Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplaćeni poticaji
  • 23.08.2020. 14:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gornji Vakuf - Uskoplje

Esad Kurbegović: Zadovoljan sam isplaćenim poticajima

Braća Kurbegović već dugo godina bave se poljoprivredom. U početku je to bilo stočarstvo, a kasnije i uzgoj krompira, kupusa i maline. Ove godine omogućen im je i povrat uloženih sredstava u proljetnu sjetvu u iznosu od 1.000 KM.

Foto: Naila Čaušević
  • 453
  • 170
  • 0

Braća Esad i Eniz Kurbegović iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja već dugi niz godina bave se poljoprivredom. Nekad je ova općina prednjačila u uzgoju stoke, ali sada je više zastupljena proizvodnja maline i kupusa pa su i oni krenuli tim stazama.

Ove godine kupus uzgajaju na parceli od tri dunuma, krompir na pet i malinu sorte Polka na tri dunuma. Sortu Vilamet su iskorijenili zbog loše otkupne cijene još prije dvije godine.

"Prije sedam do osam godina, malina je baš bila zastupljena u našem kraju. Svi su je sadili. Kako je opadala cijena, tako su ljudi i uništavali zasade koje nisu mogli samo porodično obrađivati. Mi smo uništili zasad vilameta jer nam je bilo previše posla, a nije se isplatilo da plaćamo berače. Sada imamo polku na tri dunuma i ove godine smo općenito zadovoljni malinjakom", priča nam Esad.

Cilj  je prodati povrće u što svježijem stanju

Iako je za ovo podneblje rano za vađenje krompira iz zemlje, Kurbegovići su već počeli sa kopanjem i prodajom mladog krompira. Kako kažu, prilagođavaju se tržištu, sad mu je bolja cijena i traženiji je pa ga zato vade ovako rano.

Sve što proizvedu, odmah plasiraju na tržište

"Poljoprivreda je isplativa ukoliko se pazi na plodored i na potražnju na tržištu. Recimo, mladi kupus je tražen i može se prodati. Mi već pomalo siječemo i prodajemo. Mladi krompir isto tako. Ako duže stoji onda gubi na svojoj vrijednosti, izuzev kod dobrog skladištenja. Najbolje je sve prodati u što svježijem stanju, kad već u okolini nemamo nikakve pogone za preradu voća i povrća", dodaje Eniz.

Svi koji su ispunjavali uslove, dobili su poticaje

Ove godine je Općina Gornji Vakuf - Uskoplje aplicirala na Javni poziv Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te na taj način omogućila poljoprivrednicima sa ovog područja da povrate sredstva uložena u proljetnu sjetvu. Svi ovdašnji poljoprivredni proizvođači, koji su sačuvali fiskalne račune od sjemena, gnojiva i zaštitnih sredstava i iste predali u Službu za poljoprivredu, ove sedmice dobili su sredstva u stopostotnom iznosu sa predatih računa, a maksimalno do 1.000 KM.

Prvi  put ove godine vratila su se uložena sredstva prije žetve

"Puno nam znači ova podrška lokalne samouprave i Federalnog ministarstva. Do sada smo samo imali male poticaje, a ovo je prvi put da nam se vrate uložena sredstva prije žetve. Dakle, sve što dobijemo od berbe i sve što zaradimo je čista dobit. Naravno, mi i proizvođači koji siju veće parcele uložili smo više od 1.000 KM, ali bolje je išta nego ništa. Moja porodica, a vjerujem i ostali uzgajivači koji su sačuvali račune i dobili sredstva zahvalni su nadležnim institucijama na ovom poticaju", poručuje naš sagovornik.


Fotoprilog


Tagovi

Esad Kurbegović Eniz Kurbegović Proizvodnja povrća Uzgoj stoke Uzgoj maline Uzgoj krompira Proizvodnja kupusa Poticaj proljetnoj sjetvi


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.