Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Veselić
  • 01.01.2016. 13:35

Ivan Veselić - primjer mladog i vrijednog farmera

Ivan Veselić je u kolovozu proglašen najboljim mladim poljoprivrednikom Hrvatske, čime se automatski plasirao i na natjecanje za najboljeg mladog poljoprivrednika EU, koje će se na proljeće održati u Belgiji.

Foto: OPG Veselić
  • 1.589
  • 589
  • 0

Iza 24-godišnjeg Ivana Veselića iz Malog Sela Palanječkog, nedaleko od Siska, 2015. godina doista će biti jedna od onih za pamćenje.

Najprije je u kolovozu proglašen najboljim mladim poljoprivrednikom Hrvatske, čime se automatski plasirao i na natjecanje za najboljeg mladog poljoprivrednika EU, koje će se na proljeće održati u Belgiji, a prošloga mjeseca je s odličnim diplomirao i na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.

Nastavio sam se školovati jer sam o poljoprivredi želio naučiti više

"Roditelji Tihana i Goran, poljoprivredom su se počeli baviti 2003. godine. Od početka smo im, koliko god smo mogli uz školske i kasnije fakultetske obveze, pomagali i ja i sestra Ivona, koja studira na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Ja sam, eto, nedavno diplomirao i sad se u potpunosti mogu posvetiti gospodarstvu. Moji su dakle počeli s ekološkom proizvodnjom jagoda na samo 0,25 hektara. I dobro im je krenulo, pa su površine postepeno širili. Prije pet godina ja sam postao nositelj obiteljskog gospodarstva. Trenutačno imamo 12 hektara na kojima isključivo ekološki uzgajamo 40-ak vrsta voća i povrća", ističe Ivan.

Od tako uzgojenog povrća i voća rade ajvare, pinđur te domaće sokove i džemove, za koje su na raznim natjecanjima već osvojili brojne nagrade.

Nadamo se povećanju proizvodnje i prodaji na stranim tržištima

"Upravo zainteresiranost kupaca za naše proizvode kao i priznanja stručnjaka, bila su razlogom što smo prije nekoliko godina registrirali i pogon za preradu voća i povrća. U budućnosti nam je cilj povećati proizvodnju na 50 hektara. Dobili smo u zakup državnu zemlju i polako ćemo je pripremati za ekološku proizvodnju", priča nam Ivan.

Članovi OPG-a Veselić svoje proizvode prodaju na gotovo svim prehrambenim sajmovima u zemlji, kao i putem njihova web shopa. Mogu se nabaviti i u nedavno otvorenoj prodavaonici domaće, lokalne hrane koja se nalazi na sisačkoj tržnici, a otvorila ju je Zajednica proizvođača Sisačko-moslavačke županije. Najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik u 2015., Ivan Veselić, ističe da im je cilj izlazak i za inozemna tržišta i vjeruje da će mu nastup na izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika Europske unije, bez ozbira koje mjesto osvojio, pomoći u promociji proizvoda i otvoriti vrata stranih trgovina. Jer, istina, ekološki proizvodi jesu nešto skuplji, no u inozemstvu ljudi već odavno radije na stolu imaju skuplju, ali zdravu hranu koja nije tretirana nikakvih otrovima, a i sve više Hrvata razmišlja o svom zdravlju.

U poljoprivredi niti zimi nema puno vremena za odmor

Iako kalendarski zima traje već deset dana, u plastenicima OPG-a Veselić i dalje ima posla, jer sadi se povrće kako bi na proljeće bilo spremno za prodaju. I na kraju, ističu Veselići, nakon ovih blagdana, kad svi jedemo više no što objektivno trebamo, dobro je ipak malo pripaziti na zdravlje pa nekoliko dana nastaviti s nešto laganijom prehranom. Neke od namirnica koje nam mogu pomoći u tome su, primjerice, crni grah koji je jaki antioksidans, zatim salate potočarka i mini-mix poznatija i kao baby leaf te rikula.

Boravak u seoskom ambijentu privlači sve više ljudi

I uz sve to ovo se obiteljsko gospodarstvo bavi i agroturizmom. Naime, prije nekoliko godina u mjestu Mužilovčica, poznatom i kao selo lastavica, obnovili su rodnu kuću Ivanovog oca Gorana, građenu u tradicionalnom posavskom stilu, u kojoj pružaju usluge smještaja ljubiteljima prirode i ruralnog turizma, kao i domaću hranu pripremljenu od njihovih ekološki uzgojenih namirnica. Za kraj što drugo nego poželjeti ovom mladom i vrijednom poljoprivredniku nego da požrtvovnost i ljubav koju unosi u posao, slijedeće godine bude prepoznata i na europskom nivou.

Foto: OPG Veselić


Fotoprilog


Tagovi

OPG Ivan Veselić Malo Selo Palanječko Najbolji mladi poljoprivrednik Belgija Ivona Veselić Jagode Ekološka proizvodnja Ajvar Pinđur Sokovi Džemovi


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić