Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Male rajčice
  • 17.01.2020. 18:00

Europski potrošači više vole male rajčice

Europljani godišnje konzumiraju oko 14 kilograma tog povrća po glavi stanovnika. Ta bi brojka do kraja ovog desetljeća mogla lagano pasti (-0,5%), do oko 13,6 kilograma po glavi stanovnika godišnje.

Foto: Depositphotos/dutchscenery
  • 362
  • 31
  • 0

Europska komisija je predstavila prognoze za sljedećih deset godina, kada je riječ o proizvodnji voća i povrća te marketinga, a u fokusu su tri skupine proizvoda: breskve i nektarine, jabuke i rajčice

Kada je riječ o rajčicama, briselski analitičari kažu da će europska proizvodnja premašiti 16 milijuna tona, od čega je 40% namijenjeno svježoj potrošnji, a ostatak za preradu. Izvještaj kaže da su proizvođači sjeverozapadne Europe možda u velikoj mjeri zaslužni za to povećanje, navodi lavozdealmeria.com

Prema Komisiji, europska proizvodnja svježe rajčice neće pretrpjeti velike promjene u usporedbi s posljednjim kampanjama, očekuje se samo neznatan pad od 0,3%, uzrokovan smanjenjem površina i produljenjem proizvodnih razdoblja.

Potrošnja svježe rajčice ostala je praktički na istoj razini tijekom posljednjih deset godina. Europljani godišnje konzumiraju oko 14 kilograma tog povrća po glavi stanovnika. Ta bi brojka do kraja ovog desetljeća mogla lagano pasti (-0,5%), do oko 13,6 kilograma po glavi stanovnika godišnje.

Prema istraživanju, potrošači više vole manje rajčice. Male sorte postaju sve bolje zalaganjem proizvođača i marketinških tvrtki koje rade na poboljšanju okusa, kvalitete i sigurnosti hrane. Potrošač je spreman platiti višu cijenu za ovu vrstu rajčice i tako pomoći u smanjenju otpada iz hrane.

Što se uvoza tiče, 72% rajčice koja stiže na europsko tržište dolazi iz Maroka, a 18% iz Turske. Predviđa se da će taj uvoz rasti za 0,4% godišnje.

Hans Christoph Behr, stručnjak za poljoprivredno-prehrambeni sektor njemačke tvrtke Agrarmarkt Informations-Gessellschaft, rekao je tijekom svog govora na Global Tomato kongresu da je sektor proizvodnje rajčice velik i još uvijek raste. To se događa ne toliko u smislu volumena, već prometa, ponajviše zahvaljujući rastu proizvodnje takozvanih "posebnih" formata.


Tagovi

Male rajčice Sorta Uzgoj rajčice Potrošnja Hans Christoph Behr


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.