Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lokvina d.o.o.
  • 10.03.2015. 07:20

Gdje u RH nabaviti ekološki uzgojeno sjeme?

Hibridni kultivar je F1 generacija nastala prirodnim ili ciljanim putem te može biti ekološki uzgojen. GMO ne nastaje prirodnim putem i u RH nije dozvoljen.

Foto: depositphotos, pressmaster
  • 9.640
  • 239
  • 0

Sve istaknutije posljedice i problemi uzrokovani klasičnom odnosno konvencionalnom poljoprivredom potaknuli su razvoj i širenje novih pristupa poljoprivrednoj proizvodnji. Glavnu alternativu danas predstavlja ekološka poljoprivredna proizvodnja koja podrazumijeva kompletan i kompleksan odnos čovjeka prema okolišu i prirodi. Ona je usmjerena uspostavi poljoprivrednog gospodarstva mješovitog tipa koji obuhvaća i biljnu i životinjsku proizvodnju na komplementaran način, odnosno na način zatvaranja ciklusa proizvodnje unutar kojeg bi se većina potreba zadovoljila iz vlastitih izvora.

Tisućljećima je čovjek birao krupnije, zdravije, bolje sjeme i plodove te uzgojem pravio nove populacije i kultivare (sorte). Kultivar je jedna od najvažnijih inovacija u poljodjelstvu. To je skup kultiviranih biljaka, koje se razlikuju u bilo kojem svojstvu (npr. genetskom, morfološkom, fiziološkom) važnom za poljodjelstvo, a kad se razmnožava zadržava svoja razlikovna svojstva.

Pozivamo vas da posjetite Lokvina web stranicu www.lokvina.hr na kojoj možete pogledati katalog eko sjemena povrća i kukuruza koje imaju u ponudi te ih kontaktirati za kupovinu!

U Hrvatskoj još uvijek nema značajnije eko proizvodnje sjemena

Europa je na trećem mjestu tržišta sjemenom (20%) nakon SAD-a (27%) i Kine (22%), a gotovo 2/3 europskog tržišta zauzimaju Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska i Nizozemska. Danas se u Hrvatskoj sjeme proizvodi na oko 30 000 hektara. Na proizvodnju sjemena povrća otpada tek 0,4% površina, od čega oko 70% otpada na proizvodnju sjemenskog krumpira.

S obzirom na dobre prirodne uvjete, ekološka proizvodnja predstavlja prednost za proizvođače jer ostvaruju poticaje i stvaraju kvalitetnije proizvode koji na tržištu postižu veću cijenu. No kod nas se još uvijek ne provodi značajniji komercijalni ekološki uzgoj sjemena, već se eko sjeme za sada većinom uvozi.

Kako do materijala za ekološku proizvodnju?

Ambalaža eko sjemena

Jedan od problema u ekološkoj poljoprivredi je kvalitetan sjemenski i sadni materijal. Materijala za ekološku proizvodnju nema dovoljno i zato se u skladu s člankom 48. Uredbe Komisije (EZ) br. 889/08 za poljoprivredni sadni materijal u ekološkoj poljoprivredi odobrava upotreba reprodukcijskoga materijala koji nije dobiven na ekološki način. Baza dostupnog reprodukcijskog materijala iz ekološke proizvodnje nalazi se na stranicama Ministarstva poljoprivrede (baza reprodukcijskog materijala u ekološkoj proizvodnji). Svake godine prije početka sjetvene sezone Ministarstvo sastavlja popis sjetvenog materijala iz ekološke proizvodnje koji je dostupan u RH i dostavlja ga kontrolnim tijelima. Ako sorte koje proizvođač misli koristiti nisu uvedene u bazu podataka, kontrolno tijelo izdaje odobrenje za korištenje poljoprivrednog reprodukcijskog materijala koji nije proizveden u ekološkom uzgoju.

Koja je razlika između komercijalnog i ekološkog sjemenarstva?

Ekološko sjemenarstvo posebno je zahtjevna grana proizvodnje, a sortiment bi se trebao razlikovati od onoga za konvencionalnu proizvodnju. Na prvom mjestu tu su razlike u visokim zahtjevima prema prirodnoj otpornosti na bolesti i štetnike i na prilagođenost lokalnim uvjetima. Važnost energije klijanja i klijavosti u ekološkoj proizvodnji je mnogo veća nego u konvencionalnoj proizvodnji.

Dobra obrada zemljišta je vrlo važna kada je u pitanju uzgoj povrća za sjeme. Zemljište ne bi smjelo biti zakorovljeno jer je korov teško suzbiti na ekološki način, a ono će smanjiti čistoću sjemena pa time i prinos i kvalitetu. U ekološkoj proizvodnji sjemena vrlo je važna kontrola korova, ali i štetočina koje predstavljaju veliki problem u ekološkoj proizvodnji.

Gdje u RH nabaviti ekološki proizvedeno sjeme?

Tvrtka Lokvina d.o.o. obrađuje desetak hektara zemljišta u Istarskoj županiji, gdje radi na osnivanju ogledne farme na kojoj će se moći upoznati ekološka poljoprivredna proizvodnja u praksi, uz korištenje biodinamičkih načela.

U RH ekološki uzgojeno sjeme možete nabaviti u Lokvini d.o.o. sa sjedištem u Pazinu. U ponudi imaju sjeme povrća različitih kultivara otvorene polinacije talijanskog proizvođača Bioseme, austrijskog Reinsaat, slovenskog Amarant, švicarskog Sativa i njemačkog Bingenheimersaatgut. Proizvođači su male tvrtke ili zadruge s brojnim kooperantima te malim poljoprivrednicima.

U ekološkoj poljoprivredi iznimno je važno koristiti sve prirodne mogućnosti kako bi se postiglo zdravlje tla i biljaka. Uz plodored, korištenje pripravaka i gnojiva dozvoljenih u ekološkoj poljoprivredi, povećavanja količine humusa u tlu, može se upotrijebiti i ekološki uzgojeno sjemenje, kako bi se uzgojile biljke otpornije na bolesti i štetnike te osigurali više prinose i bolju kvalitetu proizvoda.

U prilogu ispod članka pogledajte Lokvina katalog eko sjemena povrća i kukuruza za 2015. godinu!

Foto: depositphotos, pressmaster


Dokumenti


Tagovi

Lokvina d.o.o. Sjemenski hibridi Eko sjeme Ekološki uzgoj sjemena GMO sjeme Eko proizvodnja Ciklus proizvodnje Sjemenarstvo u Hrvatskoj Obrada zemljišta Kontrola korova Piliranje sjemena

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]