Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opština Ruma
  • 21.07.2018. 14:30

Dobrinci: Lubenici u čast priređena "Bostanijada"

Selo vrednih meštana, koji ne odustaju od proizvodnje bostana jer znaju da su nekada davno od dinja i lubenica dobro živeli. Sada je situacija malo drugačija, ali opet može da se zaradi. Baš zbog toga je u Dobrincima juče održana osma po redu manifestacija posvećena lubenici.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 662
  • 17
  • 0

Svako selo u Sremu ima neku svoju manifestaciju. Svetkoivine se prave i u čast konja, magaraca, kukuruza, a najviše je onih  posvećenih lubenicama. U opštini Ruma nekoliko sela je poznato po proizvodnji dinja i lubenica. Jedno od takvih su i Dobrinci. Selo vrednih meštana  koji ne odustaju od proizvodnje bostana jer znaju da su nekada davno od dinja i lubenica dobro živeli. Sada je situacija malo drugačija, ali opet može da se zaradi. Baš zbog toga u Dobrincima u sredu održana osma po redu manifestacija posvećena lubenici.

Bostanijada poranila zbog vremena

Ove godine Bostanijada je poranila. Razlog vremenski uslovi. Ipak, za iskusne bostandžije, kakvi su Dobrinčani, ni vremenski uslovi nisu preperka za dobar i kavlitetan rod, ali i teške lubenice. Najteže izmerena imala je 19, 2 kilograma, a proizveo ju je Miloš  Radovac, iz Dobrinaca. Njegov otac Radoslav kaže da ova godina nije bila naklonjena proizvodnji bostana.

ini mi se da kao nikada do sada nije bilo lošije vreme za bostan. Kiša je skoro svakodnevno padala kada je bostanu trebalo sunca. Doduše on voli vlagu, ali da bi bio sladak mora biti i sunca. Ipa, uspeli smo nekako da i ovogodišnju proizvodnju dovedemo do kraja i na kraju imamo kvalitetne, ali i teške lubenice", priča Radovac.

Pobednički bostan - Radoslav Radovac

Manifestaciju zasladili kolači po starinskim receptima

Ovakve manifestacije ne mogu bez sremačkih kolača po starinskim receptima. Za to su se potrudile članice tamošnjeg Udruženja žena "Tifani". "Uvek smo uz našu mesnu zajednicu kada je o ovakvim manifestacijama reč. Izložile smo ručne radove i napravile starisnke kolače koji su u poslednje vereme sve popularniji. Nijedna manifestacija ne može proći bez kolača po receptima naših baka, a u Dobrincima ih je danas bilo u izobilju,” kaže Ljiljana Borkovac Bajka, iz Udruženja žena "Tifani".

Ljiljana Borkovac Bajka - Udruženje žena "Tifani"

Avgust bez lubenica - i to je moguće!

A kakva bi to manifestacija bila da nije bilo i takmičenja u kuvanju kotlića. Plasman je bio u drugom planu. Važno je bilo da paprikaš bude ukusan. Probali su paprikaše što članovi đirija, što takmičari i brojni gosti koji su bili u Dobrincima. Svi oni stigli su na poziv članica Saveta mesne zajednice koja je i organizator ove manifestacije. "Ove godine morali smo da pomerimo manifestaciju za ovo vreme jer u avgustu, kako stvari stoje bostana neće biti. Već sada mnogi naši domaćini lubenica na svojim njivama više nemaju. Bostan stigao ranije pa tako i naša manifestacija", kaže Mirko Čestić, predsednik Saveta Mesne zajednice Dobrinci.

Mirko Čestić - predsednik MZ Dobrinci

Mada je ova "Bostanijada" tek završena u Dobrincima se već razmišlja o novoj. U planu je proširenje prostora za takmičenja, veći broj učesnika. Do sledeće godine ima još dovoljno vremena, važno je samo da bude lubenica.


Povezana biljna vrsta

Lubenica

Lubenica

Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korenov sistem koji se najvećim delom razvija u zoni do 40 cm zemljišta, a glavni koren dopire... Više [+]

Tagovi

Bostan Bostanijada Lubenica Dobrinci Miloš  Radovac Ljilajana Borkovac Bajka Mirko Čestić


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P