Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krastavaca
  • 24.06.2021. 15:00

Gorke plodove krastavaca uzrokuju dugotrajna suša i visoke temperature - što možete učiniti?

Što su uvjeti uzgoja nepovoljniji, to biljke stvaraju više gorke tvari kukurbitacina. Puno je čimbenika koji mogu izazvati stres i dovesti do gorčine plodova.

Foto: Depositphotos/etitarenko
  • 2.208
  • 322
  • 0

Potrošači i uzgajivači krastavca svake godine susreću se s pojavom gorkih plodova. Do toga uglavnom dolazi zbog sadržaja kukurbitacina, tvari koju stvaraju vrste iz porodice tikvi Cucurbitaceae.

Nježno, mlado povrće tikvenjača odlična je hrana za brojne životinje. Upravo je svrha kukurbitacina zaštititi plodove. Što je on više gorak, to će ga životinje više izbjegavati. Na taj način biljka ima šansu stvoriti zrelo sjeme za dalju reprodukciju.

Uzgoj na rahlim tlima i bez svježeg stajnjaka

Različite sorte i hibridi ne stvaraju istu količinu ove tvari. Za neke se zna da je uopće ne proizvode. Njen sadržaj u plodovima povećava se kada je usjev izložen nekom stresu. Što su uvjet uzgoja nepovoljniji, to se u povrću akumulira više gorke tvari. Zato za sadnju odaberite kvalitetne presadnice.

Krastavac je vrsta povrća koja ne podnosi sjenu. Nedostatak svjetla ili dugotrajno tmurno i oblačno vrijeme može uzrokovati ovu pojavu. Međutim, stalna izloženost Suncu također je jedan od uzroka gorčine. Plodovi trebaju biti zaštićeni od direktne izloženosti sunčevim zracima. Kako bi se to postiglo nužno je napraviti sjenu ili ih uzgajati između redova kukuruza koji će im formirati sjenu.

Dugotrajna suša i visoke temperature kombinacija su koja će sigurno rezultirati vrlo gorkim plodovima. Također, i previše vlage nepovoljno djeluje na biljke.

Za zalijevanje krastavca nikad ne koristite hladnu vodu, jer će samo pogoršati situaciju. Kvašenje hladnom vodom uzrokuje stres. Navodnjavanje obavljajte tijekom jutra i večeri.

Zašto se plod krastavca deformira i kako na to utjecati?

Za proizvodnju navedene povrtnice obavezno je odabrati rahla tla. Ako uzgajamo na glinovitoj, zbijenoj zemlji već u startu stvaramo uvjete stresa za biljku.

Obratite pažnju i na ishranu. Ako usjevi pate od manjka dušika i kalija, plodovi će biti gorki.

Ne gnojite biljke svježim stajnjakom jer će se povećati sadržaj dušika u tlu što će dovesti do nastanka kukurbitacina.

U plastenicima treba izbjegavati propuh zbog nagle promjene temperature i vlage zraka. Ona najniža u danu treba biti 20°C, a noćna 18°C. Kada se vrijednosti tijekom dana povećaju iznad 28°C, bit će više gorkih plodova.

I variranje temperature jedan je od uzročnika ove pojave. Ako je visoka preko dana i niska tijekom noći, to djeluje stresno na povrće.

Voda i sol izvlače gorčinu plodova

Kada smo već ubrali ili kupili gorke krastavce postoje razne tehnike kojima možemo smanjiti gorčinu. Guljenjem povrća reducira se sadržaj tih tvari jer ih najviše ima upravo u kori.

Jedan od načina je da se odreže dio uz peteljku i protrlja se presječeni dio. Pjena koja se stvori uklanja se zato što su s njom izašle i navedene supstance iz ploda.

Isto tako, povrće kojem je odsječen taj dio možemo potopiti u vodu na 12 sati. Kod plodova koji su izrazito gorki, preporuka je da se voda promijeni nekoliko puta jer ona će izvući sve te tvari.

Krastavce možemo isjeći, posoliti i ostaviti 10 do 15 minuta. Sol također dobro apsorbira tekućinu i gorčinu.


Tagovi

Uzgoj krastavca Kukurbitacin Gorki plodovi Rahlo tlo Zalijevanje krastavca Svježi stajnjak


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.