Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Začinska paprika
  • 27.10.2021. 13:30
  • Osječko-baranjska, Lug

Crveno zlato s OPG-a Kelemen, koja je tajna baranjske paprike?

Odabir sjemena, pravilna priprema tla i prihrana te tradicionalna prerada, garancija su uspjeha poznatog proizvođača mljevene baranjske začinske paprike, Jožefa Kelemena koji je partnera našao u tvrtki Timac Agro.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.307
  • 354
  • 3

Lug ili mađarski Laskó, selo je u Baranji, neposredno uz Kopački rit. Ako i niste čuli za njega, zasigurno ste čuli za papriku koju u pravilu po tradiciji rade baranjski Mađari. Jer, ovo i sela u okolici navodno proizvode najbolju mljevenu upravo za svinjokolje i kuhanje fiš paprikaša, perkelta, čobanca.

Kažu, naime, da ako imate papriku iz Luga kobasice, kulen i kulenova seka imaju daleko kvalitetniju dimenziju. Posjetili smo Jožefa Kelemena u ulici Šandora Petefija kojega znamo s mnogih natjecanja na kojima redovito osvaja neka od vodećih mjesta za kvalitetu. Tako je i ove godine na Paprikafestu, uz OPG Slađane Ferenc, osvojio titulu "Najbolje paprike na kugli zemaljskoj" što je bio slogan te smotre proizvođa. 

Kći Noemi, sin Noel, supruga Emeše, tata Jožef i mama Katica su ti koji svojim znanjem proizvode jedno od najboljih "crvenih zlata", kako ju često nazivaju. 

"Osim obitelji, u pomoć nam priskaču i poznanici, a tu su i nadničari za određene poslove", kaže poznati proizvođač koji nam je otkrio i tajne proizvodnje ovog začina. U proljeće ili krajem ožujka sjeme stavljaju u posude.

"Ide u foliju da proklija, a i ove smo godine morali uključiti grijanje kako bismo dobili sadnice jer je bilo jako hladno", napominje.

Ručna berba po principu "sagneš i grbiš"

Kad je sadnica spremna za sadnju, sade je strojno s tim da se prije sadnje nanosi malč folija. Ugradili su i navodnjavanje kap po kap, a vodu dovode iz obližnjeg kanala koji se nalazi odmah ispod vrta. "Tako uz strojeve specijalizirane za proizvodnju paprike, imamo i stroj za postavljanje folije te sadilicu", kaže naš domaćin koji ističe i nedavnu investiciju u novi traktor.

Puno je toga na što treba misliti pri uzgoju paprike 

Posredstvom mađarskog fonda kupili su traktor s 82 konjske snage, a na kupljenom stroju je i prednji utovarivač s raznim dodacima jer se Kelemenovi bave i tovom junadi.

"Dobro bi došla još jedna preša za bale i dvije prikolice", dodaje Jožef čija obitelj obrađuje 76 hektara zemlje. Kapacitet tova je 30 grla. Osim paprike za tržište, proizvode povrće za vlastite potrebe, a kada spominjemo ratarstvo u jesen siju pšenicu i ječam, ponekad zob, a u proljeće kukuruz. Za proizvodnju paprike za pripremu tla koriste predsjetvene strojeve i rotodrljaču.

"To su mađarske sorte sjemena koje nabavljam u Mađarskoj i u Belom Manastiru. Imamo četiri do pet slatkih i tri do četiri ljute", otkriva navodeći da su u jesen najviše problema imali sa smrdljivim martinom koji guši povrće i morali ga suzbijati insekticidom. Također, redovito usjeve štite od bakterijskih bolesti i bakterioza, ističe Kelemen koji kaže da u berbu kreću kada je jedna trećina crvena. Berba se obavlja ručno. Kako je objasnio, sagneš i grbiš.

"Ostavite potom da odstoji dva tjedna i sazrije. Zriju u sanducima. Zatim prebacimo u naše sušilice. Kad se izvadi iz sušilice, ponovno se prebire i vadi peteljka. Suši se na policama veličine jednog kvadratnog metra 10 do 15 dana", opisuje proces dodajući da su sušilicu sami napravili, a pogon joj je na drva. Nakon vađenja, paprika se stavlja u vreće, drobi i zatim nosi u mlin.

"Naši kupci uglavnom ju kupuju za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, a ako ostane, onda za kuhanje", nadodaje otkrivajući da je potražnja takva da je često, traži li je netko u proljeće - više nema. Ne samo kod njih, teško ju je naći u cijelom selu.

Prihrana provjerenim preparatima 

Papriku inače sadi na istoj površini dvije godine, a onda mijenja. Gnojidba tla, naglašava, je posebna priča. Tu se oslanja na suradnju s tvrtkom Timac Agro. Predsjetveno prihranjuje s Eurofertil TOP 51 i Physiomax širom + Sulfammo N30 u redove ispod folije. Preko lista daje i biostimulatore

Baranjska začinska mljevena paprika ili "crveno zlato" kako ju često nazivaju 

Na rasadu i nakon sadnje presadnica daje Fertiactyl Starter u koncentraciji 2,5% za intenzivniji razvoj korijena i ukorjenjavanje, a Fertileader Gold pojavom prvog cvijeta za bolju cvatnju i oplodnju.

"Fertileader Gold daje se pojavom prvog cvijeta za bolju cvatnju i oplodnju, a Fertileader Elite u fazi kada plod dostigne 1/3 veličine u više tretmana u koncentraciji 1% po tretmanu", opisuje postupak kojim dobiva vrhunski proizvod. Jer odabir sjemena, pravilna priprema tla i prihrana te tradicionalna prerada garancija su uspjeha ovoga proizvođača.

Za više informacija i savjeta o navedenim preparatima obratite se tvrtki Timac Agro na +385 1 618 7862 ili office@hr.timacagro.com


Fotoprilog


Tagovi

Mljevena paprika Začinska paprika Uzgoj paprike Jožef Kelemen OPG Jožef Kelemen Crveno zlato


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]