Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bučino ulje
  • 09.10.2014. 08:20

Budućnost u bučinom ulju vidi i Europa

Proizvodnja uljnih buča je profitabilna i intenzivira se s vremenom. Znatno je narastao broj OPG-ova koji uzgajaju ovu kulturu, a i dalje postoji za nju vrlo velik interes. Vlasnici uljara i prerađivači razvili su kooperativne odnose s OPG-ima i proizvode, ali i izvoze.

  • 908
  • 85
  • 0

Kako i proizvodnja bundevinih koštica i ulja traži velika ulaganja, proizvođači buče su donedavno bili ogorčeni jer za potrebe novog modela izravnih plaćanja i predstojećeg nam Programa ruralnog razvoja, nisu bili u kategoriji s maslinarima, gdje i pripadaju jer kako oni tvrde - baš kao i maslinari, stvaraju dodanu vrijednost.

U tom će modelu moći znatno više napredovati u proizvodnji, ali i plasmanu. Razgovarali smo s onima koji o tome najviše znaju, a zaslužni su i za sav napredak u proizvodnji koji se dogodio u zadnjih nekoliko godina. Osnovna zadaća Udruge proizvođača bučinog ulja je promicanje, razvitak i unapređenje proizvodnje bučinog ulja, stvaranje robne marke bučinog ulja i zaštite proizvoda posebne kvalitete, zajedničkog nastupa proizvođača prema tijelima i institucijama Republike Hrvatske te poticanje i organiziranje izvoza ovog proizvoda.

Cilj Udruge je kako kažu, organizacija i posjet sajmovima, seminarima i radionicama, organizacija i suorganizacija ocjenjivanja bučinog ulja u zemlji i inozemstvu, širenje proizvodnje, edukacija proizvođača i potrošača itd.

Pravilnik za ulje koje nosi žig kvalitete

Sjedište Udruge je u Ivanić-Gradu, a njezin predsjednik je Ivo Grbić. "Bučino ulje nije imalo pravilnik, bili su svrstani među ostala ulja, a bučino je vrijedno i dragocjeno. Udruga je napravila pravilnik za ulje koje nosi jamstveni žig kvalitete, Premium. Osigurava plasman izvan Hrvatske jer su sve uljare male i s malim količinama. Time proizvođači stavljaju na tržište svoj prepoznatljivi proizvod, a potrošači će dobiti jamstvo o njegovoj visokoj kvaliteti.

Naš standard u proizvodnji bučinog ulja omogućava jednaku kvalitetu, a svaki proizvođač bi ostavio naziv svoje uljare i to je napredak u plasmanu. U Hrvatskoj ima 10 do 15 malih uljara koje rade u loncu, na šporetu, do onih suvremenih kojih ima šest do sedam u Hrvatskoj. Proizvede se 20.000 do 30.000 l ulja godišnje. Osigurana nam je proizvodnja buče i nemamo interes širenja. U Hrvatskoj u trgovačkim lancima, prisutna su četiri proizvođača, dva veća, Čakovečki mlinovi i Prehrana Varaždin, Zvijezda ima nešto - iako nema proizvodnju buče.

Kvaliteta bučine sjemenke dokazana certifikatima

Od manjih Hladnić uljara, Grbić i sporadično se pojavljuje možda još jedna i više ih nema. Ukupno šest, možda sedam proizvođača. Težnje, a to su i problemi, je da se ide na ino tržište. Mi imamo visok kvalitet bučine koštice, pa tako i bučina ulja. Izvozi se u Njemačku, Švicarsku, Poljsku, Rusiju i dr. Dosta je uloženog novca, rada i truda na arapskom tržištu - trebalo je dobiti certifikate za strano tržište, HALAL, HACCAP. Tvrtka Grbić d.o.o. ima 150 ha pod bučom te 60 ha vlastitih površina. Ove godine uljara je obnovljena i modernizirana, obnovili smo sušne kapacitete i prečistače za bučinu košticu."

Sakupljanje buče i odvajanje sjemenki buče od plašta tvrtka obavlja vlastitim strojevima. Sakupljene sjemenke buče, u najkraćem mogućem roku idu na pranje, a zatim na sušenje toplim zrakom. Nakon toga osušene se sjemenke čiste te skladište čekajući preradu u ulje.

Proizvode se tri vrste ulja, Premium na nižim temperaturama, bučino ulje standard za Hrvatsku, salatna ulja u koja se dodaje bijelo, suncokretovo. Svatko napiše na etiketu koliko bijelog ulja ima u bučinom.

Kooperativna poljoprivredna proizvodnja

Grbić d.o.o. bavi se vlastitom proizvodnjom poljoprivredno - prehrambenih proizvoda, kooperativnom proizvodnjom s malim proizvodačima koji su spremni slijediti ideju i viziju tvrtke, trgovinom, doradama i uslugama. Tvrtka Grbić d.o.o. organizirana je 1990. kao obiteljsko gospodarstvo s djelatnostima vlastite poljoprivredne proizvodnje, kooperativne poljoprivredne proizvodnje, skladištenjem i doradom poljoprivrednih proizvoda (silos, dorada sjemena, uljara, pekara), prometom poljoprivrednih proizvoda, ekološkom proizvodnjom, stočarstvom i ratarstvom te uslugom vođenja knjigovodstva obiteljskim gospodarstvima. Imaju i vlastiti eko uzgoj ovaca, janjaca i crne slavonske svinje. Također posjeduju potrebnu mehanizaciju za obradu.

Sve u svemu, proizvođači bučinog ulja nisu više nezadovoljni, bilo je malo nereda u branši jer su svrstani u kategoriju proizvođača povrća, a problemi su problemi agrara, ove godine je bilo previše kiše, prošle godine suša. Da je proizvodnja buča i bučinog ulja prepoznata kao obećavajuća proizvodnja, svjedoči i podatak kako je Grbiću prihvaćen IPA projekt za unapređivanje proizvodnje i sušenja bučine koštice te ulaganje u dio opreme zbog postizanja konkurentnosti na tržištu.


Tagovi

Udruga proizvođača bučinog ulja Ivo Grbić Buče Bučino ulje OPG Eko uzgoj Odvajanje sjemenki Certifikat HALAL HACCAP Plasman Strojevi Prerada ulja IPA projekt Zaštita proizvoda Izvoz Kvaliteta Pravilnik Uljara Uzgoj buče


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]