Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva graška
  • 22.01.2022. 15:00

Grašak se sije u rano proljeće čim nam vrijeme dozvoli

Na tržištu postoje brojne sorte i hibridi. Kada i kako sijati ovu povrćarsku kulturu otpornu na hladnoću?

Foto: Depositphotos/ksena32
  • 21.708
  • 422
  • 2

Grašak je povrćarska kultura koju možemo sijati vrlo rano, ali ima svoja pravila. Na tržištu postoje brojne sorte. One niskog rasta imaju kraći period vegetacije. Njih brzo uklanjamo s gredice i možemo posijati nešto drugo. Iz zemlje iznose manje hraniva i nije ih potrebno prihranjivati kao visoke.

Osim toga, zbog kratke vegetacije izbjegnu napad štetnika i bolesti koje se na njemu javljaju (žižak graška i hrđa). Pored sorti na tržištu možete pronaći i brojne hibride F1. Od njih ne možete sačuvati sjeme za sljedeću generaciju, dok od sorti možete jer one vjerno prenose svoje osobine.

Vrijeme sjetve

Ova kultura je vrlo otporna na hladnoću i može se dosta rano posijati na otvorenom, u vrtu ili polju. Otporan je na mrazeve. Ovisno od vremenskih uvjeta, sjetvu obavljamo od kraja veljače i tijekom ožujka. Kako bi osigurali dugu berbu, bolje ga je saditi sukcesivno, u nekoliko navrata.

Za nicanje treba dosta vlage (Foto: M.C.Celić)

Sjetva se obavlja u razmacima od dva tjedna. On brzo niče, ali za svoj rast i razvoj traži dobru opskrbljenost zemljišta vlagom. No, ne podnosi prevlažno zemljište i tada je podložan pojavi bolesti koje dovode do njegovog propadanja.

Priprema sjemena

Najveći dio uzgajivača svake godine kupuje sjeme, a jedan dio ostavlja svoje. U tom slučaju ga prije sjetve pregledajte. Sva zrna koja su oštećena i sa simptomima bolesti, promijenjene boje ili deformirana odbacite. Kako bi ispitali klijavost, potopite manju količinu u slanu otopinu. Na 1l vode dodajte jednu jušnu žlicu soli i dobro izmješajte. Sjemenke se natapaju u ovoj slanoj otopini preko noći. One koje isplivaju se odbace. Ostatak se ispere, a zatim se drže u vlažnoj gazi dva dana.

Grašak brzo niče (Foto: M.C.Celić)

Kvalitetno sjeme dat će preko 90 posto klica. Na osnovi tog podatka možete odlučiti hoćete li ga koristiti ili baciti te ćete tako odrediti i gustoću sjetve.

Također, sjeme se može dezinficirati. Ako ga kupujete, ono može biti već dezinficirano (crvena prevlaka).

Sjetva graška

Za sjetvu odaberite lokacije koje su osvjetljene, a izbjegavajte na terenima gdje se zadržava voda. Zemljište treba biti rahlo, prozračno. Najbolje je kada je pjeskovito-ilovasto. Osnovnu obradu obavite tijekom jeseni. Od organskih gnojiva najbolje odgovaraju kompost, humus ili treset. Ne odgovaraju mu gnojiva koja imaju visok sadržaj dušika, jer će to dovesti do pretjeranog vegetativnog rasta biljaka i urod može izostati. U proljeće, prije pripreme, može se dodati drveni pepeo koji se umiješa prilikom obrade zemlje.

Pepeo je odličan za  vrt - kako ga pravilno koristiti?

Izbjegavajte sadnju na isto mjesto tijekom niza godina. Nepoštivanje plodoreda dovodi do nagomilovanja štetnika i uzročnika bolesti.

Najbolje ga je posijati poslije kiše jer mu je potrebno dosta vlage da sjeme nabubri i počne klijati i nicati.

Možemo ga sijati na različite načine. Najčešće je to u otvorene kanale između kojih je razmak oko 20cm, a razmak sjemena u redu od 5 do 7cm.

Sjetva u redovima (Foto: Depositphotos/sdenness)

Sličan način je sadnja u grupicama. U unaprijed napravljene kanale sjeme se sije u grupicama od tri do četiri zrna. One su međusobno udaljene od 10 do 15cm. Sadnja u trake se obavlja u dva do tri reda koji su međusobno udaljeni 12 do 15cm, a između traka se ostavlja razmak od 30 do 40cm. Sjetva u kućice je slična sjetvi graha samo što su iskopane jamice pliće i nešto gušće raspoređene.

Grašak niče za 10 do 14 dana, a zahtijeva nosače koji će biljke podići od zemlje, a u suprotnom ona poliježe. U kontaktu sa tlom brže propada, a obrada i berba su otežani.

Briga o usjevu

Zalijevanje, prihranjivanje, uklanjanje korova i zaštita usjeva su glavne radnje koje trebamo realizirati kako bi dobili dobar urod. Sjteva se obavlja samo u vlažno zemljište, jer ako je suho potrebno ga je dobro zaliti kako bi sjeme nabubrilo i niklo. Poslije nicanja se zalijeva jednom u pet dana ako je suha zemlja. Posebno je opskrba vlagom važna u periodu cvjetanja i plodonošenja.

Berite ga kako zrije (Foto: Depositphotos/gorvik)

U periodu aktivne vegetacije usjev se treba prihraniti s otopinom pepela koji se priprema tako što se dvije šalice otope u kanti vode. Pepeo je bogat kalijem, a grašak je veliki potrošač ovog minerala. S primjenom ove otopine ne treba pretjerivati kako ne bi spalili korijen i treba se kombinirati sa zalijevanjem.

Zaštita usjeva

Mnoštvo je štetnika koje ga napadaju. Biljka je nježna, sočna, a mlade mahune i zrno su vrlo ukusni. Također, brojne su i bolesti koje se javljaju na grašku.

Najbolje je provesti preventivne mjere kako bi spriječili njihovu pojavu. Sijati samo kvalitetno sjeme, na osunčanom zemljištu koje je ocjedito. Odgovara mu kada se pored njega posije bijela gorušica, jer ga ona štiti.

S obzrirom da grašak istovremeno cvjeta i formira mahune i zrna koja se beru veoma je teško koristiti kemikalije. Zbog toga je bolje koristiti prirodna i bio sredstva za zaštitu u čemu nam mogu pomoći otopine mlijeka i sode. Dobro se pokazao pripravak od vrhova rajčice te otopina češnjaka.


Povezana biljna vrsta

Grašak

Grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži bjelančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, škrob,... Više [+]

Tagovi

Grašak Sjetva graška Sjetva povrća Rano povrće Namakanje Pepeo Klijavost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/