Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladišne bolesti
  • 07.01.2023. 07:30

Četiri najčešće bolesti koje se javljaju na uskladištenom krumpiru

U uvjetima povećane vlage i temperature mnoge gljivice i bakterije uništavaju gomolje

Foto: Depositphotos/celiafoto
  • 1.257
  • 91
  • 0

Uskladišteni krumpir je podložan pojavi raznih bolesti i propadanju. Kako bi gomolje što duže očuvali zdravim i pogodnim za upotrebu, potrebno ih je čuvati u odgovarajućim uvjetima. Ovisno od namjene može se čuvati kraće ili duže vrijeme. Tako se onaj namijenjen potrošnji i za industrijsku preradu čuva i do deset, dok se sjemenski čuva do šest mjeseci.

Neodgovarajući uvjeti tijekom ovog perioda mogu dovesti do propadanja cijele količine. Najviše se javljaju razne truleži, ali i bolesti koje formiraju kraste, plikove i ulegnuća na površini što umanjuje tržišnu vrijednost.

Vlaga i toplina pogoduju razvoju bolesti

Četiri su najčešće bolesti koje se javljaju na uskladištenom krumpiru. 

  1. Vlažnu trulež izazivaju bakterije iz nekoliko rodova. Prvi simptomi se javljaju u formi malih ulegnuća koja su ispunjena sluzavom masom. Miris zaraženih gomolja je vrlo neugodan.
  2. Plamenjaču krumpira izaziva gljivica Phytophthora infestans. Do zaraze dolazi u vegetaciji ili prilikom vađenja, jer spore prodiru u tkivo. Na njima ne moraju biti vidljivi simptomi zaraze, ali se bolest nastavlja razvijati u skladištu i dovodi do propadanja. Dodatno ih napadaju druge truležne gljivice i bakterije.
  3. Fuzariozna trulež se često javlja. Na površini se formiraju tamne mrlje i koncentrični prstenovi. Često se formira navlaka od micelija. Trulež se postepeno razvija i zahvaća cijeli krumpir. Može uzrokovati velike gubitke tijekom čuvanja, ali i sjetve.
  4. Bolesti pokožice su vidljive kao kraste, plikovi koji pucaju. Nema oštećenja dubljeg tkiva i ne umanjuju kvalitetu. Međutim, ovakav proizvod se teže prodaje u trgovinama.

Bolje spriječiti, nego liječiti

Zato za skladištenje treba odabrati samo zdrave i neoštećene gomolje, jer samo jedan oboljeli komad može izazvati propadanje. One moraju biti suhe i što bolje očišćene od zemlje.

Čuvanje krumpira i spriječavanje klijanja gomolja

Na jednom gomolju se mogu naći simptomi infekcije više uzročnika. Visoka vlažnost i temperatura pogoduju razvoju bolesti. Zbog toga je neophodno osigurati suho, prohladno mjesto koje se može provjetravati. Prilikom manipulacije ne bacajte krumpir, jer to dovodi do nagnječenja tkiva što omogućava razvoj skladišnih bolesti.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Skladišne bolesti Krumpir Trulež na krumpiru Smrad krumpira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić