Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Branimir Marić
  • 29.08.2017. 06:00

Domaća začinska paprika jamči kvalitetu, ali je guši uvoz

Mljevenu začinsku papriku prodajem po 100 kuna kilogram i jamčim svojim imenom kvalitetu, dok se uvozna prodaje po 70 kuna, ali bez ikakvih jamstava da je ispravna, kaže Branimir Marić.

Foto: Branimir Marić
  • 3.593
  • 423
  • 0

Mladi povrćar iz Vrbanje Branimir Marić (36) jedan je od rijetkih uzgajivača začinske i konzumne paprike na jugoistoku Vukovarsko-srijemske županije. Marić se poljodjelstvom bavi odavna, kada je s ocem obrađivao zemlju, a od 2007. ima svoj poljoprivredni obrt i danas obrađuje 140 hektara, od čega je 30 hektara njegovo vlasništvo, a ostalo je u zakupu.

Na 5 hektara uzgaja začinsku papriku i to mu je najdraže zanimanje već 15 godina, a uz to na pola hektara uzgaja kupus i na istoj površini papriku baburu i rogu, a ostale površine su pod pšenicom, uljanom repicom, sojom i kukuruzom.

Uvozna paprika obara cijenu domaćoj

"Uzgojem začinske paprike sam se bavio i ranije, dok sam radio s ocem, pa sam u tom poslu već 15 godina. Imamo suvremenu sušaru i mlin za papriku i uzorci svih paprika za tržište odlaze na analizu u vinkovački Veterinarski zavod gdje dobijemo certifikat koji je jamstvo da je paprika zdravstveno i svakako drugo ispravna. S uvoznom paprikom nisam siguran da je zdravstveno ispravna i pregledana, a ona se na tržištu pojavljuje u velikim količinama. Takva paprika nama domaćim proizvođačima, obara cijenu. Svoju prodajem po 100 kuna kilogram i jamčim svojim imenom kvalitetu, dok se uvozna prodaje po 70 kuna, ali bez ikakvih jamstava da je ispravna", kaže Branimir Marić, dodajući kako je njegova Facebook stranica "Marićeva najbolja slavonska" jako dobro posjećena i potencijalni kupci mogu vidjeti što kupuju.

Osim prodaje "na kućnom pragu", Marić redovito posjećuje sajmove poput "Izvorno slavonsko" u Zagrebu i "Agrotour Slavonija" u Požegi. Ima redovite kupce koji godinama kod njega kupuju, poput lokalnih mesara koji za svoje prerađevine - kulen, kulenovu seku, kobasice - koriste isključivo Marićevu začinsku papriku, ljutu i slatku.

"Ovogodišnji prinos paprike bit će 30 posto manji zbog suše, ali će kvaliteta biti jako dobra. Iako imam sustav za navodnjavanje, suša je bila strašna pa ni zalijevanje nekada nije pomagalo. Uložio sam prije pet godina 200.000 kuna u sustav za navodnjavanje Tifon koji u jednom prolasku zalijeva 5,5 hektara i to mi puno pomaže jer povrtlarstva nema bez navodnjavanja. Prinosi su, ako nema suše kao ovog ljeta, jako dobri, ali veliki trgovački centri nas ucjenjuju i otkupljuju baburu i rogu po dvije kune po kilogramu jer znaju da se paprike moramo riješiti, a prodaju je po sedam kuna za kilogram.

Ulaganje veliko, otkupna cijena niska

Ulaganje u papriku po hektaru je 150.000 kuna jer ima puno ručnog rada od tri puta okopavanja jer ne želim protiv korova koristiti herbicide, do ručnog branja plodova, a sve to košta. Otkupna cijena od dvije kune ne pokriva troškove. Na jednom hektaru dobijem 300 do 500 kilograma mljevene paprike. Sve se više kupaca javlja pa planiram povećati površinu pod začinskom paprikom za dva do tri hektara kako bih zadovoljio zahtjevima kupaca", kaže Branimir Marić i dodaje kako se njegova začinska paprika koristi u kuhinjama u Dalmaciji, Zagorju, Zagrebu, a ljudi je kupuju u Hrvatskoj pa je odnose u Austriju i Njemačku.

U zadnje vrijeme je proširio lepezu proizvoda pa sada kupcima nudi i dimljenu začinsku mljevenu papriku koja je prihvaćena među kuharicama i kuharima kao izvrstan dodatak jelima.

Foto: Branimir Marić


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Vukovarsko-srijemska županija Vrbanja Branimir Marić Paprika Začinska paprika Začini Suša Navodnjavanje


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)