Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 28.05.2020. 14:30

Dovoljno je vlage i idealno je vrijeme za prvu prihranu povrća dušikom

Povoljan odnos temperatura i vlažnosti tla u posljednjoj dekadi svibnja omogućuju dobro usvajanje dušika iz otopine tla te njegovu dobru translokaciju kroz biljku. Obavite prihranu putem tla ili lista, a kojim gnojivima, preporučili su stručnjaci iz Petrokemije.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 5.907
  • 579
  • 2

Povoljan odnos temperatura i vlažnosti tla u posljednjoj dekadi svibnja omogućuju dobro usvajanje dušika (N) iz otopine tla te njegovu dobru translokaciju kroz biljku.

"Idealno je vrijeme da potencirate brzi rast i razvoj svojih mladih biljčica i obavite prihranu dušikom putem tla. Posađene presadnice povrća do sada su se već dobro ukorijenile u vrtu ili imaju razvijenih 3 do 5 listova kada je dobro obaviti prvu prihranu dušikom. U tu se svrhu koriste dušična mineralna gnojiva KAN N (MgO) 27 (4,8) ili ASN (26N + 15S) u količini 100 do 150 kg/ha. Ovisno o vrsti povrća, intenzitetu i načinu uzgoja, obavlja se još jedna do dvije prihrane s istim gnojivima (KAN, ASN) u istoj količini od 100 do 150 kg/ha", savjetuju stručnjaci iz tvrtke Petrokemija.

Napominju da će dobra opskrbljenost dušikom osigurati sigurno i obilno plodonošenje jer je on element prinosa odgovoran za vegetativan rast i izgradnju svih biljnih organa. Njegovim nedostatkom dolazi do zaostajanja u rastu, listovi su blijedožuti i broj plodova po biljci se smanjuje. Biljke ga najviše usvajaju na početku vegetacije tijekom faze glavnog porasta i kada je najveća sinteza proteina.

Što primijeniti na kiselim, a što na alkalnim tlima?

Na kiselim tlima prednost ima KAN N (MgO) 27 (4,8) jer uz 27% dušika sadrži 6,7% kalcija (CaO) i 4,8% magnezija (MgO) te se njegovom primjenom djelomično neutralizira suvišna kiselost tla, a ujedno je izvor kalcija i magnezija, dva vrlo bitna hraniva za ishranu povrća i održavanje plodnosti. Na alkalnim tlima, savjetuju iz Petrokemije, prednost ima ASN (26N + 15S) koji uz dušik sadrži sumpor (S), a ova dva hraniva sinergijski djeluju na prinos i kvalitetu biljke. Sumpor dodatno povećava pristupačnost fosfora i nekih mikroelemenata.

Također, taj element povećava i sadržaj šećera, suhe tvari, aromatičnih tvari te povećava otpornost biljaka na sušu i niske temperature zbog čega je vrlo bitan u ishrani kako bi se postigla visoka kvaliteta.

"Tijekom vegetacije u slučaju sušnijeg perioda, kada je smanjeno usvajanje hraniva iz tla ili uslijed oštećenja lisne mase, ili pak radi sprječavanja pojave nedostatka pojedinog hraniva, preporučljivo je primjenjivati tekuća mineralna gnojiva Fertine", savjetuju.

Fertina za folijarnu prihranu ili otopina Uree kod većeg nedostatka dušika

Za prihranu povrća putem lista namijenjene su: 

Osim Fertina za folijarnu prihranu povrća, u slučaju suše ili većeg nedostatka dušika može se primjeniti otopina Uree u koncentraciji 0,5 do 0,7%. Pri otapanju uree u vodi snižava se temperatura tekućine, stoga stručnjaci napominju da ovu otopinu treba pripremiti nekoliko sati ranije kako bi poprimila temperaturu okoline i kako ne bi došlo do pojave ozeblina na listovima. Prihranu preko lista najbolje je obaviti u hladnijem dijelu dana (predvečer) te prilikom primjene treba utrošiti što više otopine kako bi list i plod upili što više hraniva.

Besplatni broj telefona za savjete je 0800 647 647, a za više informacija o prihrani povrća obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Petrokemija Prihrana povrća Fertina Otopina Uree KAN ASN Kalcij Magnezij Dušik


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!