Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lisnato povrće
  • 08.05.2016. 12:00

Eko rješenja za nametnike na lisnatom povrću

Tehnike organskog uzgoja daju snažne i zdrave kulture otporne na nametnike i bolesti. Ako se Vaše ipak zaraze, kada god je moguće koristite prirodna sredstva.

Foto: Mila Stock Images/bigstockphoto.com
  • 6.950
  • 762
  • 0

Tehnike organskog uzgoja daju snažne i zdrave kulture otporne na nametnike i bolesti. Ako se ipak zaraze, kada god je moguće, koristite prirodna sredstva.

Crne i zelene uši

Kolonije lisnih ušiju skupljaju se na stabljikama i cvjetnim glavicama artičoka i većine drugog lisnatog povrća. Sadnja u društvu nekih biljaka može pomoći u njihovu suzbijanju: krasuljica, neveni, dragoljub i čubar učinkovito tjeraju nametnike.

Kupusni moljac

Listovi zaraženih biljaka prekriveni su rupama različitih veličine koje su izbušile žućkastosmeđe ili zelene gusjenice. Kod kupusa te gusjenice ulaze u središte glavice i svojim izmetom uništavaju jestive dijelove.

Ugrožene biljke su kupusnjače, žuta repa, repa. Redovno pregledavajte kupusnjače, uklanjajte gusjenice i jajašca u skupinama od 20-100 položena na naličju listova. Ako je ličinki mnogo, prije nego što prokopaju do srca lista, poprskajte ih sredstvom Bacillus thuringeinsis bakterijom koja će za nekoliko dana ubiti gusjenice-ili odgovarajućim insekticidom.

Kupusna muha

Ličinke kupusne muhe (Phorbia brassicae) kopaju tunele u korijenju biljke i ono mijenja boju. Biljka je oslabljena, a njezin rast usporen. Za vrućina listovi venu. Ozbiljni napadi dovode do odumiranja biljke. Tunele u korijenju uglavnom prekopava prva generacija ličinka, a iduće napadaju gornje dijelove biljke.

Ugrožene biljke su kupusnjače. Uništite prezimljavajuće ličinke tako da primjenjujete plodored kultura te sadnjom korisnih susjeda, primjerice luka, spriječite zarazu. Muha polaže jajašca na razini tla, pa će postavljanje obruča oko baze stabljike pomoći sprječavanju ulaska ličinki u korijenje. Biljke prihranite tekućim gnojivom od koprive da im ojačate prirodnu otpornost na sve vrste nametnika i bolesti.

Kupusov bijelac

Listovi su nazubljeni i puni rupa, a srce prokopano tunelima u kojima se nalaze plavozelene ili zelenkastožute gusjenice odgovorne za štetu. Ako ne reagirate brzo, od listova će ostati samo žile. Gusjenice kupusova bijelca često žive u kolonijama i lako se prepoznaju po svojoj boji, uzdužnim prugama i crnim pjegama. Ugrožene biljke su svi članovi porodice kupusnjača, uključujući brokulu, pupčar. Djelujte već na prvi znak napada i prije nego što gusjenice prokopaju tunele do glavica biljke. Upotrijebite insekticid koji sadrži rotenon, prirodni piretrin ili Bacillus thuringeinsis. Uklonite i zdrobite položena jajašca.

Celerova muha

Bijele ličinke celerove muhe ili lisnog minera kopaju po listovima i uzrokuju pojavu smeđih točaka. Ličinke kasnije postaju smeđe kukuljice. Listovi se smežuraju i suše, a stabljike će, ako ih uberete, imati gorak i zagoren okus.

Pokupite zaražene listove i uništite ih. Lišće prskajte odgovarajućim insekticidom poput derisa ili piretrina. Biljke prihranjujte tekućim gnojivom od koprive da im osnažite rast.

Radičeva muha

Male bijele ličinke kopaju kroz listove i katkad kroz lisne stabljike koje se postupno nabiru i suše. Uzročnik štete su ličinke radičeve muhe. Skupite zaražene listove i uništite ih. Lišće prskajte prikladnim insekticidom.

Kupusna kila

Oticanje i deformiranje korijenja uzrokuje gljivica u tlu koja ulazi u biljku i stvara otekline. Listovi za sunčana vremena žute i venu. Simptomi su slični simptomima pipe šiškarice. Spore iz oteklina mogu u tlu biti do deset godina prije nego što se aktiviraju.

Ugrožene biljke su svi članovi porodice kupusnjača. Plodored je iznimno važan u sprječavanju pojave zaraze iz godine u godinu. Prije nego što ih posadite na otvoreno, mlade biljke tretirajte odgovarajućim sredstvom protiv kupusne kile. Izvadite i spalite sve oboljele biljke. Pobrinite se da je zemlji dodano vapno i da je dobro propusna jer ova gljivica voli kisela tla. Prije sadnje provjerite da je korijenje kupljenih kupusnjača i srodnih biljaka zdravo. Drenažu poboljšajte dubokim prekopavanjem i dodavanjem velike količine humusa.

Gusjenice sovica

Korijenje je izjedeno, oštećeno ili probušeno. Listovi blijede i postaju papirnati. Pojavljuju se perforacije koje otkrivaju prisutnost zelenih ili žućkastosmeđih gusjenica.

