Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupus
  • 22.02.2018. 16:30

Direktna sjetva kupusa - prednosti i problemi

Zbog sve veće nestašice radne snage, obavljeni su pokusi s bezpresadničkom proizvodnjom kupusa. I dali su neočekivano pozitivne rezultate!

  • 696
  • 47
  • 0

Kupusnjače se proizvode putem presadnica, ali to zahtjeva mnogo ručnog rada. Zbog sve veće nestašice radne snage, obavljeni su pokusi s bezpresadničkom proizvodnjom kupusa. I dali su neočekivano pozitivne rezultate! Zabilježene su mnoge prednosti direktne sjetve kupusa.

"Prije svega, uštedi se oko 40 % ručnog rada, jer se isključuje mjera presađivanja. Također, kupus stiže za potrošnju, u prosjeku, 20 dana ranije zato što je izbjegnuto bolovanje presadnica zbog stresa od povrede korijena i njegovog obnavljanja.  Ovakav usjev se prirodno očvršćuje, glavni korijen odmah prodire u dublje vlažne slojeve zemljišta i zahtjeva manje vode za zalijevanje, bolje podnosi stresne uvjete suše, nagle promjene temperature i drugih nepogoda. Isječene glavice imaju više suhe tvari i bolje se čuvaju. I na kraju, prinos je za oko 30 % viši nego od usjeva proizvedenog putem presadnica", objašnjava dipl.inž. Dragomir Radić.

Kako se obavlja direktna sjetva kupusa?

Sa sjetvom kupusa se može početi početkom travnja, a posljednji datum sjetve za jesensku potrošnju je između 10. i 20. lipnja. Ranijom sjetvom riskiramo da biljke, umjesto glavice donesu cvijet i sjeme.

Za sjetvu kupusa je dovoljno od 1,2 do 1,6 kg/ha sjemena, na dubini od 1,5 do 2 cm. Kada usjev dobije tri, četiri lista, trebalo bi ga prorijediti na konačan razmak kao u usjevu iz presadnica.

"Ako se sije pilirano krupno sjeme, moguća je i sjetva na konačni razmak, pa se tada utroši dva puta manje sjemena i izbjegne se prorjeđivanje", savjetuje Radić.

Problemi pri direktnoj sjetvi

Najveći problemi pri direktnoj sjetvi kupusa javljaju se pri nicanju i zaštiti mladih biljčica. Ako poslije sjetve nastupi suša, potrebno je svaki dan zalijevati parcelu s 5-7 l/m², kako se ne bi napravila pokorica koja sprječava nicanje. Kupus niče za pet do sedam dana, a mlade biljke u tom razdoblju napada buhač.

"On može nanijeti ogromne štete, pa zaštita mora biti savršena. Protiv korova se borimo herbicidima, međurednim kultiviranjem i okopavanjem. Od herbicida može se koristiti samo Devrinol 2,5 l/ha uz plitku inkorporaciju prije sjetve, koji uništava širok spektar korova iz sjemena. Protiv uskolisnih korova poslije nicanja imamo veći izbor herbicida - Focus ultra, Fusilade, Kletox i tako dalje", kaže Radić.

Foto: J E Theriot / Flickr


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Sjeme Direktna sjetva


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.