Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Centar talijanske rajčice
  • 28.01.2018. 07:30

Gradit će tvornicu rajčice sa zidovima od umaka od rajčice

Projekt centra je zamišljen sa zidovima od staklenih umaka od rajčice, kao i terasu koja javnosti omogućuje gledanje rajčice koja će se obrađivati.

  • 1.311
  • 101
  • 0

Carlo Ratti Associati (CRA) poduzeo je novi pristup izradi nove tvornice i sjedišta talijanske rajčice tvrtke Mutti. Projekt centra je zamišljen sa zidovima od staklenih umaka od rajčice - "tomatotecture", kao i terasu koja javnosti omogućuje gledanje rajčice koja će se obrađivati.

Smješten u blizini Parme, sjeverna Italija, plan tvornice Mutti je da postane odredište turista i lokalnih mještana.

"Nadahnula nas je pjesma Pabla Nerude 'Oda al Tomate', koja je također jedan od Muttijevih slogana", objašnjava Carlo Ratti, osnivački partner CRA-e. "La calle se llenó de tomates" ("ulica je bila puna rajčice") je način da se pokaže kako se tvornica može otvoriti i projicirati i vani. Zamislili smo kako je postrojenje Mutti kao otvoreno kazalište - otvoreno za javnost, i kao lijep okolni krajolik."

Planiraju urediti i okoliš oko tvornice

Posjetitelji će moći gledati "beskrajni crveni vodopad"

Projekt će ponovno vizualizirati mjesto na kojem je tvornica Mutti bila zadnjih 100 godina i obuhvatiti uređenje okoliša i novi uredski prostor. Najpoznatije ipak, prozirni zidovi novog centra sadržavat će tisuće staklenih umaka od rajčice dužine 120 metara i visine sedam metara. Još nisu odlučili hoće li crveno slovo logotipa biti od punih staklenki, ali to bi bio lijep detalj.

Ovaj centar će biti otvoren za turiste i lokalno stanovništvo

Navečer će se osvijetliti i uključiti restoran okružen voćnjakom, dvoranom za događaje i kontrolnom sobom koja prikazuje različite stupnjeve obrade rajčice.

Na vrhu centra, javna će terasa omogućiti ljudima da gledaju kako se prerađuju svježe rajčice. One će se izlijevati u umivaonike u milijunima, omogućujući posjetiteljima da gledaju rajčice kako padaju u "beskrajnom crvenom vodopadu", kako ga tvrtka zamišlja.

Planirana terasa s koje će posjetitelji gledati kako se obrađuje rajčica

Očekuje se da će gradnja započeti sljedeće godine, s dovršenjem do 2023.

Izvor i foto: carloratti.com


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.