Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonski zeleni grah
  • 12.10.2017. 16:30

I Slavonski zeleni grah upisan na listu čuvanih sorti

Na listu čuvanih sorti Republike Hrvatske upisao se i Slavonski zeleni grah.

Foto: Njuskalo.hr
  • 4.659
  • 389
  • 0

Unatoč činjenici da je s ulaskom Hrvatske u EU prestala važiti Nacionalna sortna lista, imamo listu čuvanih sorti Republike Hrvatske na koju se upisao i Slavonski zeleni grah. Valja naglasiti da su čuvane sorte upravo one koje su porijeklom iz domaćih biljnih genetskih izvora, a nisu nastale kao rezultat oplemenjivanja, te se održavaju i umnažaju isključivo na području Hrvatske.

Premda bilježimo deficit domaćih sjemenskih kuća koje se bave umnažanjem i distribucijom sjemena i sadnog materijala hrvatskih čuvanih sorti, ne moramo se bojati da će Slavonski zeleni grah otići u povijest.

Korisno je, iz tog razloga, tu staru domaću sortu niskog graha zrnaša, krupnog zrna žuto - zelene boje, posijati. Njegova je stabljika visine oko 60 cm, srednje bujnosti i dobre razgranatosti, a osim dobrog okusa, mahune imaju od 5 do 7 razvijenih zrna. Potrebno je voditi računa prilikom sjetve o kvalitetnoj pripremi tla, te grah stavljati u dobro pognojeno tlo bogato organskim tvarima. Kada govorimo o sjetvi, neophodno je voditi računa i o samom datumu, poglavito zbog opasnosti od mraza.

Vrlo je teško pored mnoštva uvoznog sjemena obratiti pažnju na domaće sorte koje su nastale u prirodi gdje ih je netko uočio i umnožio radi dobrih prinosa, prilagodljivosti lokalitetima, istaknutoj kvaliteti i očuvanja biološke raznolikosti. No, to nam je, ako želimo živjeti po principu "domaće i zdravo", zadatak.

Foto: Njuskalo.hr


Tagovi

Slavonski zeleni grah Domaće sjeme Sortna lista


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.