Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj špinata
  • 03.02.2021. 09:00

Jedan od učinkovitijih načina berbe špinata je s vanjskog dijela rozete

Špinat je omiljeno zimsko povrće, a njegovo uzgajanje je lako. Ovo povrće bogato je vitaminima i mineralima. Beru se mlade, cijele biljke ili pojedinačni listovi s vanjskog ruba rozete.

Foto: Depositphotos/alicjane
  • 762
  • 304
  • 0

Jedno od omiljenih vrsta povrća koja se uzgaja u hladnijem dijelu godine je špinat. Ova jednogodišnja povrtna vrsta potječe iz Azije. Često se proizvodi jer je bogat aminokiselinama, vitaminima, mineralima i brojnim korisnim tvarima. Odličan je izvor vitamina C, kao i B kompleksa, a također je i izuzetno ljekovit.

S njegovim konzumiranjem treba biti oprezan zbog velikog sadržaja oksalne kiseline. Iz tog razloga nije preporučljivo da ga često i obilno koriste bolesnici s reumatskim tegobama i oni koji imaju bubrežne kamence.

Ne ide stajnjak prije sjetve

lako se uzgaja, ali potrebno je obratiti pažnju na neke njegove zahtjeve. Ne podnosi teška, glinovita i vlažna zemljišta. Prije sjetve u tlo ne treba dodavati stajnjak, a tijekom vegetacije izbjegavati pretjeranu prihranu dušikom zbog nakupljanja nitrata, koji su štetni za zdravlje ljudi.

Za sjetvu treba odabrati površine na kojima nisu uzgajane srodne vrste, kao što su blitva i cikla. Proizvodnju na parcelama gdje se uzgajao špinat ili srodnici treba izbjegavati zbog nagomilavanja štetnih organizama, uzročnika bolesti i jednostranog iznošenja hraniva.

Vrijeme od sjetve do berbe ovisi od termina sijanja. Kada se posije u jesen taj period je duži i iznosi oko 100 dana. Kraće razdoblje do berbe ima špinat posijan rano u proljeće. Zahvaljujući povoljnijem toplinskom režimu, uzgoj traje do dva mjeseca. Uobičajeno je da ono bude oko 45 dana.

Sije se direktno u tlo, na međuredni razmak od 15 do 20cm. Bolje ga je posijati nešto gušće i kada nikne, biljčice prorijediti na razmak u redu 5cm. Izniklo povrće će imati dovoljno prostora da se razvije i formira dobru lisnu rozetu.

Lišće brzo propada - što učiniti ?

Lišće mu gubi nježnost i sočnost kada ostari i kako vrijeme postaje toplije. Na višim temperaturama brzo počinje formirati cvjetonosnu stabljiku i cvjetati. Mogu postojati dva termina berbe - branje mladog špinata, kao i zrelog lišća.

Kod mladog usjeva oni imaju nježniju strukturu i blaži okus. Mogu se brati cijele biljke ili se prvi listovi beru kada ih špinat razvije četiri do pet.

Najčešće berba započinje kada ima deset dobro razvijenih listova. Beru se pojedinačni, koji se nalaze na vanjskom dijelu rozete. Time će se sačuvati njeno središte i osigurati rast nove lisne mase. Berba se može obavljati dok se ne počne formirati cvjetna stabljika. Tada je cijela biljka pogodna za branje. Sve ovisi od naših potreba i kakva jela želimo pripremiti.

Ubrani listovi špinata vrlo brzo propadaju. Poslije berbe oni se dobro operu kako bi se uklonila sva zemlja, kao i oni oštećeni. Svježe, koje nećemo odmah potrošiti, možemo čuvati u hladnjaku oko deset dana. Najbolje je da ih zamotamo u papirnati ubrus i ostavimo u plastičnu vrećicu. Izbjegavati gnječenje jer je lišće osjetljivo i lako nastanu mehanička oštećenja koja ubrzavaju propadanje.

Želimo li zamrznuti špinat, najbolje ga je prethodno blanširati.


Povezana biljna vrsta

Špinat

Špinat

Sinonim: Spanać | Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Špinat je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici lobodnjača (Chenopodiaceae). Potječe iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gdje se uzgaja i konzumira već više... Više [+]

Tagovi

Uzgoj špinata Berba špinata Sjetva špinata Lisna rozeta Blanširanje listova Špinat


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.