Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje povrća
  • 05.10.2018. 09:30

Čuvanje krompira tokom zime

Zbog velikog sadržaja vode i skroba krtole krompira su podložne propadanju u skladištu. Uslovi skladištenja djeluju na kvalitet i očuvanost krtola krompira.

Foto: Pixabay/Wounds_and_Cracks
  • 7.012
  • 241
  • 0

Tokom zime krompir je povrtna vrsta koja se često nalazi na našim trpezama. Da bi smo ga koristili tokom zime krompir treba da je uskladišten u optimalnim uslovima, jer su krtole zbog svog sastava idealna podloga za razvoj mnogih oboljenja. Veliki sadržaj vode, do 90%, i skroba čine krtole veoma poldložne napadu gljivica i drugih mikroorganizama. Skladište u kome čuvamo krtole treba da je suvo, bez suvišne vlage, sa povoljnom temperaturom i dobrom ventilacijom koja obezbjeđuje odvođenje suvišne vlage i dotok svežeg vazduha bogatog kiseonikom.

Uslovi dobrog skladištenja

Krtole koje smo odabrali za čuvanje tokom zime treba da su fiziološki zrele, očišćene, prosušene, da su odvojene sve oštećene krtole i krtole sa simptomima oboljenja i napada štetočina. Ovo će spriječiti širenje bolesti sa oboljelih na zdrave krtole. Za skladištenje odabrati najbolje krtole, a sve lošije potrošiti u što kraćem periodu i čuvati ih odvojeno od krtola koje smo odvojili za zimu. Ne uzimati za dugotrajno čuvanje suviše male krtole.

Odabrati sortu krompira koja je podesna za dugotrajno čuvanje. Rane sorte krompira mogu se uspješno čuvati do novembra. Krtole ovih sorti počinju brzo da gube vlagu i kvalitet. Za čuvanje odabrati kasne sorte sa nešto većim sadržajem suve materije u krtolama.

Kako što duže očuvati povrće nakon berbe

Prostorije za skladištenje krompira trebaju da obezbjede optimalne uslove čuvanja. Skladište treba da je tamno, a temperatura vazduha da je od 7 do 10°C. Ukoliko je temperatura u skladištu ispod 3°C krompir će dobiti slatkast okus zbog  povišenog sadržaja šećera. Vlažnost treba da je visoka od 90 do 95%. Skladište mora imati dobar ventilacijski sistem koji obezbjeđuje stalnu cirkulaciju vazduha, odvođenje ugljendioksida i dovođenje vazduha bogatog kiseonikom. Ukoliko ne postoji sistem ventilacije dobro je svakih 7 do 15 dana obaviti provjetravanje prostorije.

Može li se krompir čuvati na balkonu?

Krompir možemo skladištiti u podrumima, na balkonima, ali je važno obratiti pažnju na uslove skladištenja. Krtole krompira nikako ne smiju biti izložene niskim temperaturama, jer su zbog velikog sadržaja vode podložne brzom zamrzavanju nakon čega krompir više nije za upotrebu.

Krtole uskladištiti u tamnom prostoru. Nedostatak osvjetljenja će spriječiti pojavu zelenih krtola koje nisu pogodne za jelo.

Skladištenje korjenastog povrća - gdje i kako?

Ukoliko nemamo drugi izbor i krompir čuvamo na balkonu, terasi onda je najbolje napraviti skladište od dvije drvene kutije. Jedna treba da je veća i u nju se stavlja manja drvena kutija. Između kutija treba da je izolacioni materijal koji će spriječiti da temperatura u unutrašnjosti manje kutije bude ispod 5°C. Razmak između dna i zidova kutija treba da je najmanje 5cm, a kao izolacioni materijal može poslužiti piljevina ili savremeni izolacioni materijali neškodljivi za hranu.

Oboljenja krtola krompira - prepoznajte na vrijeme

Najveći broj oboljenja krtola krompira koja se javljaju u skladištu dospijevaju sa polja na zaraženim krtolama. Plamenjača, krastavost, trulež krtola krompira su najčešća oboljenja.

Krastavost krompira izaziva gljivica Actinomyces (Streptomyces) scabies. Simptomi se pojavljuju na površini krtole u vidu mjehurića koji pucaju i formiraju se plitke kraste. Osim što umanjuje tržišnu vrijednost ovo oboljenje utiče na mogućnost čuvanja krtola. Kraste postaju ulazna vrata za ulazak drugih mikroorganizama koji izazivaju trulenje krtola.

Trulež krtola krompira izazivaju razni prouzrokovači, a najčešće je izaziva bakterija Erwinia carotovora subsp. caratovorum. U povoljnim uslovim bolest se u skladištu veoma brzo širi. Krtole postaju mekane, vodenaste i sluzave. Sa ovakvih krtola dolazi do curenja vodenastog sadržaja, a bakterija se širi na zdrave krtole. Bolest se prepoznaje i po neugodnom mirisu koji se širi.

Suva trulež krtola krompira ili fuzarioza javlja se tokom cijelog perioda skladištenja, a kako vrijeme odmiče bolest se sve više širi među krtolama. Najugroženije su krtole oštećenje tokom vađenja i transporta. Prvi simptomi na krtoli su pojava tamnih mrlja. Kako se infekcija širi na tkivu se javljaju promjene u vidu smrežuravanja  ispod kojih se stvara bjeličasta micelija umjesto tkiva koje odumire. Porastom temperature u skladištu bolest se brzo širi.

Plamenjača krompira koju izaziv gljivica Phytophthora infestans je još jedno oboljenje koje dospjeva sa polja. Najčešća i veoma opasna bolest krompira. Napadu gljivice podložni su svi dijelovi biljke. Na krtolama se simptomi javljaju poslije 20 dana od skladištenja. Širenju bolesti pogoduje visoka vlažnost i temperatura vazduha. Na krtolama se pojavljuju smeđe, vodenaste mrlje koje se šire i zahvataju cijelu krtolu. Zaražene krtole brzo propadaju.


Tagovi

Čuvanje krompira Skladištenje povrća Podrum Balkon Oboljenja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić