Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 30.06.2021. 09:40
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Iako početnik u proizvodnji, Predrag Jovanić već ima sigurne kupce

Iako je uspješan preduzetnik koji živi i radi u gradu, ipak, svaki slobodan trenutak koristi da skokne do imanja gdje, za sada, u plastenicima uzgaja papriku i paradajz. 

Foto: Bojan Kecman
  • 372
  • 231
  • 0

Iako je prisutno mišljenje da mladi napuštaju sela i odlaze u gradove, sve više mlađih ljudi "bježi" iz gradova u sela. Jedan od njih je i Predrag Jovanić iz Banjaluke koji je u Donjim Karajzovcima, nedaleko od Gradiške, postavio tri plastenika u kojima uzgaja povrće.

On je uspješan preduzetnik koji živi i radi u Banjaluci, ali svaki slobodan trenutak koristi da skokne do imanja gdje, za sada, u svojim objektima uzgaja papriku i paradajz. 

Zadovoljan zdravstvenim stanjem usjeva

Plastenici su ukupne površine 360 kvadratnih metara, a površina čitavog gazdinstva je 15 duluma. Kaže da se nikada nije bavio poljoprivredom i da mu je to neko rekao prije godinu dana ne bi mu vjerovao. Međutim, povoljna prilika koja je iskrsla navela ga je da se počne baviti agrarom jer šta će 15 duluma zemlje nekome ako je ne obrađuje ?!

"Malo sam, malo u priči sa prijateljima i komšijama i došlo je do toga da odlučim da počnem sa proizvodnjom povrća. Iako sam nešto kasnije nabavio objekte i rasad, uspio sam da posadim sve što sam planirao", započinje svoju priču Jovanić, dodajući da je i godina čudna, moglo bi se reći i teška. Rasad je kasnije pristizao, nije bilo lako uhvatiti period bez kiša, ali on je zadovoljan kako biljke rastu, kao i sa njihovim zdravstvenim stanjem.

"Imam žutu papriku, slonovo uho, nekoliko sorti paradajza, čerija i očekujem dobar rod", kaže nam Predrag. 

Zaštita povrća domaćim mlijekom

Zaštita paradajza i paprika obavlja se po principima organske proizvodnje. Prije i tokom sadnje koristio se organski, peletirani, stajnjak, a barem jednom sedmično ili u dvije nedjelje, povrće se tretira domaćim, nekuvanim mlijekom, sodom bikarbonom i sredstvima na bazi crvenih algi. I pored toga što u Donjim Karajzovcima i okolnim selima u opštini Gradiška mnogi rade i žive od povrtarstva, Predrag vjeruje da može pronaći put do kupaca.

Prirodnim sredstvima štiti povrće

"Početnik sam u ovom uzgoju i znam da ništa neće biti lako. Ali, sve ovo na mene ima terapeutsko dejstvo. Svaki dan sam u Karajzovcima. Rad u plasteniku me opušta, a ako budem imao dovoljnu količinu i kvalitet paprika i paradajza, vjerujem da ću pronaći kupce. Ustvari, već ih imam", istakao je naš sagovornik. 

Poštuje plodored i planira širiti proizvodnju

Iako zbog brojnih obaveza radovi u objektima znaju malo da kasne, Predrag, sa svojom porodicom, uspjeva da ih sve obavi. Ako bude sve kako treba planira da proširi proizvodnju, a zemlje ima dovoljno.

Oko plastenika posadio je mrkvu, blitvu i lubenicu za sopstvene potrebe. Takođe, ući će u proces sertifikacije za organskog proizvođača. Tokom zime u zatvorenom će uzgajati luk i salatu kako bi odmorio zemljište, ispoštovao plodored i pripremio ga za novu sezonu, odnosno, sadnju paradajza i paprika.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj povrća Plastenička proizvodnja Predrag Jovanić Uzgoj paprike Uzgoj paradajza Organska proizvodnja Poštuje plodored


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.