Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bijeli luk
  • 23.10.2020. 11:30

Jesenja sadnja bijelog luka, njega i prodaja - je li isplativ?

U ponudi se često može naći uvozni luk, iako je domaći daleko kvalitetniji i aromatičniji.

Foto: Srđan Rodić
  • 3.799
  • 848
  • 0

Ovih dana Srđan Rodić sadi bijeli luk. Zemljište na kome je bio kukuruz dobro je pripremio, sjeme je iz prošlogodišnje proizvodnje tako da ove jeseni može povećati površine.

"Ovo je četvrta godina kako sadim bijeli luk, a ovih dana zasnovati ću proizvodnju na oko tri jutra. iImam dovoljno sjemena odličnog kvaliteta tako da mogu intenzivirati površine. Sjetva se obavlja mašinski, a za površinu od jednog jutra potrebno je od 600 do 800 kilograma sjemena, što zavisi od veličine glavica. Ako su krupnije - sjemena treba više", kaže Rodić i dodaje da iako se to može mašinski uraditi oni češnjeve sami, ručno razdvajaju i pripremaju za sadnju.

Oktobar je idealan za sadnju bijelog luka

"Prvenstveno koristimo spoljnje dok unutarnje odvojim i posebno ih sadim obzirom da glavice budu sitnije, ali su zdrave i dobre za upotrebu. Više volim dublju sadnju, te luk sadimo na dubini od tri do pet centimetra."

Koliko sakupi radnika toliko izvadi luka

Bijeli luk tokom vegetacije zahtjeva mjere njege koje podrazumijevaju zaštitu od korova i tri prihrane azotom. Zatim tretmane insekticidima i fungicidima, odnosno zaštitu od insekata i bolesti. Za svoje potrebe ovaj proizvođač napravio je i samohodni špartač te ga blagovremeno i koristi.

Bijeli luk zahtjeva mnogo njege za dobre pinose

"Znam da se u svaku proizvodnju moraju uložiti sredstva, ali meni je daleko veći problem obezbijediti dovoljno radne snage. Kada dođe vrijeme za vađenje luka posao tako organizujemo da ga podrivačem vadimo, radnici ga vezuju u snopove, transportujemo ga kući gdje se na čardacima i u šupama suši. Važno je da ima promaje, ali da nije izložen suncu. Prošle godine smo ga čistili i spremali za prodaju krajem jula. Koliko mogu skupiti radnika toliko ga i izvadim. Jednostavno nema ko da radi, a dnevnica za osmočasovno radno vrijeme je oko 32 KM", kaže Rodić osvrćući se na prethodnu sezonu kada je takođe praktikovao jesenju sadnju.

Svake godine povećava površine

Ovaj uzgajivač kaže da je prinosom i kvalitetom zadovoljan i da je na površini manjoj od hektara imao oko šest tona. Dio uroda ostavio je za ovogodišnju sadnju, a ostatak je brzo rasprodao. Kao i većina sadašnjih povrtlara, robu prodaje putem društvenih mreža, malih oglasa, dio je nosio na pijace, a manju količinu je prodao nakupcima.

"Ovih dana je završena prodaja i mogu reći da sam za bijeli luk dobio prosječnu cijenu od skoro 3,5 KM. Četvrta je godina kako se bavim ovim i za mene je do sada bilo isplativo. Mnogi kalkulišu da se za jednu uloženu marku na kraju dobijaju četiri, ali ja ne mislim tako. Situacija je drugačija od godine do godine, a svi znaju da ovu, kao i svaku drugu proizvodnju određuju mnogi faktori na koje mi ne možemo uticati. Sa navedenim uzgojem već duže vrijeme sam zadovoljan", kaže i dodaje da kako i ne bi bio kad je prije nekoliko godina krenuo sa sadnjom luka u dvije bašte tako je proizveo sjeme i od tada stalno povećavao površinu.

Sa proizvodnjom je zadovoljan, a ide i na povećavanje obima

Sada ima 22 jutara zemlje, sije kukuruz i soju, ali je proizvodnja bijelog luka daleko isplativija. Osim toga već dugo se bavi plasteničkom proizvodnjom povrća, a trenutno ima salatu, špinat i luk.

"U proteklom periodu nisam navodnjavao usjeve obzirom da nemam sistem, ali bar jedno zalijevanje bi bilo dobro, pogotovo kada se biljka glaviči, odnosno kada formira češnjeve. Planiram za dalje povećati površine pod plastenicima ali i da na otvorenom polju gajim krompir, papriku i naravno bijeli luk, te ću morati izbušiti bunar i kada bude najneophodnije - navodnjavati povrće", kaže na kraju naš sagovornik dodajući da se u prodaji često može naći uvozni luk najčešće iz Kine iako je naš domaći neuporedivo kvalitetnji i aromatičniji.   


Tagovi

Bijeli luk Uzgoj Sadnja bijelog luka Navodnjavanje Cijena luka Prodaja Ulaganje u proizvodnju


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]