Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Bencek
  • 30.09.2019. 11:00
  • Varaždinska, Žarovnica

Hren s OPG-a Bencek i na slovenskom tržištu: posla i ulaganja je više, ali se isplati

Nisam dugo u tom poslu, još učim, stječem nova iskustva, no mislim da sam pogodio s hrenom i da će ta kultura biti isplativa, kaže Filip Bencek, koji na svom OPG-u, na ukupno 4 hektara, uz hren uzgaja i buče, batat, luk i češnjak, a proizvodnju si je olakšao nabavkom mehanizacije sredstvima Programa ruralnog razvoja.

Foto: Igor Čolaković
  • 3.284
  • 658
  • 0

Ova bi godina mogla biti odlična za uzgajivače hrena, kakav je mladi poljoprivredni proizvođač Filip Bencek iz Žarovnice kraj Lepoglave, koji je prije dvije godine registrirao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na kojem uglavnom uzgaja upravo - hren. Na vlastitim poljoprivrednim površinama, nositelj ovoga OPG-a očekuje urod od gotovo sedam tona hrena, kojeg najviše prodaje na području Zagreba, ali i u Sloveniji. 

"Uzgoj hrena je svakako isplativiji nego uzgoj žitarica, ali je s njim puno više posla, a i ulaganja su veća. Kada sam počeo razmišljati o bavljenju poljoprivredom, jer sam želio imati nešto svoje i raditi kod kuće, odlučio sam se za hren jer se tom kulturom u ovom dijelu Hrvatske bavi vrlo malo proizvođača. Lani smo imali zadovoljavajući urod, a ove se godine nadamo bitno većem.

Godina s puno kiše pogoduje hrenu pa se Filip nada dobrom urodu

Iako nam je tuča oštetila dio nasada, godina s puno kiše, kakva je ova, pogoduje hrenu, pa se nadam da ćemo na hektar i pol ove godine dobiti urod od 6 do 7 tona hrena. Nisam dugo u tom poslu, još učim, stječem nova iskustva, no mislim da sam pogodio s hrenom i da će ta kultura biti isplativa", istaknuo je Filip Bencek, koji na svom OPG-u, na ukupno 4 hektara, uz hren uzgaja i buče, batat, luk i češnjak

Hren izvoze i u Sloveniju 

Na kućnom pragu ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo prodaje zanemarive količine povrća, najviše zahvaljujući upitima na facebook stranici, no ipak nemaju problema s plasmanom, posebice hrena, koji prodaju i u Sloveniji. 

"Isplati se pomučiti za bolju cijenu, zato hren ne prodajemo na veliko jer je otkupna cijena niska, a potražnja na kućnom pragu je mala. Zahvaljujući jednom poznaniku koji radi u Sloveniji, uspjeli smo se probiti i na slovensko tržište, na kojem je potražnja veća od ponude. Nadam se da ćemo i ove godine u Sloveniju uspjeti plasirati naš hren", kaže ovaj mladi poljoprivrednik, najveći proizvođač hrena u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. 

Najveća potražnja za hrenom je u vrijeme blagdana, pogotovo u Velikom tjednu pred Uskrs, kada se kilogram hrena može prodati po cijeni od 12 do 17 kuna, no njegova je cijena najviša u ljetnim mjesecima, kada može doseći i 25 kuna za kilogram. 

Ambiciozni planovi ulaganja

"Uzgoj hrena zahtijeva puno rada, veliki angažman ljudske radne snage, a ona je skupa. Velika su i ulaganja u mehanizaciju jer smo krenuli praktično od nule. Moja obitelj nije imala nikakvu poljoprivrednu mehanizaciju, sve što nam treba za proizvodnju morali smo kupiti. Zato nam je natječaj Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad puno pomogao. Javili smo se i prošli na natječaju za tip operacije 6.3.1. Programa ruralnog razvoja "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava", te odobrenim sredstvima u visini od 15.000 eura kupili novu prskalicu i rabljeni traktor. Traktor je u odličnom stanju, a bio nam je i cjenovno dostupan, tako da smo riješili dio naših problema.

Potrebnu mehanizaciju kupio je zahvaljujući sredstvima Programa ruralnog razvoja

Dosad smo sve uslužne radove morali plaćati. Ove smo godine vlastitim sredstvima kupili i bubanj za pranje hrena, pa nam je i to olakšalo posao, jer smo prije hren prali ručno, a sada 150 kilograma hrena operemo za desetak minuta", zadovoljan je Filip. 

No čeka ga još puno ulaganja. U poslu mu, dodaje, pomažu žene koje je angažirao, a koje imaju veliko iskustvo jer su godinama radile kod uzgajivača hrena u Sloveniji i Austriji, koji se tim poslom bave već dvadeset i više godina. Austrijska gospodarstva imaju poljoprivrednu mehanizaciju prilagođenu baš za hren, od posebnih plugova do međurednih freza i druge mehanizacije.

Sredstvima Programa ruralnog razvoja širi proizvodnju 

"Uz kupnju mehanizacije, planiramo urediti i vlastitu pakirnicu, a nadam se da ću uspjeti s vremenom doći i do vlastite hladnjače. Hren ne bi smio ostati na otvorenom jer na taj način puno gubi na težini. Sada većinu posla radimo ručno, još smo na početku, no planovi su nam veliki, a oni iziskuju i velika ulaganja. Zato s nestrpljenjem očekujem raspis nacionalnog natječaja za podmjeru 6.2. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području", tip operacije 6.2.1. Iako još ne znamo uvjete natječaja, nadam se da ću proći i ta sredstva uložiti u unaprjeđenje proizvodnje", planira Filip Bencek, koji se nada i većim potporama svoje jedinice lokalne samouprave. 

Ovaj mladi poljoprivredni proizvođač s velikim ambicijama i planovima poručio je svim poljoprivrednim proizvođačima koji zadovoljavaju uvjete da se svakako prijave na natječaje iz Programa ruralnog razvoja, jer posebice početnici, nemaju boljih izvora za ulaganje u razvoj i kupnju poljoprivrednih strojeva. 

Mladi poljoprivrednik hren plasira i na slovensko tržište

"Da nismo prošli na natječaju LAG-a Sjeverozapad, ne bismo mogli kupiti traktor, najvažniji, ali i najskuplji poljoprivredni stroj. Ta su nam bespovratna sredstva bila dobar vjetar u leđa, a uvjeti natječaja su bili dobri. Jedino je realizacija trajala prilično dugo pa bi država morala ubrzati taj proces", zaključio je Filip Bencek, koji je na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu pokrenuo proizvodnju koja bi s godinama mogla prerasti u pravi, isplativi posao.  


Povezana biljna vrsta

Hren

Hren

Sinonim: Kren, ren | Engleski naziv: Horse radish | Latinski naziv: Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.

Hren je višegodišnja biljka i uzgaja se zbog zadebljalog podanka (rizoma), a jednogodišnji izboji podanka koriste se za reprodukciju (razmnožavanje). Iz podanka se razvije... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Bencek Filip Bencek Hren Uzgoj hrena Ruralni razvoj LAG Sjeverozapad


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/