Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 27.02.2022. 07:30

Češnjak kao dobar i loš susjed

Kojem povrću i voću odgovara njegova prisutnost? Koje povrće formira manji urod?

Foto: Depositphotos/KVM50
  • 9.002
  • 442
  • 0

Češnjak je fantastična biljka. Ne samo da ćete imati povrtnu vrstu za jelo već je odličan kao zaštita za većinu biljnih vrsta koje uzgajamo. Prirodni je biostimulans koji povećava imunitet biljaka i prinos, odlikuje se antibakterijskim i antifungicidnim djelovanjem i štiti biljke od napada štetnika.

Njegov jaki miris odbija većinu štetnika, ali se može koristiti i kao sredstvo za privlačenje oprašivača. Izuzetno je efikasan u vrtovima, voćnjacima, ali i na većim površinama kada se ispoštuju određeni zahtjevi.

Kako povrće reagira?

Lisnate kulture odlično reagiraju na njegovo prisustvo. Imaju plitak korijen koji ne smeta razvoju glavica, ne natječe se za iste hranjive tvari. Odaberite sorte zelene salate koje formiraju manje glavice ili ih uopće ne formiraju, jer neće zauzimati prostor i blokirati svjetlost. Rukola i špinat će odlično rasti. Špinat će spriječiti rast korova tijekom zime.

Kupusnjače imaju koristi od češnjaka. On im poboljšava okus, posebno brokule, i štiti od velikog broja štetnika. Biljke su otpornije i manje dolazi do pojave bolesti. Međutim, glavice luka će biti sitnije.

Od davnina se sadi zajedno s mrkvom ili kao predusjev mrkve. On čisti zemljište od većine štetnika korijena. Posađeni zajedno međusobno se štite, ali je odlična i sadnja na susjednim gredicama ili poljima. Češnjak čuva mrkvu od mrkvine muhe, a mrkva njega od lukove muhe. Odlično djeluje na celer i pastrnjak koji pate od napada korijenskih crva. U ovom slučaju luk svojim djelovanjem smanjuje brojnost štetnika.

Odlično se pokazao i kada su u pitanju krumpir i rajčica. Njih štiti od pojave plamenjače, ali i raznih štetnika. Rajčicu će manje napadati lisne uši, bijele mušice i grinje, a plodovi će biti ukusniji. Glavice luka će biti krupnije. Najbolji efekt se postiže kada se uzgajaju na udaljenosti od pola metra, na susjednim gredicama, ili u naizmjeničnim poljima. Kod krumpira će svojim mirisom djelovati protiv krumpirove zlatice. Može smanjiti napad i brojnost. Isti učinak će imati i kada je u pitanju patlidžan.

Cikla neće oduzimati hraniva luku, a on će je štititi od gljivičnih infekcija, odbijat će muhu i puževe.

Bez obzira o kojim paprikama je riječ, slatkim ili ljutim, one obožavaju češnjak. Može se koristiti u plodoredu, usporedno uzgajati. Paprikama najbolje odgovara primjena pripravka.

Krastavci su specifični i njihova reakcija ovisi od sorte ili hibrida. U većini slučajeva taj učinak je pozitivan.

Voće i ljekovito bilje

Najbolji je kao pratiltelj voćarskih kultura zbog antifungalnih osobina, Sprječava pojavu krastavosti na jabuci, smanjuje kovrčavost lista breskve. Većinu voćaka štiti od napada lisnih ušiju, grinja, mrava, puževa i drugih štetnih kukaca. Svojim mirisom tjera zečeve i srne.

Izuzetan je kada su u pitanju jagode, jer ih štiti od štetočina i od bolesti, posebno od botritisa (truleži). Međutim, problem je što će glavice ostati male. Najbolje je da se uzgaja prije jagoda kako bi očistio zemljište.

Bobičastim kulturama, malini i kupini odgovara njegovo prisustvo. Smanjuje brojnost kukaca, posebno mrava. Ima osobinu da umanjuje rast maline. Tjera lisne uši i grinje od ribiza.

Vinova loza će biti zaštićena od štetnika, a pojava plamenjače će biti sporija što vam daje vremena da je zaštitite. Glavice će biti manje.

Odličan je posađen pored ruže, jer je štiti od štetnika i gljivičnih bolesti.

Od ljekovitog bilja najbolje se slaže s kamilicom, rutom, hajdučkom travom, čubrom, koprom, estragonom. Kamilica i ruta štite češnjak i poboljšavaju njegov okus, a on njih štiti od lisnih ušiju i drugih štetnika. Estragon pozitivno djeluje na krupnoću glavica.

Posađen zajedno s nevenom daje "vrtnu ogradu" koja predstavlja prirodnu barijeru za većinu štetnika i tako sprječava njihovo naseljavanje u unutrašnjost vrta. Neven ga štiti od lukove muhe.

Tlo ne voli češnjak?

Mnogim biljkama odgovara u pratećoj sadnji, ali ima i onih kojima on ne odgovara. Sve mahunarke (grašak, grah) ne reagiraju dobro na blizinu češnjaka. Njih je potrebno saditi što dalje, jer će formirati manje cvjetova i urod će biti slabiji. To se događa zbog nakupljanja sumpora.

Crveni luk i kozjak se obično sade pored češnjaka. Budući da su srodnici napadaju ih isti štetnici i obolijevaju od istih bolesti. Zbog tog razloga se ne preporučuje sadnja na susjednim gredicama. Također, potrebno je poštovati plodored i ne saditi pripadnike porodice lukova iz godine u godinu na istoj parceli ili gredici.


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Češnjak Dobri susjedi Biljni susjedi Vrt Sjetva Uzgoj povrća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.