Riječ je o ličinkama raznih noćnih leptira, uključujući repinog moljca, moljca Agrotis exclamationis i žutog Noctua pronuba kojeg ljeti možete vidjeti kako leprša uz prozorsko staklo. Oni žive u tlu gdje se hrane korijenjem, ali noću izlaze na površinu, uništavaju donje listove i nagrizaju biljku u razini tla. Biljka slabi, vene i uskoro ugiba. Ugrožene biljke su artičoke, kupus salata.

Korovi su odličan okoliš za te nametnike i zato morate redovito plijeviti korov i gredicama i međama. Bacilus thuringeiensis je vrlo učinkovito biološko rješenje jer ličinke uništava tako da im onemogućuje hranjenje.

Druga mogućnost je da noću, kad su najaktivnije, ličinke skupite rukom. Njihov razvoj otežati ćete održavanjem vlažnosti za vrlo suha razdoblja. Kad je nametnik aktivan, prskajte ga prikladnim insekticidom. Tijekom najugroženijih mjeseci u proljeće i rano ljeto prekopavajte zemlju oko biljaka i pokupite i uništite sve gusjenice koje nađete.

Plamenjača

Blijedo siva gljivica pojavljuje se na listovima, cvjetovima i mladim izdancima, a biljka ispod nje požuti. Simptomi se pogoršavaju u hladnim, vlažnim uvjetima.

Ugrožene biljke su artičoke, kupusnjače, celer, poriluk, luk, špinat, salate. Uklonite i spalite zaražene dijelove i poprskajte ih Bordoškom juhom. Primjenjujte plodored, izbjegavajte pregustu sadnju i ograničite vlagu: u stakleniku osigurajte dobro kruženje zraka i izbjegavajte polijeganje listova kod zalijevanja. Riješite se svih otpadaka i oštećenih biljaka da ograničite uvjete u kojima gljivica uspijeva.

Kupusna pipa šiškarica

Na korijenju se pojavljuju žute otekline (šiške). One su biljkina reakcija na napad bijelih ličinka dugih 4 mm u šiškama. To su ličinke odrasle pipe, aktivne od kasnog proljeća do ljeta.

Ugrožene biljke su svi članovi porodice kupusnjača. Pipe šiškarice ne ugrožavaju snažne kupusnjače, ne utječu na funkcioniranje korijenja i rast biljke normalno se razvija. No mladice su mnogo osjetljivije. Zaražene kulture tretirajte insekticidom koji sadrži rotenon.

Virus mozaika lista

Zaraženi listovi mijenjaju boju i imaju žute ili svijetlozelene šare. Biljka zakržlja, deformira se i naposlijetku ugiba. Virus se iz zaraženih biljaka širi preko nekoliko vrsta lisnih ušiju. Ugrožene biljke su salata, grah, krastavac i grašak. Izvadite i spalite oboljele biljke da se virus ne proširi. Kulture prskajte odgovarajućim insekticidom za uništavanje lisnih ušiju, prijenosnika bolesti.

Porilukov moljac

Na lišću se pojavljuju svijetlosmeđe mrlje, a nakon nekog vremena i bezbroj sitnih rupica. Odrasli moljac ima smeđa krila s bijelim pjegama i aktivan je između proljeća i jeseni. Ugrožene biljke su vlasac, poriluk i luk. Posadite mrkve i celer u blizini poriluka da ograničite zarazu. Odmah nakon napada prskajte organskim insekticidom koji sadrži rotenon ili piretrin. U čahurama koje nalikuju na mrežu, a nalaze se na listovima, potražite kukuljice i uništite ih.

Brašnaste lisne uši

Prvi znakovi napada voštanih sivkastih ušiju listovi su koji mijenjaju boju. Biljka slabi i odumire. Ugrožene biljke su jabuka, kupus, krasuljica, šljiva, rotkvica, repa. Najveći neprijatelji tih nametnika su bubamare, ali odmah nakon ozbiljnog napada biljke poprskajte insekticidom koji sadrži piretrin ili rotenon. Iskopajte i uništite stabljike starih kupusnjača da se zaraza ne proširi.

Lukova muha

Lukovice luka prokopane su tunelima što oslabljuje i nerijetko ubija biljku. Nametnik je muha koja izgleda kao obična kućna muha. Njezine ličinke kopaju kroz lukovicu, idu s biljke na biljku i često napadaju cijelu kulturu.

Primjenjujte plodored. Odmah nakon napada tretirajte biljke organskim insekticidom koji sadrži rotenon ili piretrin. Izvadite i spalite zaražene biljke. Zimi prekopajte zaraženu zemlju kako biste uništili ličinke. Mladice uzgajajte pod finom mrežom ili agrotekstilom da muhe ne uspiju poleći jajašca.

Hrđa

Bolest obilježavaju narančaste mrlje po listovima, a pogađa radič, špinat i poriluk. Kupusnjače pogađa bijela hrđa koja na listovima poprima oblik bijele gljivične mase.

Puž golać

Ovaj gastropod napada većinu povrća u vrtu, posebice mlade biljke nježnih listova. Puževe nemojte bacati na kompostnu hrpu da ih se riješite, nego ih stavite u plastičnu vrećicu, zavežite je i bacite u kantu za smeće.

Tripsi

Sićušni krilati kukci napadaju uglavnom poriluk i uzrokuju srebrnaste šare na gornjoj strani listova, a naličje se doima prljavim. Da iskorijenite štetočine iz staklenika koristite ljepljive vrpce. Moglo bi pomoći i često zalijevanje, jer tripsi vole suhe uvjete.

Foto: Mila Stock Images/bigstockphoto.com


Tagovi

Štetnici Bolesti Lisnato povrće


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]