Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća radinost
  • 27.03.2022. 13:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica

Iako je sve poskupilo, Bojići neće povećati cijenu rasada

Inela i Maid iz Zenice se već 12 godina bave plasteničkom proizvodnjom, a od 2012. i proizvodnjom rasada hibridnih sorti povrća. Cijene repromaterijala i sjemena su porasle, ali oni ne planiraju povećati cijene proizvoda

Foto: Arhiva Bojića
  • 938
  • 834
  • 0

Obrt pod nazivom Domaća radinost "Bojić" postoji već tri godine, a bavi se proizvodnjom, sezonskog povrća i rasada povrća. Godišnje proizvedu oko 50 hiljada presadnica, a u njihovom asortimanu se mogu pronaći najkvalitetnije hibridne sorte paradajza, paprike, krastavice, patlidžana, lubenice, tikvice i salata.

"Plasteničkom proizvodnjom bavimo se od 2010. godine, a s proizvodnjom rasada smo krenuli dvije godine kasnije. Najprije smo počeli s uzgojem povrća, samo paradajz, paprika i krastavica za svoje potrebe u plasteniku od 300 kvadrata", za Agroklub priča Inela Bojić.

Štand na Zelenoj pijaci

Nakon što su uvidjeli da mogu uspješno rasprodati sve povrće iz plastenika, odlučili su se za proširenje proizvodnje. Kako su presadnice hibridnih sorti bile skupe, pokušali su s proizvodnjom prvo za vlastite potrebe, a kasnije i za prodaju. Svake godine im se javlja sve veći broj kupaca, pa su postepeno povećali i količinu presadnica, dok nisu stigli do 50 hiljada i površine od 600 metara kvadratnih zaštićenog prostora te 300 metara kvadratnih na otvorenom.

Postepeno povećavali količinu presadnica

"Iz godine u godinu stičemo nove kupce koji imaju povjerenje u nas. Zahvalni smo i na pomoći koju imamo od gradske i Kantonalne vlade Zeničko-dobojskog kantona u vidu poticajnih sredstava koje ostvarujemo kao obrt, što nama kao proizvođačima puno znači", dodaje.

Inela sa suprugom Maidom živi u mjestu Klopče, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 400 metara, a udaljeno svega 4,5 kilometra od centra grada Zenice, što ih čini pristupačnima za prodaju kod kuće. A za sve one kojima je i to daleko, imaju i svoj štand na zeničkoj Zelenoj pijaci.

Povećanje proizvodnje

Ovogodišnje poskupljenje će itekako utjecati na njihovo poslovanje, s obzirom na to da je poskupio sav repromaterijal za proizvodnju rasada, od sjemena, humusa, kontejnera do ogrjeva, koji je neophodan za zagrijavanje plastenika. Inela i Maid u fazi proizvodnje rasada svoje plastenike zagrijavaju na peći na drva, što omogućava nesmetan rast i pravilan razvoj biljaka.

"Iako je sve poskupilo, kod nas su ove godine stare cijene, a za iduću ćemo vidjeti kako će se dalje situacija razvijati. Proizvodnja za sada ide planiranim tokom, a plasman je obezbijeđen pošto imamo stalne kupce" kaže Inela, kojoj je dodatni vjetar u leđa činjenica da je već do sada pola rasade rezervisano, dok konstantno pristižu nove rezervacije.

Ulaganje i trud daju rezultate

Najveću pomoć i podršku im pruža Inelina majka, koja im pripomogne u pikiranju rasada i ostalim poslovima kada sami ne stižu. Tu je i stručna pomoć agronoma iz Dervente koji ih usmjeravaju kroz sve cikluse proizvodnje, kako savjetima, tako i izborom sjemena i repromaterijala. U skorije vrijeme namjeravaju povećati kvadraturu pod plastenicima i još više povećati proizvodnju.

"Kada je u pitanju proizvodnja rasada i sama proizvodnja voća i povrća, novac od iste je težak, jer treba puno ulaganja, truda, rada i učenja, kao i dosta odricanja drugih aktivnosti, jer ste uvijek obavezni biti u plasteniku i raditi oko njih", poručuje Inela svima koji se žele okušati u ovoj proizvodnji.


Fotoprilog


Tagovi

Inela Bojić Maid Bojić Zenica Plastenička proizvodnja Proizvodnja rasada


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !