Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenički uzgoj
  • 02.05.2021. 09:00

Iako su rajčica i krastavac loši susjedi, u plasteniku mogu zajedno, ali uz provjetravanje

Rajčica, paprika, krastavci i patlidžan su najčešće vrste povrća koji se uzgajaju u plasteniku. U većini slučajeva ono što vrijedi za sadnju združenih usjeva na otvorenom važi i za ovu proizvodnju, ali ima i odstupanja.

Foto: Depositphotos/marsan
  • 1.879
  • 82
  • 0

Najčešće pitanje s kojim se susrećemo je koje se povrtne vrste mogu uzgajati u istom plasteniku. Ne mogu se sve vrste povrća uzgajati zajedno, posebno kada se radi o objektima manje površine. Želja većine uzgajivača je da što više biljaka posade u zatvorenom prostoru, a pri tome ne vode računa da različite vrste imaju različite zahtjeve, kao ni to podnose li se one međusobno.

Biljke moraju biti kompatibilne

Prilikom odabira vrsta povrća koje želimo uzgajati u plasteniku trebamo ispoštovati zahtjeve koje ono ima i kod proizvodnje na otvorenom polju. Posebnu pažnju pokloniti kompatibilnosti vrsta, odnosno dobrim susjedima. To su biljke koje dobro rastu i razvijaju se posađene jedna pored druge.

Kod sjetve kombinirajte usjeve koji imaju iste ili slične zahtjeve, ali izbjegavajte uzgajanje onih iz iste porodice. Sjetvom povrtnih vrsta iz iste porodice u jednom plasteniku možete doprinijeti pojavi bolesti i štetnika koji su zajedničke za posađene povrtnice. Pored onih dominantnih koje se uzgajaju u zaštićenom prostoru, možete posaditi i sporedne koje štite glavnu vrstu od bolesti i napada štetnika. Primjer za to je združen usjev rajčice i bosiljka.

Voditi računa o prozračivanju i zalijevanju

Rajčica, paprika, krastavci i patlidžan je najčešće zastupljeno povrće koje se proizvodi u plasteniku. U većini slučajeva ono što vrijedi za sadnju združenih usjeva na otvorenom vrijedi i za plasteničku proizvodnju, ali ima i nekih odstupanja. Primjer za to su rajčica i krastavac. Oni su loši susjedi, ali u zatvorenom mogu rasti zajedno. Naravno, glavni problem je što obje vrste stvaraju veliku zelenu masu i uzgajivači posebnu pažnju trebaju obratiti na provjetravanje plastenika.

Rana proizvodnja rajčica u plastenicima bez grijanja

Rajčica voli prozračivanje, a krastavci ne baš. Prilikom njihove sadnje u istom plasteniku ne miješajte biljke. Posadite ih u odvojene gredice ili redove. Obratite pažnju i na zalijevanje jer su oba usjeva veliki potrošači vode. Također, orezujete i jednu i drugu vrstu. Tako ćete smanjiti količinu vlage u objektu, kao i potrošnju vode i hraniva.

Rajčica, paprika i patlidžan dolaze iz iste biljne porodice, pa su podložni napadu istih uzročnika bolesti i štetnika. Osim toga, imaju i slične zahtjeve prema hranivima, vodi, temperaturi i svjetlosti. Kako se radi o biljkama koje zauzimaju veliki prostor potrebno je osigurati dovoljno prostran objekt kako ne bi bile pregusto posađene.

Rajčici dovoljno vlage, patlidžanu ne?

Paprika i rajčica je najčešća kombinacija povrtnih vrsta u plasteniku. Ove dvije povrtnice dobro se slažu kada se proizvode u zatvorenom. Sadnja se obavlja u odvojene gredice ili redove. Rajčica bolje tolerira papriku u svojoj blizini nego krastavce. Kada se u zatvorenom uzgajaju sve tri vrste zajedno, potrebno je između rajčice i krastavca posaditi papriku. On bolje podnosi suh zrak i nagli pad temperature nego paprika.

Također, mogu se proizvoditi u istom objektu paprika, rajčica i patlidžan kada se ispoštuju svi njihovi zahtjevi. Opet je najbolja opcija da se između rajčice i patlidžana posadi paprika. Najbolje ih je saditi u razdvojene gredice ili redove koji su minimalno udaljeni 50 cm. Patlidžan zahtijeva veću vlažnost tla od rajčice. Kada je rajčici dovoljno vlage u tlu, patlidžan može patiti od njenog nedostatka.


Tagovi

Plastenički uzgoj Dobri susjedi Združeni usjevi Rajčica i bosiljak Rajčica i paprika Zalijevanje Prozračivanje plastenika Razdvojene gredice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024