Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupus
  • 14.10.2021. 14:00

Cijene kupusa rastu - pet puta skuplji u odnosu na prošlogodišnji

Svi oni koji su već ugovorili proizvodnju ovog povrća, računaju na veće subvencije od nadležnog ministarstva. 

Foto: Naila Čaušević
  • 2.876
  • 537
  • 1

Jedan od osnovnih sastojaka nastupajuće zimnice - kupus, bez kojeg je ona nezamisliva, skuplji je i do pet puta u odnosu na prošlu godinu. Razlog tome je manja ponuda zbog suše, a potražnja je velika. 

Ranije se vrećica mogla naći i za tri do četiri KM. Prošle godine u Semberiji je koštala čak i dvije dok su aktuelne cijene od 10 do 12 KM za džak od deset kilograma, navodi RTRS

Poljoprivrednici su 2021. godini zasadili manje površina pod ovim usjevom, a do 50 odsto uroda uništila je suša, te je i petostruko skuplji. I to kako onaj rani, koji je lane zaoravan pa do jesenjeg koji u trgovinama košta 1,5 do dvije KM, kilogramu. 

Na cijeni i onaj lošijeg kvaliteta

Povrtari smatraju da nije normalno da vreća kupusa košta marku, ali isto tako nije realno ni da bude deset. Takođe, proizvođači koji su planirali ove sezone proizvesti deset tona pomenutog povrća, uspjeli su uzgojiti tek tri tone. 

"Niko se ne može pohvaliti da je zaradio nešto puno na kupusu, iako je znatno veća cijena jer planirane količine nisu ostvarene", poručuje potpresjednik Udruženja povrtara RS, Rade Jovičević. 

Pored toga i prerađivači su uduplali ugovrenu otkupnu cijenu od 0,20 KM. Svi oni koji su već ugovorili proizvodnju, računaju na veće subvencije od nadležnog ministarstva. 

Ranije su pijace u jesenjem periodu imale bogatu ponudu kupusa, a sada je ona prilično skromna tako da je i kupus lošijeg kvaliteta prilično tražen.

Varaždinac košta od osam do deset maraka po džaku dok se cijena za polubijeli, takozvani "glumac" kreće od 0,70 do 0,80 KM za jedan kilogram, prema riječima nekih prodavaca. 

Ipak se više isplati kiseliti kupus

Potrošačima cijene baš i ne odgovaraju, ali im se ipak više isplati kiseljenje kupusa nego da ga kupuju na komad u marketima. 

Uslijed nestašice pomenutog povrća, u problemu su i prerađivači kojima je teško da se uklope u ovakve trendove. Spremni su da plate i više od ugovorenog, ali nema robe pa će biti prinuđeni da uvoze sirovinu.

Vrijednost za glavicu kiselog kupusa već je "skočila" sa 1,7 na 2,10 KM.

Kupus ove godine četri puta skuplji nego lane i to je tek početak?!

Evidentno je da je značajan broj proizvođača odustao od proizvodnje pomenute povrtnice zato što im se jednostavno ne isplati

Podsjetimo, tokom 2020. povrtari su imali velike količine navedene kulture a zbog slabe potražnje, brojni su zaoravali svoje parcele. Napominjući da je cijena ambalaže viša od cijene kupusa.

U Regionalnom udruženju poljoprivrednika Semberije i Majevice smatraju da je do poskupljenja došlo jer naši proizvođači nisu konkurentni, a ove godine su i manje zasadili upravo jer su prošle morali zaoravati zasijane površine pod ovim povrćem. 


Tagovi

Cijene kupusa Džak kupusa Kupus lošijeg kvaliteta Otkupna cijena Ugovorena proizvodnja Prerađivači Nestašica kupusa


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.