Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika
  • 15.04.2018. 15:00

Đubrenje paprike važno u svim fazama razvoja

Ne postoji univerzalni recept za đubrenje paprike, ali je važno kompletno snabdevanje makro i mikroelementima u svim fazama razvoja.

Foto: Pixabay / Skitterphoto
  • 4.572
  • 113
  • 0

Paprika se kod nas proizvodi i u plastenicima i na otvorenom polju, za potrebe sveže proizvodnje, ali i industrijske prerade. Seje se direktno ili iz rasada. Najbolje uspeva na plodnim, humusnim i lakšim zemljištima, a u hladnom zemljištu sa visokim nivoom podzemne vode, daje niske prinose. Odgovaraju joj neutralna ili slabo kisela zemljišta. Kao ni za drugo povrće, ni za papriku ne postoji univerzalni recept za đubrenje.

Đubrenje paprike

Kako savetuje Smiljka Mojsović iz PSS Sombor, potrebno je obezbediti pristupačnost 100-150 kg/ha azota u nitratnom ili amonijačnom obliku, 150-200 kg/ha fosfora i 80-150 kg/ha kalijuma, iz mineralnih đubriva, s tim što se parcela đubri u jesen i sa 30-50 t/ha stajnjaka.

"Intezivna proizvodnja paprike zahteva kompletno snabdevanje makro i mikroelementima u svim fazama razvoja", napominje Mojsovićeva.

Zašto azot, fosfor, kalijum i kalcijum?

Azot je element koji najviše utiče na razvoj, kvalitet ploda i količinu prinosa. Za papriku je najvažnije da bude dobro snabdevena ovim elementom u prvoj polovini vegetacionog perioda, zbog ranijeg sazrevanja i kvaliteta ploda. Kada azot nedostaje, dolazi do slabijeg rasta paprike i kvalitet ploda opada.

Fosfor deluje na cvetanje, oplodnju, pa tako i na visinu i kvalitet prinosa. U slučaju nedostatka, neophodno je obaviti đubrenje zemljišta vodorastvorljivim fosfornim đubrivima.

Kalijum obezbeđuje bolji imunitet, dobar ritam zrenja, bolji kvalitet za transport i skladištenje plodova. Prekomerna upotreba kalijuma utiče na to da plodovi budu sitniji i da tokom sazrevanja dobiju jako žutu boju.

Kalcijum je element na koji je plod paprike jako osetljiv. Nedostatku doprinose greške u ishrani i zalivanju, a to prouzrokuje vršnu trulež vrha ploda.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Đubrenje paprike Paprika Azot Fosfor Kalijum Kalcijum Smiljka Mojsović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.