreda i sve vezano uz nju. Radi i na pisanju, uređivanju i izdavanju monografija vezanih za zemljoradnju i poljoprivredne kulture!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?