Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Češnjak
  • 07.12.2020. 07:30

Europski češnjak u dobrom stanju, a nedostatak hladnjača stvara problem kineskom izvozu

Kina je ostvarila veliku i dobru berbu u smislu kvalitete i veličine, ali se također nosi s velikom potražnjom, a u proteklih par mjeseci i s ozbiljnim problemima oko izvoza zbog nedostatka hladnjača.

Foto: Wikimedia commons/Nino Barbieri
  • 366
  • 22
  • 0

Situacija na tržištu češnjaka ove godine nije ni malo jednostavna. Primjerice, španjolska berba smanjena je za gotovo 45 posto, a dostupna ponuda nije vrhunska. Kina je ostvarila dobru berbu u smislu kvalitete i količine, ali se također nosi s velikom potražnjom, a u proteklih par mjeseci i s ozbiljnim problemima oko izvoza zbog nedostatka hladnjača, piše Fresh Plaza

Slaba ponuda povećala cijene u Španjolskoj

I dok je kvaliteta unutrašnjosti češnjaka puno bolja nego prijašnjih godina, obilna i dugotrajna kiša tijekom ljeta koja je zahvatila veći dio Španjolske, nanijela je ozbiljna oštećenja na ljusci lukovica. Posljedica toga bio je nedostatak vrhunskih proizvoda i povećanje cijena na 3,60 €/kg.  

"Ove godine proizvođači dosta špekuliraju i odbijaju prodati svoju robu jer misle da će cijene i dalje rasti. Sve je manje češnjaka na tržištu i supermarketi su prisiljeni više uvoziti iz drugih zemalja poput Kine ili Argentine“, kaže jedan španjolski trgovac.

Inače, ova država druga je po redu (odmah iza Kine) što se tiče proizvodnje (16,4 %) u vrijednosti izvoza od 354 milijuna dolara.

S druge strane, loše vrijeme, ali ono sušno, pogodilo je Francusku, a prinosi su, kao i u Španjolskoj, manji nego prošle godine. Ipak, veća potražnja spašava stvar što uzgajivačima osigurava prihvatljive cijene.

Također, konkurencija na drugim tržištima nije toliko velika kao prošle godine, a francuski i španjolski prilično je popularan u Europi, zbog manje količine kineskog. 

U Italiji proizvodnja porasla za 10%

U Italiji su, za razliku od spomenutih država, plodovi i u pogledu prinosa i kvalitete bili zadovoljavajući. U odnosu na prethodnu godinu ondje je proizvedeno 10% više češnjaka. 

Što se tiče cijena, zabilježen je blagi ukupni porast zbog jake potražnje tijekom lockdowna u ožujku i travnju. Većina supermarketa ima domaći proizvod na svojim policama. No, strani lanci, od kojih su većina diskonti, nude španjolsku (skuplju) ili kinesku (jeftiniju) robu. 

Ozimi češnjak: Do kada i kako ga saditi - koja su pravila njegova uzgoja

Kada su u listopadu i studenom najavljene nove mjere 'zaključavanja', njemački trgovci ponadali su se skoku prodaje sličnom onom koji je bio i u proljeće. Međutim, potrošači su reagirali sasvim suprotno, a trgovci smatraju kako je takvo ponašanje izazvano ekonomskim posljedicama pandemije.

Trenutno se na policama nalazi svježi češnjak iz Nizozemske s povijesno visokim cijenama, a u idućim tjednima trgovci očekuju i onaj iz Argentine. Također, sadnja ovogodišnjeg krenula je u brojnim regijama, a odvija se dobro, kako poljoprivrednici tvrde, zahvaljujući povoljnom vremenu.

Kina u problemima zbog hladnjača

Sezona u Kini, najvećem svjetskom proizvođaču i uvozniku, ove je godine dala obilne prinose, a kvaliteta je bolja nego prethodnih. Cijena još nije pokazala veće oscilacije. Stoga je ove godine manje trgovaca koji špekuliraju na tržištu ovog popularnog povrća.

Iako je ukupan izvoz povećan, posljednjih mjeseci javljaju se problemi s nabavom hladnjača koji bi, ako se situacija nastavi, mogli uveliko naštetiti azijskom tržištu ove namirnice. Osim toga, pomorski prijevoz je usporen, što dodatno povećava nedostatak hladnjača u lučkim gradovima kao što su Šangaj, Ningbo, Qingdao i Lianyungang.

Jača potražnja za češnjakom: Izvoz kineskog veći za 38%, u SAD ostali praznih skladišta

Prema zadnjim procjenama, kako navodi east-fruit, u kineskim skladištima nalazi se 4,6 milijuna tona češnjaka, što je 30% više od prošlogodišnjih količina. Zanimljiv je podatak i taj da je od siječnja do kolovoza ove godine zemlja uspjela izvesti oko 1,42 milijuna tona, što je za 38 posto više u odnosu na 2019. 


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Tržište Vremenske neprilike Prinosi češnjaka Izvoz Cijena Češnjak


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/